Rákóczit 315 éve választották fejedelemnek

2019. március 01. 12:12

Hazai és külföldi programokat is terveznek a márciusban kezdődő II. Rákóczi Ferenc emlékévben.

2019. március 01. 12:12

Hazai és külföldi programokat is terveznek a márciusban kezdődő II. Rákóczi Ferenc emlékévben – mondta a Rákóczi Emlékév Testület elnöke az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában pénteken. 

Gaal Gergely kiemelte: a Trianon előtti Magyarország minden táján ismerik és tisztelik II. Rákóczi Ferencet, éppen ezért a szervezők számos határon túli rendezvénnyel is készülnek.

Közölte: az emlékévben külön hangsúlyt kap majd Kárpátalja, hiszen ott voltak a Rákóczi-birtokok, illetve a szabadságharc is abból a régióból indult; számos esemény lesz Erdélyben, ahol 315 éve választották fejedelemmé Rákóczit. Az emlékév nyitó rendezvénye II. Rákóczi Ferenc születésnapján, március 27-én lesz, a fejedelem szobránál, a budapesti Hősök terén, ahol Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet a Kárpát-medence különböző részeiről érkező fiataloknak – tudatta.

II. Rákóczi Ferenc jelentőségét taglalva elmondta, bár a szabadságharc elbukott, mégis óriási nemzeti összefogást teremtett a fejedelem. A szabadságért folytatott magyar küzdelmek leghosszabbika volt a Rákóczi-szabadságharc (1703-1711). Rákóczi képes volt összefogni a magyarságot, a legkülönbözőbb társadalmi rétegeket Magyarország függetlensége érdekében, és ez óriási teljesítmény – fogalmazott Gaal Gergely.

Az emlékévről az Országgyűlés 2018. november 27-én egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amely 2019-et II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította. A határozat az emlékévvel összefüggő programok kialakítását a kormányzat hatáskörébe utalta.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2019. március 05. 11:05
egy politikai kalandor volt...
Amondó
2019. március 03. 13:13
Tévedés "szabadságharc"-ról beszélni, hiszen Magyarország nem volt rabláncra fűzve, hanem évszázadokig egy nagyhatalom nélkülözhetetlen pillére volt. A legelfogultabb baloldali történészek is elismerik, hogy a felkelés mögött egyáltalán nem volt nemzeti egység. Volt viszont más: a Habsburg birodalommal hadban álló franciák bőkezű támogatása. Az ilyesmit sokféle kifejezéssel illetik, de aligha a "szabadságharc" a legtalálóbb elnevezés. A XVII.sz. végén már-már úgy látszott, hogy sikerül kiűzni Európából a törököt - az igazhitükkel egyetemben. (Ha sikerült volna, akkor ma másképp nézne ki a Balkán - és Európa.) Ám Clemenceau és Macron ősei közbeléptek, hátba támadták a Habsburgokat és erre utasították hazaáruló kuruc csicskásaikat is. Ostobaság osztrák-magyar, vagy német-magyar konfliktusról beszélni. Az un. labancoknál bőven voltak színmagyar csapatok, a kurucoknál pedig - a francia hadmérnökök mellett - svéd, lengyel stb. egységek és nem utolsósorban tatár martalócok. A harcok lezárulása után sem lehet osztrák elnyomásról hablatyolni. A tiroli, stájer, morva stb. parasztot is keményen adóztatták és besorozták. Egy civilizált nagyhatalom fenntartása hierarchikus rendet, fegyelmet, áldozatot követel. A Rákóczi felkelés nem szabadságharc volt, hanem a spanyol örökösödési háború egy mellékhadszintere. Amikor már nyilvánvaló lett a bukás, akkor a "Nagyságos Fejedelem" nem akart a fegyverletétellel bíbelődni, azt rásózta Károlyira. Ő meg lábujjhegyen elsomfordált észak felé és utolsó - kudarcot valló - kisérletként felajánlotta (ugyan milyen jogon?) a Szent-Koronát I.Péter fiának, Alekszej hercegnek. -------------------------------- Két évszázadot kellett várni ugyan, de a francia fegyverek végül diadalmaskodtak, a Habsburgok eltüntek a történelem szinpadáról. Minden kurucok legszebb álma immár beteljesült: a kíméletlenül elnyomott Magyarország kiszabadult a rettenetes Habsburg zsarnokság iszonyú poklából. Ezt röviden egy szóval szoktuk kifejezni: TRIANON. Aki Rákóczit, Kossuthot ünnepli, az Trianont is ünnepelje!
Akitlosz
2019. március 01. 23:13
"Rákóczi képes volt összefogni a magyarságot, a legkülönbözőbb társadalmi rétegeket Magyarország függetlensége érdekében, és ez óriási teljesítmény " Ez így igaz! Egyes szerzők itt a Mandineren mégis rendre úgy állítják be, mintha valamiféle katolikus-protestáns vallásháború lett volna, ami történelmietlen baromság. Magyarország katolikus himnusza a Szabadságharc leverése után keletkezett Pannonhalmán az 1710-es években. Inkább csak hallgatni, a képi dekoráció siralmas: https://www.youtube.com/watch?v=KLEQ_20BRrA
Akitlosz
2019. március 01. 23:09
És nincsen ünnepnapja a szabadságharcnak. Azért is ünnepeltetik a kommunista disznó Nagy Imrét, hogy elnyomják a szabadságharc emlékét. Június 16-a ugyanis annak az ünnepe, hogy elkezdődött a szabadságharc. Olyan, mint a március 15. mégsem ünnep. Helyette egy mocsok kommunistáról szól. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!