Jön a sztrájk az Audinál Győrben

2019. január 23. 21:46

Nem tudtak megállapodni a munkavállalói érdekvédelmi képviselők az Audi vezetésével, így csütörtökről egyhetes sztrájkot hirdettek. A dolgozók 18 százalékos alapbéremelést követeltek, illetve a cafetériakeret bővítését.

2019. január 23. 21:46

Egyhetes sztrájkot hirdetett csütörtök reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig az Audi Hungaria Zrt. egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), miután az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította az eddigi bértárgyalásokat; közölte az AHFSZ elnöke szerda délután sajtótájékoztatón Győrben.

Németh Sándor elmondta, hogy a 168 óra alatt bárki csatlakozhat a gyár területén a sztrájkhoz, amely idő alatt a tárgyaló delegáció folytatja a megbeszéléseket.  

Amennyiben elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól, a sztrájkot beszüntetik; tette hozzá.

Elmondta, hogy szeptember óta tartanak a tárgyalások a 2019. évi bérekről, és úgy vélték, hogy a bejelentés hatására lépni fog a vállalat és olyan megállapodás születik, ami minden munkavállaló számára elfogadható. 

Horváth Zoltán, az AHFSZ járműgyári elnökhelyettese felidézte, hogy idén január 14-én az érdekképviselet azért alakította meg a sztrájkbizottságot, mert eredménytelennek nyilvánította a tárgyalásokat. A hétnapos egyeztetési időszak alatt, január 18-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyár egész területén, amelyen több mint négyezer munkavállaló vett részt. 

A legutóbbi, keddi egyeztetésen a tárgyaló delegáció átadta sztrájkkövetelését ismét a vállalatnak, ami érdemben nem változott az előzőkhöz képest. 

A követelés tartalmazza, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban legalább egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt. 

(MTI)

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2019. január 24. 10:13
Helyes. Nyugodtan fizessen többet az Audi.
balbako_
2019. január 24. 07:48
Csak keményen fiúk lányok!
kola
2019. január 24. 06:41
majd év végén ha azok akik most egy hétig tüntetni fognak és nem lesz prémium akkor mi lesz?? újra hiszti lesz?? mennyi ennek a szakszervezetnek a havi bevétele? mire költik? mennyi egy szakszerves fizije? mennyi prémiumot oszt szét évvégén? mit csinálnak egész évben illetve mit csináltak eddig? van kb9000 tagjuk... nagyon kíváncsi lennék... megvezetik a munkást.. de nagyon.. és akárki akármit mond jòl keresnek és nagyon nagyon biztos munkahely... tüntizne a faszom nekik.. hiszem ha szükség van rád akkor tudsz velük a magad is tárgyalni.. jaa és itt csak is a melós veszthet.. aztán majd a szakszervezetek szét teszik a karjukat hogy hát bocsi igy sült...
kola
2019. január 24. 06:10
a fizivel kapcsolatban... vegyük pl. Ausztriát.. voltam ott kb. 1évet tavaly... mindig az a szöveg huu nyugati bérek... jaja.. 1 személyautó havi biztosítása havi! kb. 100euró, albérlet kb. 5-700 euró(nem nagyváros) egy éttermi kis fos kaja minimum20-30euró, +a havi benzined, kaja.. És ha elszaródik valami a kocsidon hááát... több száz euró csak a munkadíj.. szóval ennyi ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!