Ungár: A kormány adjon tájékoztatást az otthonápolással kapcsolatos visszaélésekről

2019. június 29. 13:19

Az országgyűlési képviselő szerint badarság, hogy a támogatás előbb 100 ezer forintra, majd a minimálbér szintjére emelése túlzott terhelést jelentene a költségvetésnek.

2019. június 29. 13:19
Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője felszólította a kormányt, hogy adjon részletes tájékoztatást a nem gyermekeket érintő otthonápolással kapcsolatos visszaélésekről, ha azokra is hivatkozva nem akarja megemelni a támogatások összegét.

Az ellenzéki politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint rengeteg visszaélés történt a felnőttek otthonápolása körül, a kabinet ezért sem tervezi a jelenleg havi 58 ezer, illetve 38 ezer forintos támogatás emelését.

Ungár Péter badarságnak nevezte ezt az érvelést, ahogy azt is, hogy a támogatás előbb 100 ezer forintra, majd a minimálbér szintjére emelése túlzott terhelést jelentene a költségvetésnek. Az államnak ez a lépés évente 20-25 milliárd forintjába kerülne, amit könnyen ki lehetne gazdálkodni a jelenlegi felesleges költségvetési kiadásokból – mondta az LMP politikusa, példaként említve a „kormánypropagandára” és a „sztársportra” szánt összegeket.

Hangsúlyozta, az otthonápolási támogatás elsősorban a demenciában szenvedő szülőket gondozóknak jelentene hatalmas segítségét.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2019. június 30. 11:12
Csak halkan megjegyzem, én 28e Ft-ért ápoltam az édesanyám.Mindenki azt gondol erről, amit akar. ennyi.
silenceCZ
2019. június 29. 16:09
nos, munkámból kifolyólag van kis rálátásom a témára, igaz Csehországban, de szerintem MO-n ugyanaz a helyzet... azzal egyetértek, hogy javaslatot elutasítani csak azért, mert az Ungártól származik, nem szerencsés... viszont szerintem az a helyzet, hogy mindkét félnek igaza van ( vagy ha jobban tetszik, akkor mindkét fél téved ). Az otthonápolás, főleg magathatatlen vagy demens betegnél folytonos 24 órás szolgálat ez evidencia. Amennyiben a beteget elfekvőben ápolnák, úgy az jóval többe kerülne, mint 1OO ezer Ft ( olyan 15 ezer Ft-ra tippelem, naponta ). Ebből a szempontból gazdaságilag is értelmesnek tűnik a javaslat. Másrészt valóban brutálisan visszaélnek ezzel juttatással - most elsősorban nem a háziorvos és a család közötti mutyira gondolok ( bár abból is va elég ), hanem arra, hogy egy korrekt diagnózis és objektív állapotfelmérés alapján odaítélt juttatást a kedves család felmarkolja a rászoruló meg hetekig fetreng a fekáliában... és egyértelmű, hogy minnél nagyobb az összeg, annál több a visszaélés. Szerintem a juttatás összegének emelésével egyidőben a szúrópróba szerű ellenőrzések frekvenciáját nagységrenddel kell növelni ( tudom, ez is pénzbe kerül ), talán a Btk.-ban is megérne a dolog egy paragrafust... mindezt azért, mert a hiénák a legvédtelenebbekre szoktak támadni. Suma sumárum: szerintem emelni, de a visszaélést drákói szigorral büntetni.
aleb19
2019. június 29. 15:52
oh ...ez a fideszes ugynok aki tonkreteszi az lmp-t ...befejezve az exfideszes hadhazi rombolasat mukodes kozben lathatjuk a fidesz part szalami politikajat
Lombi
2019. június 29. 15:00
Na mi van peti? Szerinted is jól áll a költségvetés? Rombolni kellene?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!