Kereszténység kontra humanizmus

2018. augusztus 28. 16:49

Kizárható, hogy egyszer a populisták tolják majd az EU szekerét.

2018. augusztus 28. 16:49
Rónay Tamás
Rónay Tamás

„Formálódik a populista szövetség a jövő tavaszi európai parlamenti választás közeledtével? Lehetséges, mégsem valószínű. A szavak szintjén tényleg nincs sok különbség közöttük, és stílusjegyeik is hasonlítanak. Valójában azonban számos akadálya lenne egy együttműködésnek.

Salvini koalíciós partnere, az egyébként szintén populista és veszélyes tanokat hirdető Öt Csillag Mozgalom számára annyira elfogadhatatlan Orbán személye, hogy a párt szombaton nyilatkozatban határolódott el tőle, illetve a mai megbeszélésektől. Akad azonban egy másik akadály is. Amikor kiköt, vagy kikötne az olasz partoknál egy menekülthajó, Salvini az uniós partnerektől követeli, fogadják be a fedélzetén lévő embereket. Komoly támadási felületet jelentene, ha olyasvalakivel építené a hatvannyolcasokkal végleg szakító Európát, akinek esze ágában sincs tehermentesíteni Olaszországot.

Salvini számára egyfajta eszköz a magyar miniszterelnök, hiszen külpolitikai szempontból elszigetelt. Azt remélte, Horst Seehofer német belügyminiszter, vagy Sebastian Kurz osztrák kancellár személyében szövetségesre lelhet, de rá kellett döbbennie: ha Németország vagy Ausztria az általa követelt radikális menekültpolitikát folytatná, akkor hazája járna a legrosszabbul. Már csak emiatt is kizárható, hogy egyszer a populisták tolják majd az EU szekerét.”

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. augusztus 29. 06:07
Népszava szlogen: Világ proletárjai egyesüljetek! Helyett: Világ proletárjai hazudjatok reggel éjjel és este!
libantkomcsi
2018. augusztus 29. 05:00
"A humanizmus nem járt együtt katekizmussal, de jóval nagyobb hangsúlyt helyezett az e világi létre, mint korábban. Gyökerei az erős polgári hagyományokkal rendelkező Itáliába nyúlnak vissza, melynek hajósai, bankárai és kereskedői a keresztes háborúk során jelentős vagyonra és ismeretekre tettek szert." A bankárok kitalálta nézetből eredt ez az ideológia. Az emberiességhez semmi köze.
Aronwie
2018. augusztus 29. 00:16
Ennyi? Azt hittem majd valami frappáns nagy megmondás lesz, miért is nem fog sikerülni ez a nagy szövetség. De hát ez elég sovány lett így.
zakar zoltán béla
2018. augusztus 28. 23:25
Ne fíjj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!