Most lenne 90 éves Czibor Zoltán

2019. augusztus 30. 22:53

A válogatottban 1949-1956 között 43 mérkőzést játszott és 17 gólt szerzett.

2019. augusztus 30. 22:53

Czibor Zoltánra, az Aranycsapat néhai játékosára emlékeztek pénteken Komáromban, a Czibor 90 emlékév megnyitóján.

A külgazdasági és külügyminiszter, az emlékév fővédnöke és főtámogatója elmondta: Czibor pályafutása azért is különleges, mert igen viszontagságos évek és körülmények között hozta ki a maximumot magából. Az Aranycsapat tagjai a második világháború borzalmai, a kiépülő kommunista diktatúra, majd az '56-os forradalom leverésének árnyékában alkottak hatalmasat. Czibor igazi, büszke magyar volt, aki nem titkolta antikommunista nézeteit. Amikor nyilatkozott, sose felejtette megemlíteni, hogy mindig a magyarok millióiért játszik, ha nemzeti színekben pályára lép – közölte Szijjártó Péter.

Most lenne 90 éves a „rongylábú” balszélső, az öntörvényű zseni, aki a magyar labdarúgás aranykorának világklasszis tehetsége volt - tette hozzá a miniszter. Szijjártó Péter azt mondta, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely őrzi hőseinek, köztük sporthőseinek emlékét.

Ezért gondoltuk, hogy 50 millió forinttal támogatjuk az emlékév megrendezését, Czibor Zoltán komáromi szobrának felállítását és a róla szóló musical színre állítását  – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A rendezvényen bemutatták a Csák Attila szobrászművész által tervezett alkotás látványtervét, valamint megnyitották a Czibor pályafutásához kötődő relikviákból rendezett, Arany pillanatok című vándorkiállítást.

Ramón Alfonseda, a Barca Veteránjátékosok Szövetségének elnöke a húszas évek Barcelonájának mezével ajándékozta meg a szervezőket és az egykori focisták megjelent leszármazottait. Az eseményen részt vett Czibor Zoltán két lánya, Erzsébet és Írisz, ifjú Kocsis Sándor, valamint Kubala László fia és unokája.

Az est a Czibor, a Rongylábú című musical ősbemutatójával ért véget, a Magyarock Dalszínház előadásában. Czibor Zoltán a Komáromi MÁV-ban kezdte a pályafutását, majd többek között játszott a Ferencvárosban, a Bp. Honvédban, a Barcelonában és az Espanyolban. 

A válogatottban 1949-1956 között 43 mérkőzést játszott és 17 gólt szerzett. Tagja volt az angolok ellen a Wembleyben 6:3-ra győző csapatnak. Olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes volt. 

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2019. augusztus 31. 19:55
Szijjártó Péter azt mondta, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely őrzi hőseinek, köztük sporthőseinek emlékét." na ez az, basszátok meg, Petike ! Nem arra kéne gyúrni ebben is , h a dicső múltba révedünk hanem a jövő világklasszisait kéne kinevelni. (nem, ahhoz nem stadionok kellenek) Sőt nem is a versenysportba a profi csapatokba pumpálni az adófizetők milliárdjait, hanem a tömegsportot közvetlenül finanszírozni az államnak. A horvátoknál fele ennyi stadion nincs, töredékét se költi az állam focira mint nálunk mégis kinn vannak a VB-n, nem is akráhogy szerepelnek, de a csóró szerbekkel is ugyanez a helyzet ... Hol vannak a magyar Modric-ok és Rakitic-ek, Perisic-ek? hol vannak a világklasszisok? A Puskás akadémia még 5 stadion építhet a faluban, nem fognak onnan előbújni, mert nincs tömegsport, nincsenek szakemberek és nincsenek magyar példaképek akikre a kissrácok felnéznek és lemennének focizni.
syphax
2019. augusztus 31. 16:28
1956 későnyarán-koraőszén még volt Czibor Zolinak egy "nagy dobása". Jelesül a MAGYAR VÁLOGATOTT sorba játszott idegenben egy nagycsomó meccset, így a Szovjetúnióval is egyet Moszkvában a Luzsnyiki Stadionban. Akkoriban öléggé népszerűen terjedt egy tévhit, hogy a Magyar Válogatottnak a szovjetek előtt --úgymond--"muszáj lefeküdni", ellenük mi még egy döntetlent sem játszhatunk satöbbi satöbbi. Mi történt mi nem, abban amagyar csapatban, amelyet már nem Sebes Gusztáv, hanem Bukovi Márton szövetségi kapitány irányitott, Czibort Bukovi jobbszélsőnek állitotta be--de beállitotta. És a Magyar Válogatott a szovjeteket 100 ezer néző előtt Moszkvában Czibor egyetlen góljával 0:1-re LEGYŐZTE! Úgy emlékszem még ezután--de a FORRADALOM előtt(!)--még játszottunk egy meccset a franciák ellen is Párizsban a Parc de Princess stadionban, és azon a meccsen is nyertünk, igaz akkor Machos góljával....
Drágha Márió
2019. augusztus 31. 14:19
Czibor legnagyobb gólja: https://www.dailymotion.com/video/x16ov6
Senior
2019. augusztus 31. 11:32
Minden idők legnépszerűbb focistája egydeCibor, kétdeCibor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!