Emmi: Újabb diplomamentő csomag indul

2018. július 30. 08:32

Ismét diplomamentő csomagot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2018. július 30. 08:32

Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések – mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  (Emmi)felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A képzésben egyénileg, csoportosan és távoktatási formában is részt lehet venni. Az állam személyenként akár 300 ezer forinttal is támogathatja a nyelvtanulást – ismertette a helyettes államtitkár.

Az újabb programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven lehet megszerezni a diplomához szükséges vizsgát. A nyelvtanfolyamok 2019 végéig tartanak és 2020 első felében kell igazolni a nyelvvizsga teljesítését. Akinek nem sikerül, annak vissza kell fizetnie a támogatást – tette hozzá.

Alapszakon egy középfokú nyelvvizsga kötelező a diploma megszerzéséhez. Több mint 90 ezren lehetnek, akiknek záróvizsgája van, de nyelvvizsga hiányában nem kaphatnak diplomát – ismertette. Az első diplomamentő programban 2013-2016 között mintegy 10 ezren vettek részt, közülük több mint 6 ezren eredményesen – mondta Horváth Zita.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2018. november 18. 18:38
És akkor most gondolj bele, hogy 4-5 plusz év alatt nem volt valakiben annyi szorgalom/alapképesség, hogy akárcsak az általad említett heti HAT órát ráfordítsa a nyelvtanulásra - mindezt úgy, hogy mibdvégig TUDTA, hogy kell a nyelvvizsga a diplomához... Egyetértek több előttem szólóval: ez a jelenség TÜNETE az ún felsőoktatás felhígulásának. Egyébként intézményre lebontva is látni: az ilyen himi-humi kaposvárszombathelykecskemét stb. "egyetemek" azok, ahol a legnagyobb a bennragadt diplomák aránya... gyakorlatilag tehát nagyszámban képezünk itt éveken át olyan embereket, akik szellemi munkára alkalmatlanok. Közben meg hiány van szakmunkásból ( és ebből eredően adott esetben sokkal jobban lehetne keresni egy ilyen szakmával, mint egy diplomagyár papírjával).
Antigoné
2018. október 17. 10:44
Nem hiszem el, hogy aki alkalmas egyetemi polgárnak (hiszen felvették valahová és le is tette a vizsgáit), nem képes 22 éves korára abszolválni 1 db középfokú nyelvvizsgát. Ez esetben a felvételi és egyetemi színvonallal lehetnek igen nagy bajok.
qwrtzq
2018. július 31. 01:26
külön érdekesség, hogy a nevetségessé könnyített bölcsész és gazdasági szakokon fordul elő ez tömegesen, az örök "humán beállítottság" demagóg mellett érvelők között Most akkor hogy lehet valaki "humán beállítottságú", hogyha nem képes egy ilyen a piacon elvárt nyelvi kompetenciákhoz képest belépőszintű vizsgát letenni?!
realista
2018. július 30. 23:36
Az igazi diplomamentés az lenne, ha eltörölnék a kötelező nyelvvizsgát, akinek szüksége van rá, úgyis megtanulja, másrészt mindjárt kevesebb lenne a Londonba mosogatónak, vagy bébiszitternek jelentkezők száma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik