DK: Milliók élnek majd rosszabbul a jövő évi költségvetés miatt

2018. június 28. 20:09

Székely Sándor DK-s képviselő szerint a jövő évi büdzsé a toporgás, a lemondás és a bizonytalanság büdzséje, búcsú az európai életszínvonaltól.

2018. június 28. 20:09

A Fidesz a biztonság költségvetésének nevezte a jövő évit a javaslat csütörtöki parlamenti vitájában, ezzel szemben a DK szerint a büdzsé búcsú az európai életszínvonaltól.

Fidesz: a biztonság költségvetését nyújtotta be a kormány

Hubay György (Fidesz) arról beszélt, hogy a biztonság költségvetését nyújtotta be a kormány. Garantálni kell az ország határvédelmét, az illegális migráció elleni küzdelmet, az Európát sújtó bevándorlás miatt ugyanis a következő évek egyik kihívása a biztonság lesz. Ezért emelik például a honvédelmi forrásokat - közölte, jelezve: 513 milliárd forint juthat jövőre honvédelemre, és 2019-ben tovább nőhet a katonák bére. A honvédelmi kiadások 2024-re elérik a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékos szintet – mutatott rá.

A fideszes képviselő arról is beszélt, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat több mint 20 milliárd forinthoz jut a következő évben.

DK: a költségvetés búcsú az európai életszínvonaltól

Székely Sándor (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon egymillió ember van bejelentve minimálbérre, mintegy egymillió nyugdíjasnak pedig 100 ezer forint alatt van a nyugdíja. Ehhez képest míg például az Országgyűlés Hivatalánál és az Állami Számvevőszéknél lesz béremelés, addig a büntetés-végrehajtásban és a mentőszolgálatnál nem – mondta, bírálva emellett a cafeteriaszabályok átalakítását is. Kevesellte továbbá, hogy a nyugdíjasoknak 2-3 százalékos nyugdíjemelést ígérnek.

Összegzése szerint a jövő évi költségvetés a toporgás, a lemondás és a bizonytalanság büdzséje, búcsú az európai életszínvonaltól, „milliók élnek majd rosszabbul", és úgy tűnik, megszorítás következik 2019-ben.

Fidesz: a fiatalok többsége itthon képzeli el a jövőjét

Barcza Attila (Fidesz) a fiatalok helyzetével kapcsolatban fejtette ki álláspontját. Azt mondta, kétharmaduk itthon képzeli el a jövőjét és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint második éve többen jönnek haza, mint ahányan elhagyják az országot. Emellett azonban csak 30 százalékuknak van nyelvvizsgája, ezért a kormány úgy döntött, hogy 35 éves korig ingyenes az első nyelvvizsga megszerzése. Ennek mintájára elmondása szerint a jogosítvány megszerzését is támogatják azzal, hogy a KRESZ-vizsgát támogatják. Beszélt arról is, hogy a Waclaw Felczak Alapítvány létrehozásával a magyar és lengyel fiatalokat szeretnék közelebb hozni egymáshoz.

LMP: a hon- és rendvédelem számára ez az egyben topogás költségvetése

Demeter Márta (LMP) a hon- és rendvédelemmel kapcsolatos kiadásokkal foglalkozott. Elmondása szerint a számok „elborzasztóak", csak az „egy helyben topogást" támogatják. Kifejtette: 2010-től 250 milliárd forintot vontak el honvédségtől, miközben a létszámhiány 8 ezerre nőtt. A szektor költségvetése GDP-arányosan 0,1 százalékkal nő, pedig emelni kellene a honvédelmi illetményalapot, javítani a munkakörülményeket, fejleszteni a professzionális haderőt, és szükség van haderő-fejlesztési tervre is. Elmondása szerint a Belügyminisztériumnál kiderült, hogy nem működik az életpályamodell, túlterhelt az állomány, a rendőrség évente 10 millió túlórát teljesít. Véleménye szerint csökkenteni kell a fluktuációt, új közalkalmazotti bértáblára van szükség, és emelni kell az illetményeket és a hatékonyságot is.

Fidesz: határozott lépéseket kell tenni, hogy Magyarország Európa éléskamrája legyen 

Pócs János (Fidesz) a mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban szólalt fel. Azt mondta, további határozott lépéseket kell tenni azért, hogy Magyarország az unió éléskamrája lehessen. Ehhez – minden adottságot és lehetőséget figyelembe véve – az agrártámogatásokkal a szaktárca „elment a falig".

A kormány célja a piacszervezés és az ágazati önszabályozás elősegítése, az iskolai zöldség-és gyümölcsprogram folytatása, beruházási támogatások, kedvező hitelkonstrukciók kialakítása, és munkaerőpiaci intézkedések meghozatala – ismertette.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2018. június 29. 07:00
Ezeket már senki nem veszi komolyan.
formaegy
2018. június 29. 06:48
Dk lehet vergődni! Niedermüller, Ujhelyi írhatják a következő Magyarországot lejárató anyagot, mocskos szarházi hazaárulók! "A visegrádi négyek nagy győzelmet arattak azzal, hogy elfogadtatták az uniós állam- és kormányfőkkel a saját javaslatukat." Megállapodtak az uniós vezetők a menekültválságról. http://hu.euronews.com/2018/06/29/megallapodtak-az-unios-vezetok-a-menekultvalsagrol
formaegy
2018. június 29. 06:29
Mondja ezt az a Dk, akinek a "szuperagyú" főnökét nemzetközileg kiáltották ki egy ország gazdaságára legveszélyesebb min.elnökének.))) Amit mi magyarok meg is tapasztaltunk, amikor leseperték az utolsó morzsát az asztalról. Szóval Dk! Lehet, hogy az a mocskos mszp életben tart benneteket, (erre majd a választásoknál emlékeztetjük a választókat) de akkor is csak egy görény, bunkó, szakmaiatlan, magyarellenes hazaáruló csőcselék vagytok! Ami pedig a gazdasági helyzetbe való belepofázást illeti, nektek - kuss!
péterx
2018. június 28. 21:30
Ha Fegyenc és az úgynevezett DK aggódik , akkor az azt jelenti , hogy a költségvetés rendben van .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!