A magyar hatóságok tehetetlenek a homeopátiával szemben

2017. október 03. 19:17

Hiába hatástalanok a homeopátiás szerek, a magyar hatóságoknak nincs jogkörük a betiltásukra, ahogy erről Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke beszélt az M1 műsorában.

2017. október 03. 19:17

„Sem a magyar hatóságok, sem pedig a gyógyszerészeti kamara nincs abban a helyzetben, hogy betiltsák a homeopátiás szereket” – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kedd este az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) szeptember 20-án kiadott szakvéleményében úgy fogalmazott, nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől.

Hankó Zoltán elmondta, az Európai Bizottság alá tartozó szervezetnek van olyan döntési jogköre, hogy lépéseket tegyen. Tehát előbb az uniós gyógyszerkönyvnek kell változnia, majd pedig ezeket a változásokat vezetik át magyar megfelelőjébe, ahogy Hankó kifejtette.

Szólt arról is, az a szakmai tapasztalatuk, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás és gyógyszerészet egyfajta bizalmi problémával küzd a társadalomban. Nagyon sokan vannak olyanok szerinte, akik hisznek a fájdalommentes, mellékhatás- és kockázatmentes gyógyulást ígérőknek.

(MTI)

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ejnyebejnye
2017. október 04. 06:24
Betiltani nem akarja senki. Nem is kell. Van létjogosultsága. De egyetemi oktatásban és gyógyszertárban NINCS helye.
néhai Ch.Pilot
2017. október 04. 03:02
A gyógyszer lobby agresszív offenzívába ment át. Kevés a profit és a gyógyszerfüggő ember. Szerintük.
mokány
2017. október 03. 23:04
Akkor ezután sarlatán is büntetlenül felírhatja?
mokány
2017. október 03. 23:03
Törölte választható tantárgyát a Semmelweis egyetem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!