Az aradi vértanúkra emlékezik az ország

2018. október 06. 09:29

Megkezdődtek az októberi 6-i nemzeti gyásznap hivatalos megemlékezései. A Parlament előtt Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követően a Batthyány mauzóleumnál koszorúzással folytatódik a központi rendezvénysorozat.

2018. október 06. 09:29

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján szombat reggel az Országház előtt, a Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is.

A központi rendezvénysorozat délelőtt 10 órától a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik. Emellett a nemzeti sírkertben egész nap rendkívüli történelemórával, sétával várják a diákokat, érdeklődőket. A Batthyány-örökmécsnél 10 és 18 óra között lehet mécsest gyújtani. 

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2018. október 07. 09:50
Én egyet értek hogy gyászolni kel ezeket a vértanúkat de mi van azokkal le mészárolt tízezrekkel akiket az osztrák barátaink ösztönzésére a vadak lemészároltak, a védtelen gyerekek öregek asszonyok kezét lábát levágva hagyták hogy kiélvezzék életük utolsó pillanatait volt akiknek fűrésszel vágták le a végtagjait hogy még nagyobb legyen az élvezetük ha maradtak is szem tanuk látván ezeket a borzalmakat felakasztották magukat Ezek a megcsonkított holttestek hetekig holnapokig feküdtek temetetlenül a kóbor kutyák nagy örömére Ezeknek a vértanúknak tudomásuk volt ezekről a borzalmakról különben ők is odébb állhattak volna a lacsival de még maradt annyi vér a pöcsükben hogy inkább a halált vállasztották mind hogy együtt éljenek ezeknek a borzalmaknak a tudatával. "LEHET VITÉZKEDNI" MEG ÜNNEPELNI VAGY ÉPPEN GYÁSZOLNI
CsakÍr
2018. október 06. 13:15
Örök hála és köszönet az aradi vértanúknak, kik még az eredményt sem tudhatták. Magyar hősök ők, emlékezzünk tehát reájuk méltóan.
Természetes Orbánizmus
2018. október 06. 10:30
A Jobbikosok meg Haynaut éltetik!
h.kovacs
2018. október 06. 10:16
szegények ! a bogár táltos szerint a háttérhatalomért áldozták az életüket !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!