Szexuális zaklató dékánt rúgtak ki az ELTE-ről

2017. november 08. 18:47

A Tanító- és Óvónőképző Kar dékánja, dr. Mikonya György éveken át zaklatta az egyetem női munkatársait, ugyanakkor a hallgatókra nem nyomult rá.

2017. november 08. 18:47

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Központi Etikai Bizottsága nyilvánosságra hozta, hogy dr. Mikonya György, a Tanító- és Óvóképző Kar dékánja súlyos – szexuális jellegű – etikai vétségeket követett el. Ezért az etikai bizottság kezdeményezi a dékán vezetői megbízatásának visszavonását, és valamennyi testületi tagságától való megfosztását – áll az egyetem honlapján szerda délután megjelentetett közleményben.

Mikonya a közlemény szerint az alábbi vétségeket követte el egyetemi működése alatt:

  • megsértette az Etikai Kódex 11. pontjában írt elvárást, és a panaszossal szemben visszaélt vélt vagy valós hatalmi helyzetével,
  • megsértette az Etikai Kódex 4. pontjában írt elvárást, mert megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét,
  • megsértette az Etikai Kódex 5. pontjában megfogalmazott azon elvárást, hogy az egyetemi polgárok tartózkodjanak az Egyetem tekintélyének, jóhírének csorbításától.

A közlemény már annak az egyetemi berkeken belül kibontakozó botránynak a következménye, melyről szerdán a hvg.hu adott hírt – eszerint Mikonya György „szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulásai” a panaszosokban félelmet és szégyenérzetet kelthettek. 

A hvg.hu forrásai szerint Mikonya áldozatai között több női oktató, egyetemi dolgozó is szerepel – van, aki arról beszél, éveken át zaklatta a dékán, egy másik érintettet pedig Mikonya egy díványon tepert le. A diákok szerint Mikonya elsősorban nem a hallgatókra hajtott, inkább az egyetem dolgozóit zaklatta. A lap informátora ezen felül még legalább négy érintettről tud, akik nem mertek reagálni a sajtó megkeresésére. 

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2017. november 09. 07:21
"Hát Bástya elvtársnőt már nem is zaklatták szexuálisan? "
malakka
2017. november 09. 01:57
Éveken át zaklatta a dékán. Éveken át! Zokogjatok még a sorsán, még, még, még!
malakka
2017. november 09. 01:53
Én úgy elbeszélgetnék azzal a luvnyával, akit a díványon tepertek le, és valahogy elfelejtette azon melegében kikaparni a fickó szemét, vagy szétrúgni a tökét...vagy _azonnal_ feljelentést tenni. Most azt hagyjuk is, hogy a díványon való leteperés konkrétan nemi erőszak kísérlete, ami bűncselekmény. Márpedig aki tudomására jutott báncselekményt elhallgat vagy eltitkol, maga is azt követ el. És akkor jön a duma, hogy áldozathibáztatás. Hát legyen. Bevállalom. Szerintem akivel ezt meg lehet csinálni, anélkül, hogy lépne valamit - minimum másnaptól nem dolgozik ott - az egy gerinctelen, nyomorult rabszolga, nulla önbecsüléssel és tartással, aki még annyi együttérzést sem érdemel, min egy gyapotszedő néger. Az legalább hivatkozhatott a korbácsra. Mert hogy ők féltek és függésben vannak...Tényleg? És mi változott? Csak nem az, hogy a többi sunnyogó is előállt? Csak nem szezonja van most a gerinc utólagos felfedezésének? Nem védem én a férget egy percig se. De azért lassan észrevehetnék az "illetékesek", hogy egyre inkább a Zsanett-ügy felé kezd tendálni a dolog. Akit érdekel, az nézzen utána, mintapéldája annak, hogyan tud (vagy majdnem tud) minden lószart megetetni az együttérzően borzongó publikummal egy lotyó.
Pinter68
2017. november 08. 22:20
Lám-lám! Az amerikai állítólagos műbalhé hatására csak elkezdtek nálunk is kipotyogni a csontvázak a szekrényekből! Ideje volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!