Januárban újra választanak Gyulajon

2019. november 04. 11:40

Több zalai településen is új választást fognak kiírni.

2019. november 04. 11:40

Január 19-én rendezik az időközi polgármester-választást a Tolna megyei Gyulajon, ahol október 13-án szavazategyenlőség miatt nem sikerült polgármestert választani. A helyi választási bizottság határozata szerint a jelölteket december 16-áig lehet bejelenteni.

A dombóvári járásban fekvő településen októberben három független jelölt indult, Selmeci László és Horváth Lajos egyaránt 188, Fogari Attila 10 szavazatot kapott, így a polgármester-választás eredménytelen lett. A falu 650 választásra jogosult lakója közül 389-en szavaztak, a négytagú képviselő-testület megválasztása eredményes volt. Az új választásig a falu korábbi vezetője, Selmeci László ügyvivő polgármesterként irányítja az önkormányzatot.

Szavazatnyi különbségek miatt több zalai településen lesz új választás

Újból polgármester-választást tartanak a Zala megyei Pötrétén, ahol a Pécsi Ítélőtábla döntése alapján szavazategyenlőség alakult ki a két jelölt között. Zalában ezzel együtt hét településen kell időközi választást kitűzni különböző okok miatt. 

Pötrétén október 13-án mindössze egy szavazatnyi volt a különbség a két független jelölt között, de az alulmaradt aspiráns jogorvoslati kérelmet nyújtott be. Beadványa alapján a táblabíróság megállapította, hogy a helyben érvénytelennek nyilvánított szavazólapok között egy mégis érvényesnek tekinthető, ezért 84-84 vokssal szavazategyenlőség alakult ki.

Baloghné Andel Zsuzsanna, a felsőrajki közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település jegyzője az MTI-nek hétfőn elmondta: az időközi választás napjáról még nem született döntés, de terveik szerint január végén tarthatják meg a voksolást. Zala megyében lemondás, szavazategyenlőségek, illetve bírósági döntések miatt összesen hét településen kell újból polgármester- vagy képviselő-választást tartani.

Lemondások miatt újráznak Lendvadedesen

Lendvadedesen január 12-én tartanak újból képviselő-választást, mert lemondások miatt nincs meg a szükséges létszám a település képviselő-testületében. A 29 választópolgár októberben kétfős testületet választott három jelölt közül, de időközben az egyik képviselő lemondott, a harmadik jelölt pedig mégsem vállalta a képviselői posztot. Kisbucsán és Esztergályhorvátiban ugyancsak január 12-én tartanak polgármester-választást, mindkét településen a jelöltek között október 13-án kialakult szavazategyenlőség az oka az ismétlésnek.

Lakhegyen szintén ezen a napon tartanak időközi voksolást. Itt képviselőket és polgármestert is kellene választani, mivel –egyetlen településként az országban – jelöltek hiánya miatt októberben sem polgármester-, sem képviselőjelöltekre nem lehetett szavazni. Várföldén is bírósági döntés után kell új szavazást tartani.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jóakaratúember
2019. november 05. 06:18
Gyulajon elképzelhető, hogy a krumplis zsákok fognak dönteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!