Átfogó megállapodást kötött a kormány és a református egyház

2017. október 04. 10:41

Kiemelt egyetem lesz a Károli Gáspár Református Egyetem​; a Pápai Református Teológiai Akadémia és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia pedig kezdeményezi az Oktatási Hivatalnál az alkalmazott tudományok egyetemeként történő elismerést – ez áll abban a megállapodásban, amit szerdán kötött egymással a kormány és a református egyház.

2017. október 04. 10:41

A kormány és a Magyarországi Református Egyház (MRE) közötti viszony alapelveiről, az együttműködést meghatározó feladatokról szóló megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök a református egyház vezetőivel szerda reggel az Országházban – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t.

A dokumentum, amelyet a református egyház részéről Bogárdi Szabó István püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke és Huszár Pál főgondnok, világi elnök látott el kézjegyével, a korábbi, még 1998-ban kötött megállapodást újítja meg – közölte a sajtófőnök. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter is.

Állami vagy önkormányzati intézményekkel azonos támogatás

A közcélú tevékenységek esetében a felek kimondták: a kormány elismeri, hogy a református egyház hitéleti feladatain túl közcélú feladatok elvégzésében vesz részt, erre tekintettel sajátos jogosultságokat biztosítanak számukra. A közcélú feladatok között szerepel bölcsődei, köznevelési és felsőoktatási, valamint karitatív, felzárkózási, diakóniai, szociális, egészségügyi, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, továbbá sporttevékenységet folytató, illetve környezetvédelemmel foglalkozó intézmények alapítása, fenntartása és működtetése. Ugyancsak részt vesz az egyház a kulturális értékmegőrzésben és értékteremtésben, például műemlékek, gyűjtemények fenntartásában, megőrzésében, gyarapításában. A dokumentum rögzíti azt is, hogy az egyház hitéleti és közcélú tevékenységét a kormányzat támogatja. 

A megállapodásban a kormány garantálja, hogy az egyház közcélú tevékenysége után a hasonló tevékenységet folytató állami vagy helyi önkormányzati intézményekkel azonos támogatásra jogosult. A közcélú, egyházi fenntartású köznevelési, szociális és egészségügyi intézmények  dolgozóinak személyi juttatásait az állami vagy önkormányzati intézményekével azonos feltételekkel biztosítja a kormány.

Az egyezség megerősíti, hogy a református egyház jogosult az 1 százalékos szja-felajánlásokra, illetve azt az állam az állampolgári nyilatkozatok számának arányában kiegészíti.

Kiemelt egyetem lesz a Károli Gáspár Református Egyetem​

A megállapodás kitér arra, hogy a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítására tesz javaslatot és kezdeményezi a Károli Gáspár Református Egyetem kiemelt egyetemként történő elismerését, továbbá egyetért azzal, hogy a Pápai Református Teológiai Akadémia és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia kezdeményezze az Oktatási Hivatalnál az alkalmazott tudományok egyetemeként történő elismerésre vonatkozó vizsgálatot. 

Arról is rendelkezik a megállapodás, hogy a református egyházi felsőoktatási intézmények támogatása évente nem lehet kevesebb 8,5 milliárd forintnál.  

A dokumentum tartalmazza azt is, hogy a kormány a református egyházzal történt előzetes egyeztetés nélkül nem kezdeményezi és nem támogatja olyan jogszabály megalkotását vagy módosítását, amely az egyházat vagy ezt a megállapodást érintené, illetve kedvezményeiket szűkítené.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Én vagyok én, a kocsma tetején!
2017. október 04. 18:57
Mindig mondtam én hogy a nagy mesemondóké a világ!!!...
Kiscsillag
2017. október 04. 14:13
Hála Istennek. hogy Orbán Viktor református.
annamanna
2017. október 04. 13:15
Vicces, hogy a refik részéről elmentek ketten, miközben kivonult a fél kormány. Hogy mihez kellett ennyi miniszter...
madarasi.abel
2017. október 04. 11:13
"Az egyháztörvény értelmében a tevékenységek széles köre nem számít vállalkozási tevékenységnek, ami versenyelőnyt biztosít az egyházi szolgáltatónak. Nem minősül vállalkozási tevékenységnek pl. a hitélethez kapcsolódó kiegészítő tevékenység vagy az egyház nyugdíjpénztára, a kegytárgyak forgalmazása, a tankönyvek előállítása, stb. Nem minősül vállalkozási tevékenységnek a pénz fialtatása sem, azaz a kamat, osztalék stb. nem vállalkozási bevétel. Ennek következménye, hogy ezeknek a tevékenységnek a pénzügyeit illetően az egyházak azt csinálnak, amit akarnak, ugyanis az állam csak az államtól nem hitéleti célokra kapott támogatásokkal és a vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos gazdálkodást ellenőrzi. A vállalkozási tevékenységek hitélethez kapcsolása egyben adómentességet és ezzel versenyelőnyt jelent a szolgáltatásaikat nem hitélethez kapcsolva nyújtó szolgáltatókkal, vállalkozókkal szemben. Az egyházi személyek továbbá nem a tényleges jövedelmük után fizetnek társadalombiztosítást, hanem csak a minimálbér után. Ezen kívül illetékmentességet is élveznek az egyházak. Az adókedvezmények nem számszerűsíthetők - erre akkor lenne lehetőség, ha az egyházak hitéleti tevékenységével kapcsolatos gazdálkodás ellenőrizhető és számonkérhető lenne."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!