Karácsony Gergely: Szívesen vagyok hősi halott

2018. november 14. 15:52

Az ellenzéki pártok becsapták a választókat Karácsony Gergely szerint, aki a Liberális klub vendégeként mesélt a politikai pályafutásáról, az LMP-ben uralkodó fojtogató légkörről, a saját ambícióiról és az ellenzéki kudarc okairól. A politikus többek közt elárulta: lelkiismeretfurdalása van, ha marhahúst eszik, mert nő az ökológiai lábnyoma. Az is kiderült, vállalná-e az ellenzéki EP-lista vezető helyét.

2018. november 14. 15:52
Szalma György

Jórészt idősekkel telt meg a Firkász kávézó kedd késő délután, ahol a Liberális klub vendége volt Karácsony Gergely, Zugló polgármestere. A helyszín kitűnő hangulatot teremtett némi politikai beszélgetéshez, a falat beborító régi újságok lapjai megteremtették a megfelelő atmoszférát. Egy asztalnál valaki töpörtyűt rendelt; ez a hely tényleg megérdemli a dicséretet, egy adag csupán 1200 Ft.

A liberálisokkal szembeni harciasság is azonnal alábbhagy, amikor látja az ember, hogy ez a garnitúra alaposan kiöregedett. Az ellenzéki rendezvények elengedhetetlen mozzanataként ez a beszélgetés is egy kis tarhálással indult. Egy néni körbejárt a tarha-dobozzal, és ellentmondást nem tűrő hangon kérte, hogy adakozzon mindenki a klub javára. A perselyezés és Karácsony késésevalamiféle szakrális hangulatot teremtett. A nénik között megérkezett a plebános/tiszteletes, és elkezdődött a ceremónia.

Mikor találkozott utoljára Mesterházyval? – tette fel az első kérdést a moderátor, hogy a körülményeskedést elkerülve a legújabb ellenzéki belháború hátteréről is kérdezze Karácsonyt. Tudniillik Mesterházy nemrégiben Facebook-bejegyzésben ment neki Zugló polgármesterének és a Párbeszédnek. Karácsony az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte az ilyen nyilvános kirohanások nagyon rombolóak, a vitáknak helye van, de nem a nyilvánosság előtt. A folytonos belső vita demoralizálja az ellenzéki tábort; ha az ellenzéki politikusok kölcsönösen durván letámadják egymást, az bénítólag hat az ellenzéki szavazókra.

A beszélgetés kétségtelenül legérdekesebb rész a múltidézés volt. Az élőben sokkal szórakoztatóbb és rokonszenvesebb Karácsony Gergely anekdotázós stílusban elmesélte, hogy miként lépett be, majd ki az LMP-ből. Gyerekkorától környezetvédő, magát zöld elkötelezettségű politikusnak tartja, minden marhahús fogyasztás után lelkiismeretfurdalása lesz, mert tudja, hogy ezzel hatalmasat nő az ökológiai lábnyoma.

Karácsony megdöbbentő állításokat tett korábbi pártjával, az LMP-vel kapcsolatban, amelyek igaz mivoltához nem sok kétségünk fűződhet: „Az LMP története úgy foglalható össze: hogy nyírjunk ki egyenként nagyon értékes embereket.” Elmondása szerint az első „leszámolás” már 2009-ben megtörtént, a sor pedig Szél Bernadettnél fejeződött be. Egy párt, ami feldolgozta, kivetette magából az összes értékes emberét – summázta Karácsony.

A politikus rossz hangulatú, energia-vámpír szervezetnek jellemzete az LMP-t, meglátása szerint ebből lett elege a párt korábbi elnökének, Schiffer Andrásnak is. Személyi felelősöket vagy konkrét okot nem nevezett meg, a belső struktúrában, a légkörben látta a lemorzsolódások okát: „Olyan szervezeti struktúrája volt, ami iszonyatos terhet jelentetett, fojtogató szervezeti belső világ, e miatt léptem én is hátra.”

Schiffer Andrásról Karácsony kedvezően nyilatkozott, olyan embernek írta le, aki mindig pörög, aki minden percben dolgozik. Elmondása szerint az LMP Schifferen múlott, nélküle nem lehetett volna LMP, ő rengeteg energiát fektetett a pártba. A munkakapcsolatuk intenzitását illusztrálva elmondta: „akkoriban a feleségem úgy nevezte Schiffer Andrást, hogy a csajom. Ezt úgy értette, hogy biztos átírtam a Mancika nevét Andrásra. Rengeteget telefonáltunk, volt, hogy december 24-én délután is felhívott munkaügyben.”

Karácsony Gergely az 2018-as választások kudarcát egyértelműen az összefogás elmaradásának tudja be, illetve annak, hogy a kampány finisében vesztette el kezdeményező pozícióját az ellenzék, a belső kavarások miatt miatt – ahogy Karácsony fogalmazott.

Személyes élményként elmesélte, hogy megdöbbentette, amikor négyszemközt beszélt Vona Gáborral, és a volt pártelnök meg volt teljesen győződve azt illetően, hogy a Jobbik egyedül meg fogja nyerni a választást.

Karácsony elmondása szerint, azért vannak válságban az ellenzéki pártok, mert becsapták a választókat, nem tudtak eredményt felmutatni és nem is fogtak össze annak érdekében.

A magyarországi viszonyokra utalva elmondta, hogy hibrid rezsimek jól szervezett ellenzék nélkül nem megdönthetőek. A jövőre esedékes Európa parlamenti választásokra kitérve elmondta, hogy a cél az lenne, hogy a megszerezhető 21 mandátum többsége ne a Fideszé legyen, azért már megéri küzdeni. Azonban ennek a célnak a sikerére nem fogadna a fogadóirodában.

Bár Mesterházy kirohanása után kétségeink támadhatnak, azonban Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd szövetségről úgy beszélt, mint stabil politikai tényezőről, illetve kitért rá, hogy ez az összefogás bővíthető. A moderátor kérdésére, hogy kivel lennének hajlandóak összefogni, Karácsony elmondta, hogy az össze ellenzéki erővel. Az LMP-t kiemelve elmondta: „ha jönnek akkor jó, ha nem, nem lepődünk meg”.

Karácsony Gergely szerint erős társadalmi igény van egy új ellenzékre, ő személyesen nagyon számít Hadházyékra, mint új ellenzéki erőre, el tudja képzelni az együttműködést.

Arra a moderátori kérdésre, hogy vállalja-e egy ellenzéki vagy a szövetségi EP-lista vezetését, Karácsony elmondta, hogy ha felkérik, akkor lehet, hogy elvállalja. Eddig azonban nem érkezett felkérés. „Szívesen vagyok hősi halott, egy közösségi ember vagyok, a személyes politikai ambícióim azonban sokkal szerényebbek, mint amire jelölnek. Szeretek polgármester lenni.”

A Mesterházy megszólására is kitérve megjegyezte, hogy a legtöbb esetben csak húzónévként teszik bármelyik listára: „én mindig úgy vagyok listavezető, hogy kikötik, hogy a mandátumot ne vedd föl!”

 

 

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2018. november 15. 15:18
Szeret polgarmester lenni......, csak a zugloiak ot nem szeretik, nem is fogjak, megy a sullyesztobe, mint a tobbi celeb!
Gyéressy Károly
2018. november 15. 11:39
"Karácsony elmondása szerint, azért vannak válságban az ellenzéki pártok, mert becsapták a választókat," „én mindig úgy vagyok listavezető, hogy kikötik, hogy a mandátumot ne vedd föl!” Ne ezek vagytok ti, Karácsony.
marós
2018. november 15. 08:37
KG remélhetően elveszti a szavazóit.
amarna
2018. november 15. 05:21
Remélem ,a zuglóiaknak is megjött végre az esze---és kiebrudalják ezt a senkiházi élősködőt !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!