Orbán: Bennünket az Európai Néppártból csak elzavarni lehet

2018. július 28. 13:16

Mi nem megyünk el az Európai Néppártból, onnan csak elzavarni lehet bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn a hallgatóság kérdéseire válaszolva. Orbán szorgalmazta Szerbia és Montenegró felvételét az EU-ba.

2018. július 28. 13:16

Mi nem megyünk el az Európai Néppártból, onnan csak elzavarni lehet bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, ahol előadása után a hallgatóság kérdéseire válaszolt. Orbán Viktor azt mondta, ő bennmaradáspárti, fontos dolog a lojalitás, és az európai parlamenti választásoknak az Európai Néppárton belül szeretnének nekivágni. 

 Ez a terv – mondta, ugyanakkor megjegyezte, hogy a néppártban egymástól gondolkodásban távol eső pártok foglalnak helyet, ezt áthidalni rendkívül nehéz, de szeretnék. Rámutatott: ők úgy tekintenek magukra mint a néppárt CSU-ja, a kereszténydemokrata platformot képviselik, és akkor erősek, ha össze tudják adni erőiket, még ha belső kompromisszumok árán is.  

Orbán Viktor Szerbiáról szólva hangsúlyozta: Szerbia nem a Balkánhoz, hanem Közép-Európához tartozik, ahogy Montenegró is. Mint mondta: meggyőződése, hogy Magyarországnak mindent meg kell tennie, hogy ezen országok minél hamarabb az unió tagjai legyenek. Magyarország történelmi érdeke, hogy Szerbiával egy politikai közösségben legyen – mondta a magyar kormányfő, aki megjegyezte: úgy érzi, ezt a szerbek is így látják. 

Arra a kérdésre, hogy a kormánypártok elérték-e már támogatottságuk felső határát, azt mondta, hogy számításai szerint 63-65 százalék között van azon választópolgárok aránya Magyarországon, akik eddig valamilyen közös akcióban velük részt vettek, és hajlandóak legalább megfontolni, hogy rájuk szavazzanak.

A Szőcs-Beke ügyről úgy nyilatkozott, Magyarország mindenkori miniszterelnökének jogi kérdésekben óvatosnak kell lennie, hogy konkrét román bírósági ítéletet kommentál-e vagy sem. Közölte: ő azok mellett áll, akik igazságtalanságot szenvednek el, és szerinte, függetlenül a nemzeti hovatartozástól, nem helyes embereket olyasmiért elítélni, amit nem követtek el. 

Ennek a gyanúja erős ebben a pillanatban – tette hozzá. Megjegyezte: Magyarország nemzeti dimenziótól függetlenül minden esetben, különösen saját nemzettársai esetében, ki kell, hogy álljon az igazságtalanul megbüntetett emberek mellett. Ez az egyetemes igazság kérdése – jelentette ki Orbán Viktor. 

 Az RMDSZ-szel összefüggésben megismételte: a magyarságon belüli súlyát nem a magyar kormánnyal való kapcsolata határozza meg, hanem az, hogy hány Erdélyben élő magyar ember szavaz rá. A magyar miniszterelnöknek az a dolga, hogy az itt élő emberek ezen döntését tudomásul vegye, de legalábbis adja meg tiszteletet azáltal, hogy nem hagyja figyelmen kívül. Az RMDSZ természetes partnere a mindenkori magyar kormánynak – rögzítette. 

Ez nem jelenti azt, hogy a kisebb pártokról szabad megfeledkezni – tette hozzá Orbán Viktor. Megjegyezte: Magyarországnak egyszerre kell két fejjel gondolkodnia, és amikor építésről beszél, egyszerre kell az anyaország és a teljes nemzetépítésről gondolkodni. 

Ezért indítottak gazdasági fejlesztési programot, amelyet folytatni fognak. A MOGYE pedig olyan nemzeti cél, amelyet nincs oka az Erdélyben élő nemzeti közösségnek feladnia. Ha ezt a nemzetpolitikai célt az itteniek nem adják fel, akkor a magyar kormánynak egyetlen dolga van, hogy ezt támogassa – jelentette ki Orbán Viktor.  Kitért arra is, Magyarországnak az az érdeke, hogy Románia erős és stabil ország legyen. 

A déli és keleti irányból való nyomás tartósan velünk marad. Az a kérdés, hogy az ortodoxia kitart-e, és képes-e szellemi és fizikai alapon is gátat szabni a muszlim bevándorlással szemben. Ez közös biztonsági kérdése a románoknak, magyaroknak, németeknek, osztrákoknak, bár utóbbiak ezt nem tudják – közölte a kormányfő. 

Tőkés László kérdésre azt mondta: a Szőcs-Beke ügyben egyértelmű az álláspontja, a legnagyobb mozgástere és felelőssége az RMDSZ-nek van, hiszen „kormányközeli állapotban van”, jelen van a parlamentben is. Radikális lépésekre van szükség Bukarestben – jelentette ki. 
Kitért a MOGYE-ügyre is, és közölte: az RMDSZ-nek felül kell vizsgálnia magatartását, és bátran kell politizálnia.

(kép és szöveg: MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. július 28. 17:16
Ha Mátyás királynak nem sikerült a Német-Római Birodalom császárává lenni, hát legyen Orbán Viktor! És akkor mi van? Mi lenne? A magyar előtérbe kerülne és vele együtt az ország is. A politika nem egy egyenes út, hanem utak sokasága. Csak előre, tovább !
matykox
2018. július 28. 14:55
Meglátjuk, hogy alakul ez a Néppárt story. Nyilván most elvi, stratégiai kérdések vannak elöl, de a taktika is szerepet kaphat később. Különösen, hogy a "másik fél" is lépeget.
farkasflori a vizicsoda
2018. július 28. 13:40
'fontos dolog a lojalitás' nyihihi...kisztitkar, liberalis internaci alelnok, neppart alelnok, putyin pincsije, erdogan macaja..talan meg kimdzsongun vacsoraja lehetne, hogy megkoronazza az eletet.. :DDD
3M..
2018. július 28. 13:19
Hogy állítják meg Brüsszelt ha onnan csak elzavarni lehet őket? Ha ennyire nem szereteik őket akkor miért várják mégis annyira az utalásaikat? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!