Német sajtó: A kvótaper ítélete ajándék Orbánnak

2017. szeptember 08. 14:00

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a kvótaperben született EU-s ítélet ajándék Orbánnak. A Die Welt is úgy véli jó kampánytémaként fog szolgálni az ügy kifutása, a Süddeutsche Zeitung viszont Orbán „halálos bűnéről” ír.

2017. szeptember 08. 14:00

Németországban több lap az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítéletével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal pénteken. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung Ajándék Orbánnak címmel közölte Stephan Löwenstein összeállítását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő „belpolitikailag profitál” a bírósági döntésből, amelyet minden fenyegetés ellenére nem akar elfogadni, míg az eljárás másik résztvevője, Szlovákia tárgyalásokban reménykedik. Egy elemzőt idézve kifejtette: a Nyugat bírálatai ellenére felépített határkerítés Orbán kormányának „jelképe” lett, a „Brüsszel-ellenes retorika” pedig mozgósítja szavazótáborát, és az egész ügy révén „szabadságharcosként” tudja bemutatni magát a választók előtt.

A többi között hozzátette: elsősorban belpolitikai célokat szolgálhat Orbán azon követelése is, hogy az Európai Bizottság járuljon hozzá a határvédelem költségeihez. A konzervatív Die Welt Magyarország veresége Orbánnak győzelem címmel közölte Boris Kálnoky cikkét, aki kiemelte: a bírósági döntés a kormányfőnek „nagyon jól jön – kampánytémaként”. Hangsúlyozta: „már régen nem érvényes” Orbán kijelentése, miszerint elfogadja a menekültkvótákról szóló döntést, és „nem lenne meglepő”, ha az ügyet egészen a 2018-as választásokig napirenden tartaná, mert a magyar társadalom nagy része elutasítja a muzulmánok bevándorlását, és a többség politikai oldalakat átívelően támogatja Orbán menekültpolitikáját.

Hozzátette: a magyar kormány attól tart, hogy a menekültkvóta ügye a német választások után rögtön napirendre kerül, és ez a közép-európaiak számára „igazi sorskérdés”, méghozzá nemcsak a politikusok, hanem a választók szerint is, ugyanis „nem akarnak multikulturális társadalmakat”, és az a véleményük, hogy „külföldiek Brüsszelből nem parancsolgathatnak a választók akaratával szemben”. Amennyiben mégis ez történne, „még sokkal tovább mélyülne a szakadék Európában”

A liberális Süddeutsche Zeitung Törvényen kívül címmel közölte Heribert Prantl kommentárját, amely szerint Orbán reakciója a bírósági döntésre „halálos bűn, Európa-jogi bűncselekmény”. A kormányfő jogsértéssel vádolja az Európai Bíróságot, ami „nem egyszerűen sértés, rágalom és jogi szentségtörés, nem csupán neveletlenség, hanem támadás az unió lényege ellen”. Az EU „jogközösség”, az Európai Bíróság dolga pedig a jogszolgáltatás. Aki ezt nem veszi figyelembe, az önbíráskodást gyakorol, és ezzel „szakít a közösséggel, és törvényen kívül helyezi magát”. Ezért „eljött az ideje az európai jogállamiság offenzív védelmének”, ami azt jelenti, hogy meg kell indítani Magyarország ellen az uniós szavazati jog felfüggesztésére irányuló, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást.

(MTI)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2017. szeptember 09. 12:50
A legtöbb lájkot a Weltben a következő komment kapta: "A magyarok két éve felépítették a határkerítést és erre az EU ellenségesen reagált. Pedig az EU schengeni külső határáról van szó, amit az EU-jog alapján védeni kell. Felfoghatatlan! Most meg olyan állapotokat kellene saját országukban eltűrniük, amilyenek Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban uralkodnak, kényszer alatt. Elképesztő! Magyarok, maradjatok erősek és büszkék!" "Die Ungaren haben vor 2 Jahren den Grenzzaun gebaut und sind dafür massiv angefeindet worden von der EU. Dabei war es die Schengen Aussengrenze die nach EU Recht zu schützen sei. Unfassbar! Und nun sollen sie Zustände zulassen in ihrem Land wie in Deutschland, Frankreich, Belgien, Schweden, unter Zwang. Unfassbar! Ungaren, bleibt stark und stolz!"
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 08. 20:08
Orban nyiltan szembemegy az unios alapertekekkel, egyre nyilvanvalobb h ki szandekoznak vezetni ezek a retkek az orszagot az eu bol. Onnantol kezdve semmi nem akadalyozna h egy putyini vagy török tipusu diktaturat epitsen ki.
írmag
2017. szeptember 08. 19:41
Összenő, ami összetartozik, és mi maradunk magyarok, Orbán Viktor miniszterelnökkel.
Onurisz
2017. szeptember 08. 19:26
A magyar sajtóból is tájékozódók lassan ráébrednek a valós összefüggésekre, kivéve a hetescikkelyes idióták, akik nem fogják fel, hogy ilyen precedenst egyetlen kisebb állam sem támogatna, mert tudják, hogy attól kezdve bármikor, bárki ellen bevethetővé válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!