Változhat a lakástakarék rendszere

2018. október 15. 13:39

Megszűnhet az elmúlt húsz évben működő lakástakarékpénztári konstrukció állami támogatása. Az erről szóló módosító javaslatot hétfőn adta le a fideszes Bánki Erik.

2018. október 15. 13:39

Megszüntetné a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását – derül ki egy módosító javaslatból, amit a fideszes Bánki Erik egyéni indítványként nyújtott be a parlamentnek az Index szerint. A lakástakarék rendszere húsz éve működött Magyarországon, célja az volt, hogy legalább 4, maximum 10 év gyűjtögetés után 30 százalékos támogatást adott a kormány különböző lakáscélokra (mint vásárlás, építés, felújítás stb.).

A mostani javaslathoz fűzött indoklás szerint „a lakástakarékpénztárakat több mint húsz éve támogatja az állam, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. A lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált”. 

Az Index jóslata szerint a javaslatot még hétfőn megtárgyalják, így kedden más szavazhatnak is róla a Parlamentben.

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2018. október 16. 11:43
Ha megtakarított támogatásból emelik a Csokot és több gyerek születik akkor rendben.
Berecskereki
2018. október 15. 23:33
Úgy látszik jól megy a lakáskasszával foglalkozóknak. "Befektetői körökben terjed az a keserédes vicc, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet az út. Az Alapblog.hu cikkírója szúrta ki, hogy a budapesti MOM Park melletti új irodaházban az átadásra készülnek, a kertészek már végeztek, a belsőépítészek még szorgoskodnak. Az épület legnagyobb bérlője a Fundamenta Lakáskassza. Kérdés, hogy mi lesz velük most, hogy a kormány rohamtempóban átveri az Országgyűlésben azt a módosító javaslatot, amely eltörli a lakástakarékpénztári megtakarítások állami támogatását. Tényleg valósággá válik a keserédes tréfa?" https://hvg.hu/ingatlan/20181015_A_sors_ironiaja_eppen_most_keszul_uj_szekhazba_a_Fundamenta_Lakaskassza
Berecskereki
2018. október 15. 23:03
Az 1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról szoló törvény tartalmazza. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99600113.tv Ezt abban az időben vezették be, amikor a szoc.pol támogatáson kívül más állami támogatás nem volt. (Pl. pályázatos támogatás felújításra) Volt szoc.pol támogatás a gyermekek után, amelyet 2009.06.01,-től megszüntettek. Lásd! https://iflgazdasag.blog.hu/2017/01/08/a_szocpol_csok_alakulasa_az_elmult_23_evben
scriba
2018. október 15. 22:47
Én azon csodálkozom, hogy eddig meghagyták, kb. olyan ráfizetés volt az államnak, mint a manyup. De valamit adni kellene helyette...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!