Népszavazást akar az erdélyi autonómiáról egy román szociáldemokrata

2018. január 09. 12:45

Országos népszavazás kiírását kérte az autonómia ügyében Razvan Rotaru, a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője. Rotaru szerint az ország minden választópolgárát és a külföldön élő szavazókat is meg kell kérdezni, hogy „intézményes választ” adjanak a kérdésre.

2018. január 09. 12:45

Országos népszavazás kiírását kérte Klaus Iohannis román államfőtől az autonómia ügyében Razvan Rotaru, a bukaresti kormány vezető erejének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) Botosani megyei parlamenti képviselője – közölte kedden a botosaninews.ro portál a PSD megyei szervezetének közleményét ismertetve.

Eljött az ideje, hogy intézményes választ adjunk, egyszer és mindenkorra lezárva az autonómia témáját, amellyel minden évben előhozakodnak azok, akik a magyar nemzetiségűek képviselőiként állítják be magukat” – magyarázta kezdeményezése célját a kormánypárti képviselő. Rotaru szerint nemcsak egyes megyék lakóit, hanem az ország minden választópolgárát és a külföldön élő szavazókat is meg kell kérdezni „egyetértenek-e a romániai magyar etnikumú személyek területi, helyi és kulturális autonómiájával”, majd a román parlamentnek határozatban kell szentesítenie a referendum eredményét.

A képviselő szerint a népszavazáson egy másik kérdést is fel kell vetni a parlamenti küszöb megváltoztatásáról. Rotaru azt szeretné, hogy csak azok a politikai alakulatok jussanak parlamenti képviselethez, amelyek minden egyes megyében (nem pedig országos összesítésben) megszerzik a voksok legalább öt százalékát. A képviselő szerint így elejét lehetne venni annak, hogy egy regionális párt váljon a mérleg nyelvévé és „a nemzeti érdekekkel ellentétes döntésekre kényszerítse” a kormánytöbbséget.

A népszavazási kezdeményezéssel a PSD képviselője a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének hétfői közös nyilatkozatára reagált, amelyben a magyar pártvezetők megerősítették az általuk képviselt közösség autonómiaigényét, párbeszédet szorgalmazva a témáról a román többségi társadalommal.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. január 09. 22:40
Szóval megünneplik a dicsőséges elszakadást, majd 100 év múlva megszavazzák, hogy nem érvényes amit akkor mondtak. Nem adok nekik még száz évet, mert ki tudja 20 év múlva mit fognak megnépszavazni. Kalifátus lesznek, vagy orosz hűbérállam?
Karvaly
2018. január 09. 15:35
Világos beszéd, Magyarországnak és a külhoni magyaroknak nem tárgyalni kell, hanem arra törekedni, hogy megszerezzék a magyarság létszámbeli, gazdasági és kulturális dominanciáját a régióban.
balbako_
2018. január 09. 15:16
Erdély területén helyi népszavazás lenne a korrekt.
Bajuszkirály
2018. január 09. 14:31
Ezzel a romániai szocdemek csak saját magukat minősítik. Szégyenletes. Illene a nagy népszavazási kezdeményezés mellett azt is tisztázni, hogy mit is jelentene egy esetleges autonómia. Példának lehetne hozni az olaszországi Dél-Tirolt. Nem mondanám, hogy Olaszország gazdaságát vagy épp kultúráját hátráltatja Dél-Tirol autonómiája, sőt... Tehát a teljesen értelmetlen demagógia helyett inkább gondolkozni kellene és gazdasági, társadalmi és kultúrális fejlődést támogató intézkedéseket hozni. Persze a politika nem észérvekről szól, hanem arról, hogy ki tud mivel több embert mozgósítani. Úgy látszik ebben a tekintetben még mindig a demagógia a legjobban megtérülő eszköz a politikában. Aki így és ehhez hasonló módon az érzelmekkel játszadozik, annak csak egy dolog fontos: minél gyorsabban, minél jobban megtömni a saját zsebét még ameddig lehet. K....ra nem érdekli őket se Erdély, se Románia, de legkevésbé az állampolgárok. Itt tartunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!