Orbán: Weber is alkalmatlan bizottsági elnöknek

2019. május 06. 15:39

A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira – mondta Orbán Viktor, miután találkozott Heinz-Christian Strachéval. Az osztrák alkancellár szerint a hazafias pártok elutasítják a Willkommenskulturt, és támogatják az uniós belügyminiszteri tanácsot.

2019. május 06. 15:39

Orbán Viktor kezdte a sajtótájékoztatót, ahol kijelentette: baráti tárgyalásokon vagyunk túl, érintettük a kétoldalú kapcsolatok kérdéskörét, ezeket sikeresnek tartjuk. Fontosnak tartjuk a gazdasági kérdésköröket, ezt mindenképpen fejleszteni szeretnénk. Magyarország célja az EU-s átlagnál legalább 2 százalékkal nagyobb gazdasági növekedés, Ausztria pedig szintén az európai átlagot meghaladó növekedésben bízik.

Magyarország a déli szakaszon Ausztria határait is védi. Mint fogalmazott, megköszönik az osztrák segítséget, ami nem mindig volt így, mert a korábbi baloldali kormány megakadályozta a kerítés építését. Szerinte az FPÖ-re volt szükség, hogy ez megváltozzon. Mindketten változást szeretnénk Európában, szeretnénk, hogy olyan változások történjenek Európában, mint Ausztriában, hogy a jobbközép pártok együttműködjenek a hazafias jobboldali pártokkal – jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott: európai nagykoalíció helyett a „jobbra nyitás” lehetőségét akarjuk nyitva tartani, ami Bécsben működhet, mint a jobbközép párt kormányzása a hazafias párttal, az működhet Brüsszelben is. Egyetértettünk a keresztény kultúra elsőbbségében, egyetértettünk, hogy ennek az elsőbbségét biztosítani kell. Beszéltünk arról is, hogy az európai baloldal szocializmust hirdetett meg, tapasztalatból tudjuk, hogy ez nem vált be nálunk, ez Európában sem válhat be – fejezte be Orbán Viktor.

Orbán: Nem támogatjuk Webert

A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten arra a felvetésre, hogy a Fidesz már nem támogatja a néppárti Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni – idézte a néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek alkalmatlanok. „Keressük a megfelelő jelöltet” – mondta a magyar kormányfő.

Strache: Föderalista és hazafias Európa a cél

Az osztrák alkancellár elmondta: fontos kereskedelmi partner Magyarország, a második legnagyobb Németország után, az osztrák cégeknek a kiszámítható stabilitás létfontosságú, ennek garanciája Orbán Viktor kormányfő. Kijelentette: közösen, határon átnyúlóan küzdünk az illegális migráció és a bűnözés ellen, ebben is megbízható partnerek vagyunk. Európának erős szövetségre van szüksége a lopakodó iszlamizáció és a migráció ellen.

Úgy fogalmazott: büszkék arra, hogy évente 1500 euró marad a családok zsebében Ausztriában, ehhez hasonló intézkedések vannak Magyarországon is, de megnézik a „NAGYIGYED” nevű magyar intézkedéscsomagot, mert ehhez hasonló csomagban gondolkodnak ők is.

Az EP-választással kapcsolatban kijelentette: nyíltan kell beszélni arról, hogy az EPP a hazafias pártok felé tartó kirekesztését felülvizsgálja. Olyan Európát akarunk, ami föderalista, és hazafias, és elutasítja a felelőtlen Willkommenskulturt, és akarjuk, hogy egyenrangú felek legyenek az országok, ne eurokraták irányítsák őket. Ne marxista mintájú unió váljon Európából, mert az végső soron a szegénység szétosztását fogják eszközölni.

A kevesebb néha többet kell, hogy jelentsen, nagyon fontos, hogy hozzájáruljunk a fejlődéshez a hazafias pártokkal, és május 26-án sikeresek legyenek a hazafias pártok – fejezte be az osztrák alkancellár.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 509 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. május 07. 08:04
"A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak" (Orbán Viktor) https://24.hu/kulfold/2019/05/06/orban-viktor-interju-kleine-zeitung/
Gyéressy Károly
2019. május 06. 23:23
Nagy dolog ez! Kemény, talán túl kemény. Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan kilép a Néppártból.
Hirschattila
2019. május 06. 22:55
BRAVÓ! Ez a Weber egy ócska kis pitiáner, szánalmas alak.
tango47
2019. május 06. 22:07
A Welt am Sonntagnak adott interjúban Orbán két hónapja azt mondta, hogy "Weber jelöltsége az egyik legbátrabb politikai vállalkozás, amit én valaha láttam. A bizottság elnökei többségükben korábbi kormánytagok voltak, sőt néha miniszterelnökök is a saját hazájukban.” Ebből már érthetett volna Weber, t.i. jelentős, sőt bármilyen politikai teljesítmény n é l k ü l jelölik, egyetlen érdeme, hogy bajor. Weber nem értette meg a figyelmeztetést és naponta baszogatta a nemzetközi sajtóban Orbánt. Hát megkapta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik