Szávay István: Románia tartsa magát a kötelezettségeihez!

2017. november 30. 17:29

A román állam tartsa be a 1918-as gyulafehérvári határozatban tett ígéreteit, és biztosítsa az erdélyi magyarok számára a nemzeti szabadságot – mondta Szávay István csütörtökön, Budapesten.

2017. november 30. 17:29

Szávay István a budapesti román nagykövetség előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: december 1-jén lesz 99 éve, hogy a gyulafehérvári nemzetgyűlés döntött Erdély és Románia egyesítéséről. A politikus emlékeztetett: noha az akkor elfogadott határozat deklarálja az országot alkotó nemzetek teljes szabadságát, az anyanyelv használatát az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban és közoktatásban, Románia a mai napig sem tartja magát e kötelezettségekhez. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közigazgatásban még nem valósult meg a teljes anyanyelvhasználat, a román állam folyamatos támadásokat indít az erdélyi magyar oktatás ellen, az igazságszolgáltatás pedig csak román nyelven működik. Szávay István összegzésképpen leszögezte: Románia a mai napig másodrendű állampolgárként kezeli a közel másfél milliós erdélyi magyarságot, eközben pedig folyamatosan gáncsolja a székely autonómiatörekvéseket.

Szávay szerint Romániának meg kellene értenie, hogy ezen a napon a magyarok nem ünnepelhetnek, mert számukra ez az „országvesztés évfordulója”. Kijelentette továbbá, hogy a Jobbik kormányra kerülése esetén elsődleges fontosságúnak tartja majd az autonómiamozgalmak támogatását.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mirákulóziai Mikmuk
2017. december 01. 11:52
1) Szávay egy becstelen gerinctelen gyurma alak. Tipikus biciglista, lefelé tapos, felfelé hajlong. Mindenben kiszolgálta Vonrivecz Gábort. Egy tipikus megélhetési politikus. 2. Ami viszont nem csak Szávayt hanem az egész Lobbikot illeti. Miközben a Kiscica párt lenyomja ezeket a fene nagy beszédeket a külhoni magyarokról, eközben elhatárolódhat pl Erős Erzsébet jobbikos nyilatkozatától is. Erős Erzsébet mondta: "Erdélyben oláh cigányok élnek, nem pedig magyarok." Az ilyen nyilatkozatok is jól mutatják, hogy egy gerinctelen, következetesség nélküli hazudozó össze-vissza hazudozó párt a Lobbik Simimicsáért való mozgalom.
sóhivatalnok
2017. december 01. 09:00
p@niszpumpa
zakar zoltán béla
2017. november 30. 21:05
Kétajkú
Mich
2017. november 30. 18:34
Ezt el kell mondani - még ha nem is változtat a román sovinisztákon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!