A vizitdíj bevezetését kezdeményezik a Liberálisok

2018. szeptember 25. 17:12

Minden magyar állampolgár élete a tét – olvasható a Liberálisok közleményében, akik egy rendezett, átlátható egészségügy érdekében bevezetnék a vizitdíjat.

2018. szeptember 25. 17:12

„Éppen tíz év telt el a Fidesz által kezdeményezett, óriási károkat okozó vizitdíj-ellenes népszavazás óta. Tíz éve az Orbán-kormány történelmi bűnt követett el, amikor politikai haszonszerzés céljából a vizitdíj ellen tüzelte fel a magyar társadalmat, a felelőtlen akció sikerén felbuzdulva pedig elindult a populizmus végeláthatatlan lejtőjén” – olvasható a Liberálisok keddi közleményében.

Véleményük szerint „tíz éve olyasmi történt, ami mára elképzelhetetlenné vált: a magyar állampolgárok olyan kérdésekről szavazhattak, amelyek szembementek a kormány akaratával. Tíz éve lehetetlenítették el az elmúlt majd három évtized egyetlen valódi egészségügyi reformját, az ágazat pedig azóta sem tudott az érdemi fejlődés útjára lépni. Az egészségügyi intézmények évről évre egyre nagyobb forrás-és munkaerőhiánnyal küzdenek, a szolgáltatás színvonala pedig már nem csak a nemzetközi innovációk és trendek világától került távol, de alapjaiban kérdőjelezi meg még a Fidesz alaptörvényében foglalt jogokat is.A vizitdíj fájó hiányát jól mutatja, hogy egyes önkormányzatok és intézmények végső elkeseredésükben erkölcsileg és jogilag is aggályos megoldásokkal kénytelenek próbálkozni, lásd: az edelényi »kényelmi díj« esete”.

Ahelyett, hogy méltatlan helyzetbe kergetnénk az egészségügy utolsó, még működő bástyáit, ideje lenne szembenézni a valósággal: óriási szükség van egy átlátható, igazságos, az Európai Unió törvényeivel is összhangban álló, méltányos és megfizethető vizitdíj-rendszer bevezetésére – írják a folytatásban.

„Egy olyan rendszerre, amely fenntartja a fizetés szociális alapú mentességének lehetőségét, amely a vizitdíjból befolyt összegek felhasználását a helyi intézményekre vagy önkormányzatokra bízza, és amely visszaszoríthatja a hálapénz és az aránytalan, átláthatatlan elosztás rendszerét is. Átláthatóan, rendezetten, követhetően működő egészségügyre van szüksége a magyar társadalomnak! Minden magyar állampolgár élete a tét” – írják.

(MTI-OS)

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2018. szeptember 26. 09:16
Ez most mi? Ilyen szintű politikai vakság, vagy provokáció? Mert az még egy dolog, hogy egy dilettáns kormány áll elő ilyen ötletekkel, ami nem hogy borzasztó népszerűtlen és megalázó minden oldali érintettnek, ráadásul csepp a tengerben amit a konyhára hoz és semmire nem megoldás, de egy nulla százalékos támogatottságú párt minek égeti magát egy bukott ügy felmelegítésével?
Pelso j.
2018. szeptember 26. 06:09
Nos, senki sem találta meg a fidesz választási programjaiban, hogy mit is kellene csinálni az eü finanszírozásával?
Zsolt75
2018. szeptember 25. 22:24
Ez a Fodor addig küzd, míg már ő sem fog magára szavazni.
hátakkor
2018. szeptember 25. 22:04
Volt már ilyen kisérlet. Németországban most vezetik ki a vizitdíjat. Sok macera, elhanyagolható bevétel ès kiderült a nagy zöm nem unalmàban jàr dokihoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!