Kibelezték a győri katedrálist

2017. december 14. 09:57

A győri székesegyház mostani felújítása során eltávolították a szentély előtti korlátot és stallumokat, egyszerű székek kerültek a helyükre.

2017. december 14. 09:57

Az Örökségfigyelő blog beszámol arról: radikális beavatkozáson esett át a győri barokk székesegyház a most zajló felújítások során.

A Nagyboldogasszony-székesegyházban kidobták a szentély és a hajó között álló úgynevezett stallumokat és helyükre egyszerű háttámlás székeket helyeztek. Felszámolták az egyébként alacsony, a rálátást nem zavaró, úgynevezett szentélyrekesztő korlátot, a stallumok helyét pedig valóban elegánsabb igényű, de valószínűleg átlagos bútoráruházban is kapható, négylábú, háttámlás székekkel népesítették be – írja az Örökségfigyelő.

Ezt a széksort és korlátot tüntették el a katedrálisból

A blog szerint „az ügyvédi irodák és a lehúzós, magukat elegánsnak beállítani próbáló éttermek színvonalán álló székekre sikerült lecserélni mindazt, ami egy évszázados fejlődési folyamathoz szervesen kapcsolódott”.

A szentély előtti tér kiüresítését az Örökségfigyelő szerint azzal indokolják az illetékesek, hogy ezzel a hívek közelebb kerülhetnek Istenhez. 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. december 14. 21:22
A linkelt cikk már nem elérhető, itt egy másik: http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/12/06/szentelyrombolas_a_gyori_szekesegyhazban
Viator
2017. december 14. 13:39
Manapság sajnos a legtöbb efféle felújítás pusztítással jár: mondvacsinált indokokkal lebutítják a templombelsőt, hogy az inkább hasonlítson valami protestáns templomra, mint katolikusra... Ugyan ez történt Szegeden, Pannonhalmán, Mátraverebély-Szentkúton... Az újonnan épült templomokról nem is beszélve, legtöbbje egy gyárépület, egy művelődési ház és egy református templom keveréke... :( Különösen szánalmas érvelés a "hívek közelebb kerülnek Istenhez". Ezek szerint a konszekrált ostya hatása az első sorban a legerősebb, hátul meg alig pislákol? Ott már csak kicsit Corpus Christi? Vagy hogy kellene érteni ezt az ostobaságot?
Paskai
2017. december 14. 11:59
Vallási propagandákba kell ölni a közpénzt.
balbako_
2017. december 14. 11:39
Nem tudom, hogy az ostoba cím kinek a műve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!