Fidesz: Nőnek a daganatos betegségek kezelésére szánt források

2018. október 01. 16:39

A nemzeti rákellenes program célja, hogy jelentősen csökkentsék a daganatos megbetegedések számát – jelentette ki Dunai Mónika, parlamenti képviselő.

2018. október 01. 16:39

Évről évre egyre növekvő forrást biztosít a kormány a daganatos betegségek kezelésére és a szűrőprogramokon keresztül a megelőzésre – mondta Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus kifejtette: 2017-ben az erre a célra elkülönített összeg már 10 milliárd forinttal volt magasabb, mint az azt megelőző évben. Kiépítették a szervezett emlőrákszűrés rendszerét, és megalkották a nemzeti rákellenes programot, amelynek célja, hogy 2030-ig jelentős mértékben csökkentsék a daganatos megbetegedések számát – idézte fel. 

Dunai Mónika a mellrák elleni küzdelem világnapján a szűrőprogramokon való rendszeres részvétel és az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott: a leginkább érintett a 45-60 év közötti korosztály, de fontos, hogy a nők már serdülőkortól végezzék el az önvizsgálatot, illetve 65 év után is járjanak el 1-2 évente szűrővizsgálatokra. Ha a családban már előfordult emlő- vagy petefészekrák, akkor magasabb a rizikó, ebben az esetben gyakoribb szűrés a javasolt – hangsúlyozta a fideszes politikus. Kiemelte, hogy a mellrák időben észlelve és kezelve jól gyógyítható.
 
Hozzátette: Magyarországon évente 8 ezer mellrákos megbetegedés van, ennek egy százaléka a férfiakat érinti. Emellett minden nyolcadik, kilencedik nőt élete valamely szakaszában érinti a betegség, ami 30 százalék esetében áttétet képez. Évente 2000-2200 nő hal meg mellrákban, többségük későn fordul orvoshoz, mert nem vett részt szűrővizsgálatokon vagy a havonkénti önvizsgálatot sem tartotta fontosnak – mondta Dunai Mónika.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2018. október 01. 23:41
"Fidesz: Nőnek a daganatos betegségek kezelésére szánt források" Aminél gyorsabban csak a daganatos betegek száma nő. A Fidesz növekvő pályára állította az országot.
békalepcse
2018. október 01. 20:41
A tudatosabb élet lenne fontosabb, mert igen sok ember azt se tudja hogyan kéne kezelnie a testét. Egy pár megnézendő videó, messze a teljesség igénye nélkül a témában, hogy ne is legyünk betegek.; https://www.youtube.com/playlist?list=PLIZ1A5Pnl2aKoqa9EbfR8ThHz1eybtr3y A kormány próbál segíteni, de nem mindig találják meg a helyes utat. Például a só csökkentés, mint kezelése a dolgoknak, súlyos csontritkuláshoz fog vezetni később. Rövid távon az emésztést borítja fel.
exfahrenheit
2018. október 01. 17:25
"65 év után is járjanak el 1-2 évente szűrővizsgálatokra." úgy néznek rájuk, mint a véres rongyra. a János kórházban lift nélküli emeletre tették a fogorvost, nehogy az öregek feljussanak... stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!