Születőben a Jobbik-Gulyás Márton együttműködés?

2017. augusztus 21. 08:01

Folyamatosan egyeztetéseket folytat Gulyás Márton új választási rendszert követelő mozgalmával a Jobbik – közölte a mozgalom szóvivője. Hozzátette, szeptember 20-ig konkrét javaslattal állnak elő, ha ezt a parlament nem szavazza meg, polgári engedetlenségi akciót kezdenek.

2017. augusztus 21. 08:01

Egy augusztus 20-án közzétett videóval startolt el a Gulyás Márton által gründolt, új választási rendszerért kardoskodó Közös Ország Mozgalom (KOM) – írja a Zoom.hu. És bár a mozgalom most kilenc párttal (DK, Együtt, LMP, Liberálisok, Kétfarkú Kutya Párt, MSZP, MoMa, Momentum és Párbeszéd) indult útjára, úgy tűnik, a szeptemberben kezdődő egyeztetéseken még a Jobbik is részt vehet – Vona Gábor pártja ugyanis nem utasította el a felkérést, egyeztetéseket folytat Gulyás Mártonék mozgalmával.

Gulyás Márton ellenzéki aktivista áprilisban, a CEU-tüntetések idején hirdette meg új választási rendszert követelő mozgalmát. A Közös Ország Mozgalom így már a fenn említett kilenc párttal együttműködik, a legjelentősebb erőt képviselő Jobbikkal pedig folyamatos tárgyalásokat folytat. Szeptember 4-én a KOM ideiglenes építményt fog felállítani az Alkotmány utcában, a parlamenttel szemben – itt a mozgalom tervei szerint nyilvánosan vitázhatnának a pártok képviselői, és itt egyeztethetnének egy igazságosabb választási rendszer kialakításáról.

„Az igazságos választási rendszer problémaköre egy nagy halmaz, minden napra jut egy új téma. Egyeztetünk a parlamenti kvótáról, a választások és nyilvánosság kapcsolatáról, de minden felvetésre nyitottak vagyunk. Az eddig eltelt négy hónap a mozgalomépítésről szólt, folyamatosan alakítottuk ki a munkacsoportjainkat. Jól haladunk, jelenleg 150 mozgalmárunk van” – nyilatkozta Mészár Anna, a mozgalom egyik szóvivője. Mészár hozzátette, nem szeretnének párttá alakulni, csupán közösséget kívánnak teremteni.

Na de hogyan is lesz ebből választási rendszer? A KOM elképzelése szerint szeptember 20-ig elkészülhet a választási rendszert érintő javaslat, melyet valamely résztvevő párt képviselője benyújthat majd az Országgyűlésnek. Ha azonban ezt október 23-ig nem szavazzák meg, a KOM polgári engedetlenségi akciót lengetett be. Ugyanakkor a mozgalom szóvivője leszögezte: a polgári engedetlenség szigorúan erőszakmentes lenne, annak részleteit azonban még nem dolgozták ki.

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. augusztus 21. 18:36
Forró Ősz nem lesz de Vonával meleg lesz az ősz.
katus
2017. augusztus 21. 15:22
2017. augusztus 21. 14:39 A nyugdíjasok lesznek a Fidesz legújabb "tájékoztató kampányának" célcsoportja - telefonon fogják a Jobbik ellen uszítani a legfélelmetesebb választói réteget Telefonos és e-mailes "tájékoztató kampányt" indít hétfőn a Fidesz, hogy "informálja a nyugdíjasokat arról, milyen megengedhetetlen kifejezéseket, sértő jelzőket használt a magyar nyugdíjasokra" Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Vona Gábort már többször felszólították, kérjen bocsánatot azoktól, akiknek az önbecsülésébe gázolt a szavaival, de erre a Jobbik elnöke nem volt hajlandó annak ellenére sem, hogy nyugdíjas szervezetek is ezt kérték tőle. "Egy hónapja várunk a bocsánatkérésre, azonban nem várhatunk tovább. Az a véleményünk, tájékoztatni kell az embereket arról, mi hangzott el, miket mondott a Jobbik elnöke" – mondta Hidvéghi Balázs. (MTI) Forrás: https://kuruc.info/r/2/176346/
enes
2017. augusztus 21. 14:50
GM nekem egy erőszakos személynek tűnik fel.
Szívemből magyar
2017. augusztus 21. 13:17
Nem túl korrekt a címadás..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!