Támogassuk-e a női kvótát?

2019. április 16. 16:16

A cél tehát az esélyegyenlőség megteremtése a két nem között, ami garantálná, hogy a nők is jelen lehessenek a fontos döntések meghozásánál.

2019. április 16. 16:16
Zdenyák József

„A magyar közélet egyik gyakran visszatérő toposza a parlamentben helyet foglaló nők alacsony lélekszáma. Ha közelebbről megvizsgáljuk, a statisztika azt mutatja, hogy hazánk e tekintetben ténylegesen a nemzetközi sorok végén kullog. De valóban probléma ez? Még inkább: valóban ez a probléma?

A női kvóta egy olyan politikai intézkedés, aminek célja a nők különböző hatalmi-döntéshozási mechanizmusokhoz való egyenlő hozzáférésének elősegítése. A gyakorlatban ez a női nemű állampolgárok létszámának tudatos növelését jelenti a társadalom intézményrendszereinek azon területein, ahol történeti okokból alulreprezentáltak (vagy meg sem jelennek), mégis kulcsfontossággal bírnak a közösségi lét szempontjából.

E cél megvalósítása érdekében a kvótát támogatók egy olyan rendszer bevezetését szorgalmazzák, amely lehetővé teszi, hogy a népesség felét kitevő nők bizonyos fokú – a kiválasztással kapcsolatos – előnyöket élvezzenek, a hozzáférésért folyó verseny során őket ért strukturális hátrányok (pl. a diszkrimináció) ellensúlyozása érdekében. A cél tehát az esélyegyenlőség megteremtése a két nem között, ami garantálná, hogy a nők is jelen lehessenek a fontos döntések meghozásánál.”

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vermacska
2019. április 18. 08:00
Nekem az nem derült ki hogy melyik Nőknek kell esélyegyenlőség? (LMBTQxyzw-ből)? Ha csak a valódi (biológiai), akkor itt már is egy nagyon nagy diszkriminációt hirdetnek, mert mi lesz az LMBTWQQLFJKLDH-val? És milyen alapon tartják nyilván valakinek a biológiai nemét? Ez nem tilos? Ha meg mindenkinek, akkor meg is van oldva, csak az esélyegyenlőségi felmérésen a férfiak megfelelő része Nőnek vallja magát (hiszen minden joga megvan hozzá, ő a 69. LMTQXYYZZZZ, aki úgy néz ki mint férfi, úgy viselkedik mint férfi, de a szexuális beállítottsága alapján kényszeresen Nőnek vallja magát ha megkérdezik).
kukasmacska
2019. április 17. 13:50
Aki erőlteti a kvótát, az azt feltételezi, hogy egy, férfiak ÉS nők által választott férfi képviselő NEM képviseli megfelelően (ha már lúd, legyen kövér: sehogy) a nőket. Így a mérnöki diplomás képviselő nem képviseli megfelelően az egészségügyben dolgozó választóit, a gyermektelen képviselő nem képviselheti megfelelően a családos választóit, a fiatal képviselőnek fogalma sem lehet az idős választói gondjairól, a családi házban élő képviselő mit is tudhat a nagy bérházban lakó választóiról és a vegetáriánus képviselőnek semmit sem jelentenek a hurka-kolbászon élő szavazópolgárok.
galahad
2019. április 17. 12:27
"A cél tehát az esélyegyenlőség megteremtése a két nem között" Jó hírem van, balfasz. Esélyegyenlőség van, tehát nincs mit megteremteni. Innentől kezdve tökéletes hülyeség minden, amit írsz.
Karvaly
2019. április 17. 09:36
Próbáltam elolvasni a teljes cikket. Végtelen, felesleges ömlengés. Az mondjuk érdekes rész volt, ahol megszüntetnék az egyéni képviselők rendszerét, hogy csakis pártlista legyen, nyilván a demokrácia nagyobb dicsőségére. Két dolgot nem értek: mivel képviseleti demokrácia van, a képviselő elvileg a szavazókörzete lakóinak az érdekét képviseli, ahol jó eséllyel egyforma a férfiak és a nők aránya, ebből a szempontból nem szempont a képviselő neme és kora, mivel, ha rosszul képvisel, akkor legközelebb nem szavazzák meg. (ez nem igazán teljesül a pártfegyelem miatt, ami viszont a listás rendszerben még erősebb) A másik dolog, hogy ha valaki nem a képességei, hanem a kvótahely miatt kerül be, akkor egyrészt nem képes rendesen ellátni a feladatát, másrészt végig tudja magáról, hogy a kvótahelyre jelölőitől függ, azaz végig az ő érdeküket fogja képviselni. Ezért lenne veszélyes pl. egy igazgatótanács helyeinek kvótához kötése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!