Dobrev: Az Európai Egyesült Államok nem lázálom

2019. március 15. 15:41

Össz-ellenzéki tüntetést tartottak a Szabad sajtó útján, néhány ezres részvétellel. Az ellenzéki képviselők egymást mellé álltak a színpadra, közösen elénekelték az európai himnuszt és a Szózatot. Ezt követően a Kossuth térre indultak, hogy kifüggesszék közös ellenzéki kiáltványukat.

2019. március 15. 15:41

Megkezdődtek a beszédek a budapesti összellenzéki tüntetésen. Egyelőre kevesen, pár ezren vannak a Szabad sajtó útján. 

Először civiliek és szakszervezetisek beszélnek, később politikusok:

Petőfi Sándor: A kutyák dala, A farkasok dala - Fodor Tamás, színművész
Elmúlt 30 év: Deák Dániel - egyetemi tanár, civil aktivista
Van egy álmom: Molnár Péter - slammer
Nagy Erzsébet - PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Káposznyák István - SZOLIDARITÁS
Fehér Tibor - A Város Mindenkié
Sipos Ferenc Norbert - egyetemista
12 pont - diákok
Lakatos Béla - roma közéleti személyiség
Magyar Anyák videoüzenete
Márki-Zay Péter - Mindenki Magyarországa Mozgalom
Demokratikus Koalíció: Dobrev Klára
Független képviselők: Szél Bernadett
Jobbik Magyarországért Mozgalom: Jakab Péter
LMP - Lehet Más a Politika: Turcsány Szabolcs
Liberálisok: Bősz Anett
MSZP: Kálló Dániel
Momentum Mozgalom: Donáth Anna
Párbeszéd Magyarországért: Jávor Benedek
Szabadságkórus

Márki-Zay Péter kezdi az ellenzéki megszólalók nevében. Szerinte amíg egy országot drámaian megoszt egy hatalom, addig nem lehet nemzetről beszléni, de az összefogás vissza fogja szerezni ennek a szónak a valódi értelmét.

Márki-Zayt Dobrev Klára követi a színpadon. „Szeretünk Klári” – kiabálja be egy tüntető, Gyurcsány Ferenc felesége mosolyogva megköszöni a rajongónak. 

„Mi magyarok nagyszerű nemzet vagyunk, mint a többiek, akikkel egy nagyszerű közösséget hoztunk létre, ez az Európai Unió. Nem félünk tőle, hiszen mi vagyunk az EU” – mondja Dobrev. „Üzenem a Múzeumkertbe: az Európai Egyesült Államok nem lázálom” – mondja a DK listavezetője. A leghazafiasabb tett 2019-ben az, ha lázadunk a Fidesz-kormány ellen – szólítja fel a közönséget.

Hadházy Ákos „balfaszok vagyunk ha hagyjuk, hogy mások hazudjanak rólunk” felhívással bejelenti, hogy az esemény után ismét kimegy az MTVA-székházhoz. A Kossuth térről. Gyalog. 

Hadházyt az esemény előtt elkaptuk egy villáminterjúra, amit ezen a linken elérhet.

Hadházy Ákost a jobbikos Jakab Péter követi, helyszíni tudósítónk szerint az emberek lassan elkezdenek szállingózni a helyszínről. A Jobbik szóvivője azt mondta, Orbán Viktor nem érti a márciusi ifjak üzenetét, március 15. ugyanis nem a zsarnok, hanem a nép ünnepe. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz mindössze Brüsszelt akarja eltörölni, miközben szabadság helyett szolgaságot, egyenlőség helyett egyenlőtlenséget, testvériség helyett pedig gyűlöletet hozott.

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja szerint az ellenzéknek a sokszínűségéből kell előnyt kovácsolnia, mert csak akkor lehet sikeres, ha megtanul nem egymás kárára, hanem mindenki előnyére politizálni. 

Bősz Anett, a Liberálisok képviselője szerint a Fidesz ellopta a nemzeti ünnepet az emberektől. Szerinte a demonstrálók ma is ugyanazokért a célokért küzdenek, mint Petőfi Sándor: a sajtó szabadságáért, a törvény előtti egyenlőségért, felelős kormányért.     

Őt Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, az MSZP EP-listájának ötödik helyezettje követte: arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg a fiatalok nem dönthetnek jövőjükről, addig azt ellopják tőlük. Szerinte nem igaz, hogy a fiatalok kiábrándultak a politikából, inkább a politika távolodott el az emberektől, főleg a fiataloktól. 

Donáth Anna, a Momentum alelnöke rámutatott, az ellenzéki összefogás sikeréhez olyan közös értékeket kell megnevezni, amelyek képesek mindenkit meggyőzni arról, hogy a résztvevők egy jobb, igazságosabb országot szeretnének. 

Jávor Benedek, a Párbeszéd brüsszeli képviselője elmondta, a májusi EP-voksoláson minden választó megüzenheti a hatalomnak, hogy keleti elnyomás helyett Európát, zsarnokság helyett pedig szabadságot akar. 

A rendezvényen mások mellett felszólalt még Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Káposznyák István, a Szolidaritás debreceni politikusa és Fehér Tibor, a Város Mindenkié csoport tagja. 

Az esemény zárásaként az ellenzéki képviselők egymást mellé álltak a színpadra, közösen elénekelték az európai himnuszt és a Szózatot. Ezt követően a Kossuth térre indultak, hogy kifüggesszék közös ellenzéki kiáltványukat.

(Mandiner; MTI)

Összesen 364 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2019. március 17. 08:19
Elftársnő, prolina, vágod?
kitiltott
2019. március 16. 21:24
Vigyázzz.. Jobbikra szavazóóókk... Baaallrrraaaaaaa ááááttt.. Lépés indújjjj.. Nótaáááázzzzz : Föl.föl ti rabjai a földnek..
Bukott bal
2019. március 16. 17:37
DOBREV,GYURCSÓTÁNY,SZARHELYI, VADDISZNÓ,ÈS AZ ÖSSZES BALOS-BALFASZ ROHADÉK HAZÚG HAZAÁRULÓ BUKOTT SZEMÉTLÁDA PUSZTULJON EL!!!!!!!
flesh ripper
2019. március 16. 15:00
Kotlóstojás DéKá Dobréva
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!