Gulyás: 300 milliós tartalékalapból segíti a hajléktalan-ellátást a kormány

2018. szeptember 27. 11:28

A hajléktalan-ellátást segítő tartalékalap létrehozásáról döntött a kormány 300 millió forintos kerettel – közölte Gulyás Gergely csütörtökön. A miniszter emellett Dimitrisz Avramopulos korábbi felszólalását bírálta és a Sargentini-jelentés kapcsán is véleményt formált.

2018. szeptember 27. 11:28

Gulyás Gergely értékelése szerint elkezdődött a jövő májusi európai parlamenti (EP-) választás kampánya, amelyben részt vesz az Európai bizottság is, holott a testületnek ez nem lenne feladata. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön megerősítette: a kampány részének tartják a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést.

Avramopulos bírálata

A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján bírálta Dimitrisz Avramopulos, az EB migrációs és uniós belügyekért felelős biztosának az ENSZ-közgyűlésen elmondott felszólalását, amely szerint a legális migrációt elő kell segíteni, szervezett betelepítéseket kell végrehajtani. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az uniós biztos nem az EU egészének nevében beszélt, egy politikai véleményt ismertetett. Emlékeztetett arra, hogy éles vita van az unióban a bevándorlásról.

A miniszter megerősítette, a kormány keresettel fordul a Sargentini-jelentés miatt az Európai Bírósághoz. A jelentés egy bosszúhadjárat része Magyarország következetes bevándorláspolitikája miatt – hangoztatta.

Közigazgatási bíróságok

Más témában elmondta: jelenlegi tervek szerint 2020. január 1-től megkezdhetik működésüket Magyarországon a közigazgatási bíróságok az új szervezeti keretek között. Kifejtette: a vonatkozó törvény koncepcióját a kormány elfogadta, a törvényjavaslatot október végéig terjeszti be az igazságügyi tárca, s azt várhatóan még az őszi ülésszakban elfogadja az Országgyűlés.

A miniszter ismertetése szerint a bírói jogállás a jövőben is egységes marad, bizonyos sajátosságok fognak majd érvényesülni. Minden olyan bírót, aki most közigazgatási ügyszakban ítélkezik, kérelmére automatikusan át kell venni az új szervezethez, erre a törvény konkrét garanciákat tartalmaz majd – jelezte. A közigazgatási felsőbíróság székhelye Esztergomban lesz, nyolc városban regionális hatás- és illetékességi körrel bíró közigazgatási törvényszékeket állítanak majd fel – mondta Gulyás Gergely.

Hajléktalanok segítése

A hajléktalan-ellátást segítő tartalékalap létrehozásáról döntött a kormány 300 millió forintos kerettel – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. 

Gulyás tájékoztatása szerint ez a pluszforrás a Belügyminisztérium számára áll rendelkezésre, és lehetőséget biztosít olyan helyek kialakítására, ahol köztisztasági feladatokat lehet elvégezni az éjjeli melegedőre való szállítás előtt.  Emlékeztetett arra, hogy október 15-én lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Megjegyezte: jelenleg több férőhely áll rendelkezésre, mint ahány hajléktalan van; a kormány 700 ezer forintot költ egy hajléktalan ellátására évente. Kitért arra is, hogy a vonatkozó szabálysértési tényállás alkalmazása csak akkor válik szükségessé, ha egy hajléktalan a rendőrségi felszólításra sem reagál, és továbbra is életvitelszerűen közterületen tartózkodik, lakik.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2018. szeptember 27. 11:49
Ez jó és nagyon kell!
Selamat
2018. szeptember 27. 11:47
Csak néhányukat, kérem tisztelettel! Csak néhányukat! Mert az már mindennek a teteje, hogy mikor alig, vagy egyáltalán nem kapni munkaerőt, akkor épkézláb fiatal és középkorú emberek tömege állandó alkoholmámorban pisál össze minden aluljárót és közteret. Támogassák csak azokat, akik hajlandóak is tenni magukért, meg azokat, akik már semmit nem tudnak tenni magukért. A többit tiltsák ki a köztetekről, s a további lehetőségeik legyen a természet feladata, ne az adót megfizetőké.
fakocka
2018. szeptember 27. 11:47
Hehe......ezért a pénzért a Nemzet Strómanja, le sem hajol.
kardosdoktor
2018. szeptember 27. 11:38
Csak annak van joga az utcán csavarogni, aki jelenlétével ad az embereknek s nem elvesz. A kukázás és az életvitelszerű fedéltelen alkoholizmus, sem a munkanélküliség nem az emberi méltósághoz fűződő jogok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!