Karácsony: Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük

2019. december 09. 19:07

A kulturális törvényjavaslat ellen tüntettek a Madách téren.

2019. december 09. 19:07

Ahogy korábban írtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény szerint nem fognak megszűnni fővárosi színházak, a kulturális törvényjavaslat csupán kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyt teremt a színházak finanszírozásában. A minisztériumi cáfolat és a rossz idő ellenére mégis nagy tömeg jelent meg a Madách térre szervezett tüntetésen. 

A demonstráción a többi között beszédet mondott Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és Karácsony Gergely is. A budapesti főpolgármester beszédében úgy fogalmazott: „Nagyon nem örülök annak, hogy most nekem is itt kell lennem és újra beszélnem kell arról, hogy kik veszélyeztetik a szabadságunkat. Azért sem örülök, hogy színpadra kell lépnem, mert szerintem a színpad, ahogy a kultúra is, az nem a politikusoké, hanem a művészeté és a közönségé” – fogalmazott Karácsony Gergely „szabad színházakért és független kultúráért” tüntető tömeg előtt. A főpolgármester hozzátette: „mindig ki fogunk állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért, mindenkiért. Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük”.

Pintér Béla azt mondta: nagyon készült a hétfő esti tüntetésre, és jó beszédet is írt. „A kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már ti sem? Mégsem döntöttetek úgy, hogy elpusztítotok minden szabad társulatot, mint ahogy tettétek annak idején a Krétakörrel? Mégsem mészároltok le minket?” – vetette a kormány szemére. A közönség nagyra értékelte a rendező szellemességét. 

Sodró Eliza, a Radnóti Miklós Színház művésze három pontban foglalta össze a 30 év alatti színészek aggályait. Problémás, hogy a törvénytervezet megalkotása előtt nem történt érdemi konzultáció az érintettekkel; a független társulatok támogatásának megváltoztatása azok megszűnéséhez vezetnek; az önkormányzati fenntartású színházak igazgatói kinevezéseihez kapcsolódó kormányzati vétójog pedig azok autonómiájának csökkenését okozhatja.

 

 

Összesen 545 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. december 12. 14:42
Karácsony: Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük" Nyitott társadalom, nyitott sliccek, nyitott zsebek...ez a gothárlibsik valódi programja...ezt védi Karácsony elvtárs...
Szőke Ciklon
2019. december 11. 18:34
Lenne a hivatalban egy "Lózung Író" osztály is? Mert ez a szerencsétlen ennyit közhelyet nem lenne képes magától kitalálni.
áfonya
2019. december 11. 11:40
Főpolgármesteri hívatalra is Piros lámpát kilehet tenni arra a színházra ahol a a színészek tüntettek a megalázó test fogdosó aljas kiskirályok mellett .
Karácsony Szilvi
2019. december 11. 10:47
Gondolom, Sodró Eliza meg afölötti szomorúságában mondta el, amit elmondott, hogy talán ő már nem kelti fel senki nemi ingerenciáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!