Megpörgette az ígéretrollert Karácsony

2019. június 17. 15:32

Előállt programjával az előválasztási versenyben második helyre szorult zuglói polgármester.

2019. június 17. 15:32

Hétfőn sajtóbeszélgetésen ismertetteprogramjának főbb elemeit Karácsony Gergely, aki az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson az MSZP-P jelöltjeként indul. Ezen kiderült, hogy három témakört tart a legfontosabbnak: a környezeti alapjövedelmet, a Tiborcz-adót, valamint a zöldövezetet.

A Népszava ismertetése szerint a Tiborcz-adót a félmilliárd forintot meghaladó értékű, szerinte többnyire Fidesz-közeli ingatlanokre vetné ki, a befolyt pénzt (amire Karácsony szerint égető szüksége van a fővárosnak) bérlakás-építésre és felújítása fordítják. A politikus leszögezte, a Tiborcz-adó nem ingatlanadó, hanem – megfogalmazása szerint – „a felső 1 százalék hozzájárulása a közösség céljaihoz.” Ez az általa ismertetett szakértői becslések szerint évente több milliárd forint plusz bevételt jelentene Budapestnek – olvasható a baloldali napilapban.

Sokkal érdekesebbnek hangzik a közlekedési alapjövedelem: ez úgy nézne ki a zuglói városvezető szerint, hogy minden minden felnőtt budapesti közlekedési támogatást kap, a nyugdíjasok és a gyermekek eddigi kedvezményei pedig megmaradnak. Kihangsúlyozta, a felnőttek maguk dönthetik el, hogy a támogatást közösségi közlekedésre, parkolásra, biciklizésre használják fel. Arra a kérdésre, hogy mindez mennyibe kerülne, pontos választ nem adott, hiszen szerinte a főváros költségvetése átláthatatlan. Persze, nem csak adna, hanem el is venne, véleménye szerint ugyanis az önkormányzatok túl sok parkolási kedvezményt adnak a kerületekben lakóknak, ez pedig fenntarthatatlanná teszi a rendszert.

Azzal, hogy az emberek választhatnának az ingyenes parkolás, vagy olcsóbb  tömegközlekedés között, növelni lehetne a BKV jegybevételeit, másrészt kevesebben használnának autót, amitől élhetőbb válna a város. A hosszú távú célja, hogy a tömegközlekedés napi 100 forintba kerüljön. 

Ezenfelül Karácsony létrehozná Budapest új „tüdejét is” – olvasható a Népszavában. Ez a főváros legnagyobb telepített parkerdeje lenne Csepelen és a Ferencvárosban, emellett zöldfolyosóval kötné össze a Margitszigetet a Római-parttal, amennyiben ő lenne az új főpolgármester.

Mint a Népszava beszámolt róla, Karácsony Gergelyt az eseményen szembesítették azzal is, hogy túl sok különbség nem látszik a különböző jelöltek programjai között (bár Kálmén Olgának egyelőre csak szlogenei vannak – a szerk.).Ő a napilap szerint annyit mondott reagálásában, hogy négy szakpolitikai vitát kezdeményezett, ahol kidomborulhattak volna az eltérésék, de egyelőre sem Kálmán Olgától, sem Kerpel-Fronius Gábortól nem kapott visszajelzést.

A napilap információi szerint egy diskurzus a jelöltek között még biztos lesz a héten, az aHang nevezetű civilszervezet rendezésében lesz megrendezve, míg az ATV-ben is lesz előválasztási-vita.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. június 18. 18:59
Ez a balfaszb minden nap mást hazudik.
glinolid
2019. június 18. 14:56
"A hosszú távú célja, hogy a tömegközlekedés napi 100 forintba kerüljön. " Jenleg 316.7 Ft/nap.
Mich
2019. június 18. 11:17
Karigeri "végső harca", ezért hát minden ígéretet bedob...
Bokros Birka
2019. június 18. 10:03
Ingyé parkolás MASZOP módra! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!