A világunkat mindig az igenek viszik előre – Böjte Csaba a magyarság összefogásáról

2019. december 06. 13:54

„Ha egymásnak esünk, akkor kő kövön nem marad.” Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is részt vett és felszólalt december 5-én, az agrárminisztérium által immár hagyományosan megszervezett Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, a városligeti Vajdahunyad-várban. Böjte atyát arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy egyesek szerint túl sokba kerülnek a határon túli magyarok, és hogy miként éli meg az idei adventet. 

2019. december 06. 13:54
null

Névai Gábor interjúja

 

Másfél évtizeddel ezelőtt eredménytelen népszavazást tartottak Magyarországon a kettős állampolgárságról. Behegedtek-e már azóta a külhoni magyarságnak akkor okozott sebek?

A gyerekeknek azt szoktam mondani, hogy aki biciklizés közben folyton hátratekint, az jó nagyot fog esni. Azért persze a tanulságot nem árt levonni.

A világunkat mindig is az igenek viszik előre, nem pedig a nemek.

„Igeneknek” tartom a befogadást, az életigenlést. Én több mint hatezer gyermekre mondtam igent, és ettől lelkileg csak gazdagabb lettem. 

Azért létezik még a kenyéririgység, és nem ritkán hallani, hogy a száz éve elszakított nemzetrészek „túl sokba kerülnek”.

Az anyaország GDP-jének 1%-át sem érik el a határon túli támogatások, egyébként pedig nézzük a mi példánkat! A nálunk nevelt hatezer gyermek közül négyezren végeztek, közülük közel ötszáz az anyaországban telepedett le, ott dolgozik, adózik, nevel gyermeket. Ez például lényeges hozzájárulás, akárhogy is nézzük, egy kisebb faluval felérő nép. Ha dolgozni akaró emberek jönnek Erdélyből, az is ajándék a munkaerőhiányos országnak. Ehhez még azt is hozzáteszem, hogy engem minden jótett jobbá tett. Meggyőződésem, hogy ha az anyaország magyarjai igent mondanak a határon túli testvéreikre, azáltal ők is gazdagabbak, és többek lesznek, nem pedig szegényebbek.

De miből alakulhatnak ki az „igenek”?

Eleve a józan észből! Ha egy pásztornak azt mondjuk, hogy száz helyett lehetne akár százötven juha, megkérdezné, hogy mennyit kellene fizetni érte. Ha ingyen kapná, boldog lenne tőle. Nem kell ezen sokat filozofálni, hanem meg kell nyitnunk a szívünket egymás előtt.

Ma viszont túl sok a széthúzás, akár családok szintjén, baráti és kisközösségekben is.

Ha egymásnak esünk, akkor viszont kő kövön nem marad. Jó lenne félretenni a sérelmeket, és közelebb kerülni egymáshoz kicsiben, nagyban, az egész Kárpát-medence tágas ege alatt is! Bármilyen nehéz is, el kell fogadni egymást, és ki kell mondani az igeneket. 

Hogyan telik az ön számára az advent?

Hívő embernek ez mindenképpen a bűnbánat ideje, Nem kell várnunk a másik bocsánatára, néha nekünk kell megtennünk az első lépést. Az is foglalkoztat, hogy

mi magunk váljunk a béke eszközévé.

Miként tud önnek és közösségének segíteni az anyaországból az, aki szeretne? 

Minden jóakaratú segítségnek helye van, és néha a legegyszerűbb dolgok a leghasznosabbak. Aki például elviszi a gyerekeket tőlünk egy kirándulásra a Retyezátba, vagy egy élményfürdőbe, esetleg egy színielőadásra, nagy élményt szerez nekik. 

Alig két héttel karácsony előtt mit üzen a Mandiner olvasóinak?

Imáimban idén a bátorság kegyelmét kérem, Szeretném, ha a hit ereje, az emberiség iránti bizalom a szeretet és a megértés parancsának jegyében terjedne. Jó lenne, ha a hitet és bizalmat mindenki megélné.

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2019. december 07. 06:56
A Budapesten élő polgártársaink nagy része már akkor is a szart választották, a becsület helyet. Őket nem mondanám magyarnak. A saját fajtájuk kozmopolita, sehová sem vezető érdekei szerint voksoltak, elárulva a gazda testet. Méltó utódai a patkány forradalmároknak.
annamanna
2019. december 07. 00:24
"Közösség elleni uszításért feljelentette Kövér Lászlót a Magyar Ateista Társaság, miután a házelnök szerintük "több alkalommal súlyosan kirekesztő, gyűlöletkeltő gondolatokat fogalmazott meg az ateista állampolgárokkal kapcsolatban." Az MTI által közreadott közlemény szerint a rendőrségi feljelentés alapja a házelnök a "Nemzeti Vértanúk Emlékműve" avatóünnepségén mondott beszéde, amiben kijelentette, hogy "[.] a szellem erejével biztosítani tudunk egy olyan erkölcsi többséget, amely az istentelenekkel, a hazaárulókkal és a nemzettagadókkal szemben meg tudja védeni önmagát, nemzetét és hazáját." Az Ateista Társaság szerint "súlyos uszítás az ateistákat egy csoportban említeni a hazaárulókkal és nemzettagadókkal. Különösen így van ez, ha azt állítják: ellenük kell megvédeni a hazát." Hozzáteszik: "Magyarországon legalább minden harmadik ember nem hívő vagy ateista, az államnak pedig kötelessége, hogy számukra ugyanolyan jogokat és biztonságot garantáljon, mint a többi állampolgárnak.""
Sulammit
2019. december 06. 22:47
Simon igenje A csodálatos halfogás Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: „Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra!” „Mester, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót” – válaszolta Simon –, és így is tett, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak, hogy menjenek segíteni. Mentek is, és úgy telerakták mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt. Lk 5,1-11
ráadás-éve
2019. december 06. 21:04
Sajnos beláttam, hogy itt sok gazember irkál, hiába a keresztyén (vagy szociál) köntös. Tisztelet a kivételnek (pl. kuszkusz).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!