Iohannis: Románia nemet mond a többsebességes Európára

2017. október 13. 17:01

Nem fogad el olyan javaslatokat Románia, amelyek két- vagy többsebességes Európát eredményeznek – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő.

2017. október 13. 17:01

Románia nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek két- vagy többsebességes Európát eredményeznek – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő pénteken, amikor hivatalában fogadta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

A megbeszélést nem követte sajtóértekezlet, a találkozóról a román elnöki hivatal adott ki közleményt. A kommüniké szerint Tusk körutat tesz az uniós országokban, hogy az Európai Tanács tagjaival egyeztessen egy ütemtervről, amely az Európai Unió megerősítéséhez vezető lépéseket tartalmazza. A dokumentum az uniós állam- és kormányfők következő találkozójának napirendjén szerepel majd.

Iohannis megerősítette Romániának a többsebességes, koncentrikus körökből álló Európát ellenző álláspontját. Ilyen megoldások csak erősítenék a tagországok közötti megosztottságot – tette hozzá a román elnök. Iohannis szerint az Európai Unió megerősítését a „befogadás elvére” kell alapozni. A román államfő egy egységes, erős, koherens, megosztottság nélküli Európát szeretne, amely közelebb áll állampolgáraihoz.

Ez az óhaj fogja meghatározni Románia lépéseit amikor átveszi az uniós soros elnökségét 2019 első félévében” – olvasható az elnöki hivatal közleményében. A román államfő a Nagy-Britannia kilépése utáni első, Nagyszebenben tartandó 2019-es uniós csúcsról is egyeztetett az Európai Tanács elnökével.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2017. október 14. 09:44
Európa mindenképp többsebességes. Az a kérdés, hogy ez a többsebesség szabályozott lesz-e, vagy marad a mostani szabályozatlan állapot. Ennél is fontosabb, ki állapítja meg az új szabályokat, mert ha a gyarmattartók kényszerítik rá Európára a szabályokat, abból semmi jó nem sülhet ki.
antioxi
2017. október 14. 08:40
Kétsebességű Európa nem lesz hanem már régóta van, hülye gyerek. "Befogadás párti" Európában Romániát elöntik majd a Törökországból jövők, ha Erdogan begorombul, a magyar határon pedig kerítés épül.
Kvasztics Fedor
2017. október 13. 23:50
Előbb magyarázzák meg a multiknak, hogy az EU keleti részébe is ugyanazt a minőséget kell szállítani, mint amit otthon adnak el. Nyugat Európa mindig lekezelte a keleti részt, nekik a kétsebességes megoldás kell, mert abban van számukra az üzlet. Nem azért bővítettek, hogy az újonnan felvettek egyenrangúak legyenek.
Andre1bp
2017. október 13. 20:11
Ezt azok fogják eldönteni, akik majd a belső körbe kerülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!