Megvédjük az európai identitást! – Magyar identitárius a Mandinernek

2017. november 02. 11:44

Az újjobboldali filozófia nincs a szélen és egyaránt küzdünk a keresztény és nem keresztény európaiakért is – mondja Bódi Ábel, a magyar Identitás Generáció egyik vezetője a Mandinernek. Az aktivistával európai identitásról, iszlámról, migrációról és arról beszélgettünk, hogy mit tanulhat a jobboldal a kultúrmarxistáktól. Interjúnk a nemzetközi identitárius mozgalom magyar képviselőjével.

2017. november 02. 11:44
Filemon Norbert

Mi az Identitás Generáció? 

Az Identitás Generáció megalakulásának előzményei az 1968-as diáklázadásokra vezethetők vissza. A francia Alain de Benoist társaival együtt ekkor hozott létre egy agytrösztöt. Ez volt a GRECE, ami új jobboldali gondolatokat fogalmazott meg, aztán a 2000-es évek elején jött létre a Bloc Identitaire, aminek eredetileg az ifjúsági szárnya volt az Identitás Generáció. Az IG 2005-re túlnőtte az anyaszervezetet, utána pedig rohamosan terjedni kezdett más iszlamizáció sújtotta országokban is. 

Mi volt az Új Jobboldal célja és miért van erre szükség?

A cél az európai identitás megfogalmazása és a védelme. Nyugat-Európában azért volt erre szükség, mert megjelent a bevándorlás és az iszlamizáció, ami egyre komolyabb veszélyt jelent. 

A magyar hírfogyasztóknak nem biztos, hogy tiszták a honi identitárius mozgalmak közötti különbségek. Mit gondolsz László Balázs Identitesz nevű mozgalmáról?

Sosem voltak identitáriusok, csak fölvették ezt a nevet. Egy szélsőjobboldali politikai pártról van szó. 

Egyáltalán: mi a viszonyotok a hazai és a nemzetközi szélsőjobbhoz? 

Egyáltalán mit nevezünk szélsőjobbnak?

Mi újjobboldali szervezet vagyunk, amely egyáltalán nem szélsőséges.

Ez egy abszolút független mozgalom külföldön és itthon is. Nem fogunk soha kötődni semmilyen más szervezethez.

Mit üzentek azoknak, akik – bármit is mondtok – szélsőjobbosnak címkéznek titeket? 

Az újjobboldali filozófia nincs a szélen. Erről készítek a közeljövőben egy vlogsorozatot, hogy bemutassam és közel hozzam az emberekhez ezt a gondolatmenetet. A mozgalom néha erős mémekkel kommunikál. Ezek egy heves érzelmi reakciót is kiválthatnak, és ha kizökken az ellentétes világnézetű újságíró ilyenkor – kiváltképp a bal, egyből szélsőjobbot kiált. 

Hogyan értékeled a Magyarországon élő svéd megmondóember, Daniel Friberg tevékenységét?

Friberg alternatív jobboldali, akinek van egy jó könyve. Ennyi.

Az európai új jobboldali, radikálisabb jobboldali-konzervatív mozgalmak mögött sokan látják a putyini Oroszország mancsát. Nektek mi erről a véleményetek? Egyáltalán, a putyini Oroszországról?

A mozgalom mögött az európai emberek vannak, nem Putyin. Azt szeretnénk, ha Európa beállna a nagyhatalmak, azaz Oroszország, az USA és Kína mellé.

Európa keresztény alapokon nyugszik, ez nem vitás. De a mai, 2017-es Európában nagy kérdés, mennyire létezik még az keresztény Európa, amit meg akartok védeni. Szerintetek lehet keresztény újjászületés? 

Mi egyaránt küzdünk a keresztény és nem keresztény emberért is.

Európa újjászületésének először a lelkekben kell megtörténnie.

Katolikusként, én hiszem hogy lehetséges.

Te hogyan határoznád meg az európai identitást?

Könyveket írtak erről, de ha egy mondatban kellene meghatároznom az európai identitást, akkor a görög-római folytonosságon, a keresztény Európán és egy mérsékelt felvilágosodáson keresztülmenő közös örökségre gondolok. 

Benoist újpogány és kereszténykritikus nézeteiről ismert. Ezzel szemben a GRECE-ből kiváló identitárius gondolkodók a katolikus társadalmi tanítást és a neoliberális gazdasági felfogást képviselik. Nincs ebben komoly ellentmondás?

Ez egy folyamat volt. Alapvetően ez nem egy keresztény mozgalom. Rengeteg pogány és a kereszténység különböző válfaját valló tagunk van szerte Európában. Az európai identitásnak viszont része a kereszténység, de az iszlám nem.

Azt mondod, ez alapvetően nem egy keresztény mozgalom: a nem vallásos, mondjuk így, humanista-szabadelvű identitáriusok és a keresztény mozgalmárok között mi a közös nevező, és hogyan lehet az ellentéteket enyhíteni? Vagy békés egymás mellett élésről, mozgalmárkodásról van szó?

Akkora az identitásvesztésből eredő válság, hogy mindenki látja, a harc most nem azon van, hogy pogány vagy keresztény, hanem hogy egyáltalán megmaradunk-e. Minden aktivistánk vállt vállnak vetve küzd az európai kultúráért, hogy egyáltalán vitázhassanak még azon, hogy kopjafa vagy templom.

A francia Identitás Generáció 2012-ben egy szimbolikus akció keretében, rövid időre elfoglalt egy mecsetet Poitiers-ben és ezzel Martell Károly muszlimok felett aratott győzelmére hívta fel a figyelmet. Mennyi maradt Martell Károly katolikus hitéből a szervezetben?

Fontos Martell Károly öröksége, de a franciák inkább a határvédelemre hegyezték ki az akciót, nem pedig a katolikus vonalra.

Francia identitáriusok tüntetnek

Ki az Identitás Generáció vezetője? 

Nincs főnök. Az Identitás Generáció úgy működik, ahogy az Európai Uniónak kéne. Van egy nemzetek feletti szövetség, ugyanakkor a nemzeti ügyekbe nem szólnak bele. Minden országnak van egy vezetősége. Irányelveink vannak, néhány kérdés természetesen nemzetközi szinten dől el. Például a Defend Europe program. A magyar szervezettel most a keleti határzár mihamarabbi megépítéséért dolgozunk. Lokális kampányokba tehát nem szólnak bele, de ezeknek illenie kell a nemzetközi koncepcióba. 

Az új jobboldali mozgalomakban a biológiai eredetű identitás idővel kulturális identitássá szelidült. Csak európai származásúak lehetnek az Identitás Generáció tagjai? 

Nincs ilyen feltétel. Nehéz kérdés, mert a hörcsög nem lesz hal attól, mert akváriumba született. Ugyanakkor, ha valaki fontosnak tartja az európai identitást és az európai értékek védelmét, akkor csatlakozhat az Identitás Generációhoz. Gyanítom, hogy a franciáknál van régi gyarmati területekről származó, de mondjuk keresztény ember. Nyilván muszlim nem lehet. 

A liberális Európát már ismerjük. Lehet, hogy a muszlim Európát is meg fogjuk ismerni. Ti milyen alternatívát kínáltok?

Mi egy metapolitikai mozgalom vagyunk:

az a feladatunk, hogy a közvéleményen keresztül formáljuk a hatalmat.

Az emberek véleményét formáljuk és aztán ők formálják a politikát. Azt szeretnénk, ha az EU egy teljes reformon menne keresztül. Az én vízióm az, hogy a V4 kiválik és alkot egy normális konzervatív uniót, amihez aztán később csatlakozik Európa gondolkodó része.Támogatjuk, hogy olyan politikusok jöjjenek ki a sorainkból, akik majd valódi jobboldali értékek mentén kezdenek el politizálni. Ennek ellenére mi soha sem leszünk párthoz köthetőek és párttá sem alakulunk soha, viszont a tagjaink később lehetnek politikusok. Például francia IG több tagjával együtt Philippe Vardon csatlakozott a Front Nationalhoz, néhány osztrák pedig az FPÖ munkáját segíti. 

Sebastian Kurz és Andrej Babis győzelmével változott a helyzet Európában.

Jó irányba halad Európa, de nem is mehet más irányba, ahhoz teljesen hülyének kellene lenni. A tűz már ég, de mindig táplálni kell. Azt szeretnénk, hogy rosszabb sose legyen a kormány migrációs politikája, minél hamarabb épüljön meg a kerítés.

Benoist szerint a taktikát illetően sok mindent tanulhat a kultúrmarxistáktól az új Jobboldal. Mit tanultatok az ellenségtől? 

A tradicionális jobboldal megrekedt abban, hogy csak agytrösztökben gondolkodik. A saját felsőbbrendűségének tudatában ül a kocsmában és azt hiszi, hogy ezzel megváltja a világot. Ez nagyon szép, nagyon jó, de az emberekhez nem jut el. Lehet konferenciákat és vitaesteket szervezni. Mi is csináljuk, de az embereknek meg kell mutatni a nézeteinket. Utcára kell vinnünk újra a politikát. A baloldal még a békés forradalmait is úgy csinálta, hogy utcára ment és így ért el dolgokat. Át kell venni a baloldaltól bizonyos dolgokat. Le kell vetkőznünk a gőgöt. Szent István is azt mondta, hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat. És ha látjuk, hogy egy harcot már új fegyverekkel vívnak, akkor ne rontsunk karddal a géppuskának. 

Ti hogyan viszitek utcára a politikát? 

A legtöbb akciónk reakció. Az aktuális eseményekre reflektálva formáljuk a közvéleményt. A magyaroknak látniuk kell, hogy milyen valódi veszélyekkel jár egy terrortámadás. Budapesten csináltunk performanszt a manchesteri terrortámadás után. Több ponton egy-két aktivistánkat véres lepedővel takartunk le, mert a budapesti ember, ha nem utazik nyugatra, akkor nem látja ezt a veszélyt. 

Mi a következő magyar akció? 

Kampányt indítunk a keleti határzárért. Orbán Viktor mondta, hogy azt is támogatná, hogy Romániában épüljön meg ez a határvédelem. Nyilván mi is ezt szeretnénk, de ha a Románia nem lép időben, akkor azt szeretnénk, hogy Magyarország zárja le minél hamarabb a keleti határt. Ne jussunk el újra addig, mint 2015-ben. Ennek a kampánynak a részeként van egy nemzetközi szimbolikus akciósorozatunk. A zsaruellátóval közösen vittünk csokit, kekszet, kávét, teát a határon szolgálóknak. Ehhez csatlakoztak német, osztrák, szlovén identitáriusok. Ezen kívül folytatjuk a gerillaszórlapozást és fontosnak tartjuk az egyetemi és az utcai jelenlétet is. Az új szlogenünk: „Az iszlamizáció öl, mondj igent a keleti határzárra”.

Egyszerű üzenetekkel, nem cicerói körmondokkal kommunikálunk,

ugyanakkor nem demagóg módon szeretnénk az embereknek megmutatni, hogy vannak valódi jobboldali értékek. A baloldal már hiába erőlködik azon, hogy minket lenácizzon.

Ami ellen a magyar kormány küzd, az már a nyugati országokban realitás. Van még bennük erő?

Van bennük spiritusz. Nem véletlenül alakultak meg ezek a szervezetek, illetve erősödtek meg az olyan pártok, mint az AfD és az FPÖ. Biztos vagyok benne, hogy a sikerükhöz hozzájárult az Identitás Generáció is. Ezek a pártok ugyanis nem csináltak aktvizmust, nekünk viszont lényegünk az aktivizmus. Szórólapozás, molinók, flashmobok, épületfogalás, de nagyon fontos, hogy mindezt békésen csináljuk.

Melyik a legerősebb szervezet? 

A legrégebben alakult mozgalmak a legerősebbek. A francia, német, olasz és az osztrák. Az osztrákok nagyon hamar erősödtek meg. Európában hét-nyolcezer aktív tag van, arányosan elosztva. Ebből vagy kétezer osztrák. A mi generációnk kezdi felfogni azt, hogy ez az utolsó generáció. Az utánunk jövőknek már nem lesz miért küzdeni.

Francia identitárius aktivista lányok

Miért indítottátok útnak a Defend Europe programot? 

A hajónkat azért indítottuk útnak, hogy fényt derítsen arra, hogy különböző humanitárius szervezetek kérdés nélkül, korlátlanul juttatják be Európába a letelepedni vágyókat. A középső migrációs útvonalon állítólag azért működtek liberális NGO-k, hogy embereket mentsenek a vízből. De ez egy spirál, mert az embercsempészek által indított gumicsónakokkkal nem lehet elérni a partokat. Egy Frontex-kutatás kimutatta, hogy pont annyi benzinnel és élelmiszerrel látták el a csónakokat, hogy a líbiai partmenti vizek határáig elérjenek. Ez körülbelül 12 tengeri mérföld. Itt vártak rájuk kivilágítva az NGO-hajók. Sok gyanús tevékenység volt, ezért a mi hajónk elsődleges missziója az volt, hogy ezt az együttműködést leleplezze. Itt valamilyen kooperáció van az embercsempészek és a Soros-féle NGO-k között. Érdekes módon amikor az olasz kormány bevezette, hogy egy olasz rendőr megfigyelőként legyen az NGO-k hajóin, akkor több NGO azt mondta, hogy így nem csinálja tovább. Nem engedték, hogy belelásson az olasz kormány abba, hogy kiket hoznak a partjaikra. A hajónk tevékenységének köszönhetően Líbia kitolta a határát 50 tengeri mérföldre, az olasz kormány pedig két hadihajót küldött a misszió alatt.

Miből lett hajótok? Nektek is van egy Gyuri bácsitok? 

Nincs nagy támogatónk. Egy régi, kiszolgált finn hajót béreltünk, amire adományokból két hét alatt összegyűlt az egy hónapos misszóhoz szükséges 200 ezer dollár. Az akciót mindenhol próbálták megfúrni az olyan alapítványok, mint az Open Arms. Ezek persze közvetlen vagy közvetett módon mind Soroshoz köthetőek. A Földközi-tengeren ez egy elég komolyan szervezett dolog. 

Sok jobboldali véleményvezér szerint a homoszexuális lobbi előtt le kell tenni a fegyvert, mert lehetetlen megnyerni a házasságért folytatott küzdelmet. El lehet engedni a kultúrharcot?

Nem lehet.

Fel kell vennünk a harcot azzal, ami fenyegeti az identitásunkat.

Úgy gondolom, hogy jelenleg a legnagyobb fenyegetést az iszlamizáció jelenti. Ezért most ebbe állunk bele a legjobban. Persze, ha a Pride-on valaki papnak öltözve vonulna, akkor ott már egyértelmű, hogy sérül az identitásunk. Itt már akkora a kontraszt, ami fellépést igényel. 

Hogyan lehet innen visszajönni?

Remigrációval, tehát minden illegális és csupán menekültstátusszal rendelkező embert vissza kell vinni, amint vége van a szíriai háborúnak. Szeretnénk, ha Európa visszanyerné világhatalmi státusát, hiszen alapvetően egy gazdag régió. Nyilván segítenünk kell a gyengébbnek, de a konfliktust helyben kell megoldani. Nem lehet Európa az otthonuk. Csak akkor erősödhetünk meg, ha megvalósul a remigráció és ha megfordítjuk a születésszámokat. 

Pozitív példát mutattok ebben?

Köztünk vannak olyan 22-23 éves lányok, akik már édesanyák. Nem érzik magukat elnyomva az anyasággal és ugyanúgy aktívak, szervezik a találkozókat. Nyilván csak akkor tudjuk megmenteni Európát, ha visszahozzuk a tradicionális európai családokat. 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. november 02. 21:19
Szimpatikus ez a kapasbol kirekeszro mozgalom. A kinai mobil vagy a tajvani bicikli az identitas resze? Hat az arab szamok?
Akitlosz
2017. november 02. 20:45
Ez a cikk csak azért kapott ennyi pozitív szavazatot, mert benne van az, hogy nem akarnak párttá válni. Ha párt lennének, akkor nagyon más lenne a szavazati arány.
Akitlosz
2017. november 02. 20:42
"Szeretnénk, ha Európa visszanyerné világhatalmi státusát, hiszen alapvetően egy gazdag régió." Az egyik legeladósodottabb régió. És a hadereje is komolytalan. A tudomány területén sincsen az az elsők között. De a legelső, hogy "Európa" nevű ország nem létezik, ilyen ország sohasem volt világhatalom így nincsen mit visszanyerni. Még a függetlenségét sem tudja visszanyerni a terület az Amerikai Egyesült Államoktól. Ahogyan Japán sem. Szóval komolytalanok ezek a világhatalmi ábrándok.
SonGoku nagyfaterja
2017. november 02. 20:24
Ki ez a görbeorrú?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!