Szijjártó: Európa országai önkényesen válogatnak a szolidaritás elemei között

2017. szeptember 05. 14:29

„Az a szolidaritás, amely aláássa a kontinens biztonságát, az nem szolidaritás, és káros Európa számára” – nyilatkozta Szijjártó Péter kedden, a Bledi Stratégiai Fórumon való részvételét követően.

2017. szeptember 05. 14:29

Európában egyre mélyül a szakadék azok között, akik bevándorláspártiak, illetve akik a bevándorlásra mint biztonsági kockázatra tekintenek –jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek nyilatkozva, miután részt vett a Szlovéniában rendezett Bledi Stratégiai Fórumon. A miniszter telefonos nyilatkozatában azt mondta: egyre súlyosabbá válik a vita, ráadásul ezt tovább súlyosbítja a szolidaritás egy rendkívül önkényes értelmezése is.

Számos európai ország önkényesen válogat a szolidaritás elemei között, ráadásul Európát veszélybe sodró módon, mert a szolidaritást és a biztonságot teljesen külön kezeli egymástól – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a szolidaritásnak és biztonságnak kéz a kézben kellene járnia, nem létezhet egyik a másik nélkül. „Az a szolidaritás, amely aláássa a kontinens biztonságát, az nem szolidaritás, és káros Európa számára” – mondta.

Magyarország szerepvállalása

Szijjártó Péter kijelentette: Budapest határozott álláspontja, hogy a szolidaritás megítélésénél minden elemet, így a biztonság kérdését és a határok őrizetét is hangsúlyosan figyelembe kell venni. Magyarország nemcsak beszél, hanem tesz is érte – folytatta a tárcavezető – azontúl, hogy személyi és anyagi ráfodításokat nem kímélve megvédte saját határait és ezzel együtt Nyugat-Európát, jelentős segítséget nyújtott a nyugat-balkáni országoknak, hogy ők is meg tudják védeni saját határaikat. Az idei esztendőben összesen 367 magyar rendőr szolgál, illetve szolgált a Nyugat-Balkánon, közülük a legtöbben, 226-an Macedóniában, 105-en Szerbiában, 26-an Bulgáriában – részletezte a miniszter. 

Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel tartott találkozóján világossá tette: Magyarország készen áll arra, hogy jövőre is biztosítsa rendőri jelenlétét a nyugat-balkáni határokon. Ennek célja egyrészt, hogy a nyugat-balkáni országok meg tudják védeni saját határaikat, másrészt, hogy zárva tudják tartani a nyugat-balkáni migrációs útvonalat – tette hozzá a tárcavezető. Kifejtette: ezzel azt akarják elérni, hogy egy esetleges újabb migrációs áradat ne érhesse el Magyarország déli határait. „Magyarország azzal fejezi ki szolidaritását Európa megvédésében, hogy nem csak a saját határát védi” – szögezte le Szijjártó Péter. 

Bledi Stratégiai Fórum

A diplomáciai tárca vezetője számos kétoldalú tárgyalást folytatott európai kollégáival. Közülük kiemelte Aleksandar Andrija Pejovicot, Montenegró Európa-ügyi miniszterét, Karl Erjavec szlovén külügyminisztert, valamint Miro Cerar szlovén kormányfőt, akikkel egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán integrációs folyamatát fel kell gyorsítani, hiszen ez az Európai Unió számára rendkívül fontos biztonsági kérdés. „Amennyiben a nyugat-balkáni térséget gyorsabban tudjuk integrálni az EU-ba, akkor jelentős mértékben enyhíthetünk olyan történelmi konfliktusokat és feszültségeket, amelyek miatt jelenleg a Nyugat-Balkánon könnyen támadhatnak olyan helyzetek, amelyek az EU számára biztonsági kockázatot jelenthetnek” – hangsúlyozta a miniszter. 

A szlovén külügyminisztérium 2006-ban szervezte meg először a Bledi Stratégiai Fórumot, amely szerinte mára a régió egyik legfontosabb diplomáciai eseményévé nőtte ki magát. Az idei, 12. konferencia megpróbált válaszokat adni a változó világ olyan kérdéseire, mint az éghajlatváltozás, a biztonsági, valamint a technikai kihívások. A rendezvénynek hetven országból közel ezer résztvevője volt. A fórumon számos magas rangú tisztségviselő is részt vett, köztük Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára, továbbá tizenöt külügyminiszter.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. szeptember 06. 10:50
Bölcs férjem feltételezi, hogy már fiókban a megállapodás ami szerint Kazaksztán átveszi a magyarokra kiszabott menekült-kvótát, azért a csinos EU-s pénzért, ami még állítólag lehívásra vár, e "menekültek" ellátása céljából. Ez egy ügyes húzás lenne, hisz Kazaksztán is egy múszlim ország.
áfonya
2017. szeptember 05. 19:28
Riasztó adatok láttak napvilágot a bevándorlás és a terrorizmus kapcsolatáról. Ezt mindenkinek tudnia kéne! Miről is van szó? Hát arról, hogy napvilágot látott egy közel 3 éves kutatás, melyet 2014-től számítottak. Ebből az derül ki, hogy a terroristák 54%-a Európán kívülről érkezett Németországba, az EU-ba. Vagyis ez képletesen azt jelenti, hogy a terrormerényletek - az elkövetett, és a sikerrel megakadályozottokat is - bevándorlók követték el. vagyis nagyon nem igaz az a korábbi sötét dogma, amit annyira sulykoltak nekünk: hogy a bevándorlók nem terroristák, és elvétve akad csak köztük szélsőséges szándékú. A statisztika arra is feketén-fehéren rávilágít, hogy mekkora hiba volt ezeket az emberek ellenőrizetlenül beengedni Most több száz iszlamista alvó sejt van az Európai Unió területén belül, akik már javában több ezres tagot számláló hálózatokat építenek ki, megszólítva a már korábban itt élő, szintén radikális közösségeket, rétegeket. A Heritage Foundation agytröszt kimutatásai alapján a külföldön kiképzett terroristák által elkövetett terrorcselekmények száma radikálisan nőtt Európában, főleg a 2016-os évben, amikor a legnagyobb számban érkeztek migránsok Németországba is. Ekkor vált az ország nagyon népszerű célponttá. "A fenyegetettség Németországban különösen erős. 2014-ben még nem voltak terrorkísérletek az országban, 2015-ben csak kettő, 2016-ban viszont ez megnyolcszorozódott" - teszi hozzá a tanulmány. Tehát így állunk jelenleg: Németország 1 millió migránst fogadott be, és 2016-ban a terrorkísérletek több mint felét ezek a bevándorlók követték el. Ízlelgessük még egy kicsit a statisztikát. Ez gyakorlatilag a multikulti teljes bukásának egyfajta bizonyítványa. Vajon a német, és Európai Uniós vezetés még mindig vezekelni akar a világ bűneiért, és még több bevándorlóval elárasztani a földjeinket? http://utcaemberek.blogspot.hu/2017/09/riaszto-adatok-lattak-napvilagot.html?spref=fb
balbako_
2017. szeptember 05. 17:29
Játék a szavakkal amit az EU csinál. Alapértéknek tekinti (ugyan hol és ki írta le?), hogy a saját előírásait semmibe véve milliószámra csörtessenek rajta keresztül emberek minden papír, igazolás ellenőrzés nélkül. Szolidaritásnak nevezi azt, amikor egy egy tagország saját felelősségére és hívására- és más országok tiltakozása ellenére - beengedett az országába ismeretleneket, akikről nem tudni kik honnan jöttek mi céllal és most elegánsan szét akarja teríteni a többi országban is.
3M..
2017. szeptember 05. 15:20
Valamelyikőjükből is hamarosan "jó" külügyminiszter lesz. "Halott csecsemők miatti merevedésükről poénkodnak a fidelitasosok" https://kuruc.info/r/34/176855/ Kik ezek? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!