Ezek lettek a legjobb balatoni strandok

2019. július 05. 15:28

A legjobbak legjobbja a csopaki települési strand lett.

2019. július 05. 15:28

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke pénteken Balatonalmádiban a strandminősítés díjátadó ünnepségén elmondta, soha nem volt még ennyi kiváló minősítésű strand a Balatonon. A legjobbnak járó elismerést Csopak Községi Strandja kapta. Idén 35 balatoni strand nevezett a minősítő versenyre, amelyből 16 nyerte el a maximális, ötcsillagos minősítést, 14 fürdőhely négycsillagos lett, 5 pedig háromcsillagos zászlót kapott.

Balassa Balázs elmondta, az elmúlt években és idén rendkívüli mértékben fejlődtek a balatoni strandok az elnyert támogatásoknak is köszönhetően. A BSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a szabadstrandok fejlesztésére jutó pályázati forrásoknak nagy szerepe van abban, hogy egyre kisebb a minőségi különbség a fizetős és ingyenes strandok szolgáltatásaiban.

Több szabadstrandon még most is folynak a munkálatok, de nem a strandüzemeltetők és nem a pályázat-kiírók hibájából csúsznak a beruházások, hanem kevés a kivitelező – mondta. Megemlítette azt is, hogy értékelési szempont volt a mozgáskorlátozottak fürdési lehetőségének megteremtése, de mivel mindenhol más vízbeemelő szerkezetet favorizáltak az üzemeltetők, az érdekképviseletekre hagyják azok megfelelőségének bírálatát.

Fekete Tamás, Balatoni Turizmus Szövetség – a zsűri munkájában résztvevő – alelnöke beszédében külön üdvözölte azokat az önkormányzatokat, melyek saját forrásból is fejlesztették fürdőhelyeiket. Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke azt emelte ki, hogy egyre kerékpár-barátabb a Balaton-régió, de még sok a tennivaló. Az elmúlt években évi 10-15 százalékkal nőtt a térségben a kerékpárosok száma, ami egyelőre csak a kompforgalom adataiból mérhető – mondta hangsúlyozva, hogy a kerékpáros-turizmusra úgy kell tekinteni, mint egy üzletre, amely megteremtheti a nyolc hónapos balatoni szezont.

A Balatoni Szövetség 15 évvel ezelőtt kezdte el a strandminősítést. A minősítés során a bizottság vizsgálta egyebek közt a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és a gyerekbarát szempontokat, például pelenkázó, családi öltöző megléte. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző) is.

Idén négy különdíjat osztottak ki. A Balaton családbarát strandja idén a gyenesdiási Diási Játék Strand lett, a legsportosabb strand az Ábrahámhegy Községi Strand, a leginkább kerékpáros-barát strand a vonyarcvashegyi Lido Strand, a legjobb szabad strand pedig a balatonboglári Platán Strand.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2019. július 06. 19:15
"Ezek lettek a legjobb balatoni strandok" Engem az is érdekelne, hogy most nyáron melyek a legjobb sípályák Magyarországon.
Pelso j.
2019. július 06. 18:24
Ott a legjobb, ahol alkalomszerűen megállok, s nyomás bele a vízbe, vagyis bárhol.
duzur
2019. július 06. 16:37
De jó! Vannak fogalmak amiket se az évtizedek, se a világ csodái nem tudtak nálam a trónról ledönteni: Ilyen a Balaton, mint a nyaralás és finom strandolás szimbóluma és az Országház ami mellett minden más parlament csak kismiska nekem...
Párhuzamos különvélemény
2019. július 05. 17:18
A lista: http://www.balatoniszovetseg.hu/index.php/kek-hullam-zaszlo/kek-hullam-zaszlo-2019/kek-hullam-zaszlo-strandminosites-2019 A minősítés során legtöbb pontszámot elért strand idén a Csopak Községi Strand lett, mely a Balaton Turizmus Szövetség különdíját kapta. A Balaton Családbarát Strandja 2019. címet idén a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el. A Balaton Legsportosabb Strandja 2019.-ben az Ábrahámhegy Községi Strand lett. A Balaton Kerékpáros-barát Strandja 2019.-ben a vonyarcvashegyi Lido Strand. A Balaton Legjobb Szabad Strandja 2019. cím a balatonboglári Platán Strandra került. Öt csillag: (16) 1./ Vonyarcvashegy Lidó strand 2./ Balatongyörök Községi strand 3./ Gyenesdiás Diási Játékstrand 4./ Szigliget Községi strandfürdő 5./ Balatonfüred, Kisfaludy strand 6./ Alsóörs Községi Strand 7./ Balatonfüred, Esterházy strand 8./ Csopak, Községi strand 9./ Keszthely Városi strand 10./ Balatonalmádi Wesselényi Strand 11./ Balatonberény Községi Strand 12./ Balatonföldvár Keleti Strand 13./ Balatonakali Községi Strand 14./ Badacsonytomaj Városi Strand 15./ Balatonlelle Napfény Strand 16./ Balatonboglár Platán Strand Négy csillag: (14) 17./ Zamárdi Nagy strand 18./ Révfülöp Császtai strand 19./ Ábrahámhegy Községi Strand 20./ Balatonudvari Községi strand 21./ Balatonederics Zöld Hullám Strand 22./ Keszthely Libás strand 23./ Siófoki Nagystrand 24./ Zánka Községi Strand 25./ Balatonszárszó Mikszáth utcai Központi Strand 26./ Fonyód, Panoráma strand 27./ Balatonudvari Fövenyesi strand 28./ Balatonmáriafűrdő Központi Fizető strand 29./ Balatonföldvár Nyugati Strand 30./ Gyenesdiás Lido Strand Három csillag: (5) 31./ Keszthely Helikon strand 32./ Révfülöp Szigeti strand 33./ Balatonfüred Camping (Széchenyi Strandfürdő) 34./ Balatonfűzfő Fövenyfürdő 35./ Balatonfűzfő Tobruk strand
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!