Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia

Az EP elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelméért

2018. december 10. 20:35

Antonio Tajani a kárpátaljai kisebbségek védelmében járt el Bocskor Andrea EP-képviselő szerint

2018. december 10. 20:35

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében az Andrij Parubij ukrán házelnökkel való találkozóján – írta hétfői közleményében Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.

Bocskor arról számolt be, hogy Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével még október 10-én találkoztak Tajanival, s tájékoztatták a kárpátaljai magyarság egyre nehezebb helyzetéről, a nemzetiségek elleni intézkedésekről, később pedig levélben az első olvasatban elfogadott ukrán nyelvtörvényről.

Felhívtam az elnök figyelmét arra, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. Arra kértem továbbá, gyakoroljon hatást az ukrán kormányra és Petro Porosenko elnökre, hogy mielőtt az új nyelvtörvény második olvasatra kerülne, mindenképp küldjék el a Velencei Bizottságnak véleményezésre” – közölte a képviselő.

Tajani hétfőn megküldte válaszlevelét, amelyben tudatta, november 27-én Parubijjal egyeztetett, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy számos EP-képviselő komoly aggodalommal követi a fejleményeket, valamint kiemelte, hogy az Európai Unióba törekvő országoknak biztosítaniuk kell a kisebbségek alapvető jogait, továbbá hangsúlyozta, hogy Kijevnek teljes mértékben végre kell hajtania a Velencei Bizottság ajánlásait az oktatási törvény kapcsán.

Mint írta, az ukrán házelnök biztosította afelől, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a kisebbségvédelemnek Ukrajnában, illetve hogy a jogalkotási intézkedések végrehajtása előtt konzultálni fognak a kisebbségi képviselőkkel.

„Remélem, hogy a közeljövőben több ilyen jellegű kezdeményezés történik majd az Európai Unió részéről (...) Elengedhetetlen, hogy az európai intézmények komolyan számon kérjék Ukrajnán a kötelezettségvállalásokat az országban élő kisebbségek alapvető jogainak betartására” – szögezte le Bocskor Andrea.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. december 10. 21:30
Kárpátalján kik vannak kisebbségben?
Csigorin
2018. december 10. 21:07
Meg annyira se fognak torodni vele mit hord ossze mint mi...
Harangláb
2018. december 10. 20:53
Köszönet a képviselőasszonynak!
balbako_
2018. december 10. 20:45
Tajani Berlusconi embere volt, kemény jobboldali és a Fidesz is támogatta kinevezését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!