„Művészet és szeretet” – Józsefváros 240. születésnapján jártunk

2017. november 07. 22:39

A köztereken és mentálisan rendet tettek Józsefvárosban – így foglalta össze az elmúlt évek fejleményeit Tarlós István főpolgármester a VIII. kerület születésnapi ünnepségén. Kocsis Máté kerületi polgármestert és a Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatóját eközben arról faggattuk, mit jelent nekik egy szóban Józsefváros. Tudósításunk.

2017. november 07. 22:39
Partos Bence

Talán Józsefváros Budapest legegyüttműködőbb városrésze, Kocsis Máté pedig a főváros legegyüttműködőbb kerületi polgármestere – mondta Tarlós István főpolgármester kedden, a Józsefváros 240. születésnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozat ünnepi megnyitóján. Tarlós nagy sikerként könyvelte el, hogy mára sikerült rendet tenniük a kerületben. Nem csak fizikai értelemben van azonban rend Józsefvárosban. „A mentális rendet is sikerült kierőszakolnunk” – tette hozzá.

Tarlós beszédében sokszor emlegette fel a kerület történelmét. Elmondta, hogy Józsefváros kisvárosias fejlődésének az 1838-as dunai árvíz vetett véget, akkor a házak kétharmada vált rommá néhány nap alatt. A 19. század második felében kezdődött újjáépítéssel változott meg alapvetően a városrész arculata. A következő évtizedek egy addig soha nem látott fellendülést hoztak Pest, és benne Józsefváros életében. Írók, művészek, politikusok lakóhelye lett az újjáépített városrész – idézte a múltat a főpolgármester. A kommunizmus alatt kezdetét vette a kerület hanyatlása. „A bűnözés melegágyaként vált ismertté” – mondta. Tarlós leszögezte: az igazi változás aztán a 2000-es években kezdődött meg.

Tarlós-Kocsis hátvéd kettős

Ezután hosszasan sorolta a Józsefvárosban elért eredményeket, a II. János Pál pápa tér felújítására ugyanakkor részletesebben is kitért. Elmesélte, hogy Kocsis Mátéval ketten, azaz a „Tarlós-Kocsis hátvéd kettős” találta ki, hogy a régi Köztársaság teret nevezzék át II. János Pál pápa térre. Örömüket csak az rongálta meg kissé, hogy az MSZP-s politikusoknak pár hónap híján épp sikerült elkerülni, hogy névjegykártyáikra és hivatalos okirataikra ne az egyik legnagyobb pápa neve kerüljön – mondta Tarlós, ráirányítva a figyelmet arra a tényre, hogy az egykori MSZP-székház épp a mai II. János Pál pápa téren állott. Tarlós István mindent egybevetve kijelentette: Budapestnek a nemzet fővárosává kell válnia.

November 7-e van, de nem ezért jöttünk ma össze – kezdte beszédét Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Szerinte Józsefváros története olyan, mint amikor egy hatalmas hullámzó tenger fel-le dobálja a hajót, de az mindig a felszínen marad. „Józsefváros olyan nagyszerű hely, amiért tenni nem hiábavaló, újabb és újabb kihívások elé állít minket, de a sikerélményekben sem szűkmarkú” – jelentette ki. A VIII. kerület polgármestere beszédében úgy fogalmazott: Józsefváros története kötelez, hangulata magával ragadó, öröksége pedig páratlan”. Ezt az örökséget azonban csak az értékeli, aki tiszteli – tette hozzá. Kocsis kijelentette: újjá kell építeni Józsefvárost, hogy ne a főváros szégyenfoltja, hanem a büszkesége lehessen.

Csak egy szó

Beszéde után megkérdeztük Kocsis Mátét, mi az egy szó, ami eszébe jut Józsefvárosról. Kíváncsiak voltunk, össze tudja-e foglalni egyetlen szóban, mit jelent polgármesterének a VIII. kerület. „Ez egy nagyon nehéz kérdés, most megfogott” – mondta. Közben a vendégek és a kerület lakói erősen ostromolták gratulációikkal, kérdéseikkel és jókívánságaikkal. „Három szóban nem felel meg?” – bökte oda nekünk két koccintás között. „Nem-nem” – mondtuk. Egy szóban kell. Adtunk még neki időt.

Amíg Kocsis azon gondolkozott, hogyan foglalja össze egy szóban, mit jelent neki Józsefváros, megkérdeztük ugyanerről Kathy-Horváth Lajos világhírű hegedűművészt, zeneszerzőt. A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója egyébként szintén józsefvárosi. A kerületben nőtt fel. Kathy-Horváth rögtön rávágta: a művészet! Innen kerültek ki a világ szerinte legnagyobb művészei. „Olyanok, mint Radics Béla vagy Tátrai Tibor, hogy csak párat említsek” – mondta. „Józsefváros olyan Budapestnek, mint New Yorknak a Harlem” – zárta rövidre.

Egy percnek sem kellett eltelnie és odarohant hozzánk Kocsis Máté. „Szeretem ezeket az embereket, szeretem Józsefvárost. Itt nőttem fel, ide jártam iskolába, itt élek a családommal” – magyarázta a polgármester. „Annyi történet köt ide: hógolyózások, verekedések, barátságok. Ha egyetlen szót kell mondanom, ami eszembe jut Józsefvárosról, akkor a szeretet az” – zárta szavait Kocsis Máté.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Penetrator
2017. november 08. 15:59
A magyarok, ha szegények se élnek úgy mint a cigányok.
Peter8811
2017. november 08. 06:50
Javítás: Bokros Lalyos fogja vontatni
Penetrator
2017. november 08. 06:47
Amíg teli van cigányokkal, addig sose lesz rendben. Persze, a Corin nagyon szép, mert azt magyarok lakják, csak meg kéne nézni a Diószegi környékét is, ott próbáljon meg végigsétálni Tarlós.
noMores
2017. november 08. 06:09
Szerencse, hogy kezd eltűnni a közéletből ez a kocsismáté nevű takonyarcú faszkalap...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!