Marc Jongen: Reménnyel tekintünk Magyarországra

2017. augusztus 15. 12:25

Reménnyel tekintünk Magyarországra, mert Magyarország példája azt mutatja, hogy lehetséges a változás – mondja Marc Jongen német filozófus, az AfD (Alternatíva Németországért) párt politikusa a Mandinernek. Jongen szerint taktikailag fontos lehet, hogy egyes kérdésekben a konzervatívok együttműködjenek muzulmán szervezetekkel, s legalább egy részüket megosszák és eltávolítsák a baloldaltól. A német politikussal egy berlini konferencián beszélgettünk.

2017. augusztus 15. 12:25
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mi folyik a bevándorlás terén Németországban?

A hatvanas évek óta van egy hatalmas török közösség az országban, akikről akkor úgy hittük, hogy pár év után majd hazamennek, de végül maradtak. Addig azonban sok idő eltelt, míg a németek rádöbbentek, hogy a törökök nem mennek haza: tehát integrálni kellene őket, kezdeni kellene valamit a helyzettel, hiszen nem tehetünk úgy, mintha nem lennének itt. Azonban az integráció nehezen megoldhatónak bizonyult: a második és a harmadik generáció vallásosabb muzulmán lett, jobban kötődik az iszlámhoz, mint az első. Ez az iszlámhoz való visszatérés pedig természetesen nem választható el a Törökországhoz, a hazához való kötődés erősödésétől, ahol ráadásul ugyanez a folyamat zajlik. A helyzet sokkal rosszabb lett 2015-ben, amikor Merkel kitárta a kapukat, ezután ugyanis egymillió muzulmán érkezett az országba a maga valamiképp archaikus gondolkodásával.

Úgy gondolja, hogy az integráció szinte lehetetlen, vagy még megoldható?

Lehetséges volna néhány, jól meghatározott körülmény segítségével. Ha Németországban mindenki meg lenne róla győződve, hogy a bevándorlóknak alkalmazkodniuk kell a német törvényekhez, szokásokhoz, és határozottan rá tudnánk venni őket, hogy asszimilálódjanak, akkor lehetséges volna. De sajnos az ellenkezője igaz, mindenki, beleértve a kormányt is, vendégekként kezeli a bevándorlókat. Az integrációs próbálkozások tehát arra szorítkoznak, hogy németül tanítják őket, illetve tanítanak nekik pár nagyon alapvető dolgot a német társadalomról, s mindez teljes mértékben elégtelen. A bevándorlók egyfajta követelőző mentalitást tesznek a magukévá.

Lehetséges az integrálás asszimiláció nélkül? Nyilván joguk van megtartani a vallásukat, szokásaikat; így viszont, ha valamennyire beilleszkednek is, párhuzamos társadalmat építenek ki. Meg lehet ezt akadályozni asszimiláció nélkül?

Attól tartok, hogy a multikulturalizmus támogatói számára a párhuzamos társadalom nem annyira negatív fogalom. Szerintem a párhuzamos társadalom kialakulását mindenáron el kell kerülni, de a multikulturalisták számára ez a dolgok normális menete. Abban a tévhitben élnek, hogy a párhuzamos társadalmak hosszú távon, békésen egymás mellett tudnak élni, ami nem valószínű, mivel

nincs közös hitvallásunk, közös elképzelésünk arról, hogy kik vagyunk. 

Európa több országában, például Belgiumban már régóta létezik pillérekre épült, oszlopos társadalom, máshol a saját életüket élő, őshonos etnikai kisebbségek élnek, például a Kárpát-medencében. Van egy őshonos török kisebbség Lengyelországban. Miért baj, ha még mások is érkeznek, és fokozódik a sokszínűség?

Igen, igen, mindez igaz. De mégis egyre inkább az derül ki, hogy a multikulturalisták állásai homokra épültek, vagy úgy is mondhatnám, hogy el vannak szakadva a valóságtól. Az újonnan érkezett bevándorlók rengeteg bűncselekményt követtek el, amelyeket a helyi lapok írnak meg. Az országos média kevésbé ír minderről, ők megpróbálják ezt a szőnyeg alá söpörni. De a társadalomban egyre erősebb a meggyőződés, hogy ez nem egészséges fejlemény, ez nem mehet így tovább sokáig. De, mint tudja, Németországnak a történelme miatt erős bűntudata van, így nehéz ezekről a témákról máshogy beszélni, mert megkapod, hogy náci vagy vagy legalábbis szélsőjobbos. De a mai időkben túl kell lépnünk ezen a félelmen, hogy nácinak és szélsőségesnek neveznek minket. 

Magyarországon senkit nem érdekel, ha lefasisztázzák, annyira inflálódott a címke.

Igen, Magyarországon ez kicsit máshogy megy. Ezért tekintünk reménnyel Magyarországra, mert

Magyarország példája azt mutatja, hogy lehetséges a változás.

Orbán tett valamit a népéért és ő volt az, aki lezárta a migráció balkáni útvonalát. Ez pedig nem csak Magyarországnak volt jó, hanem egész Európának.

A Mandiner nemrég írt a Türkenslang jelenségéről, a harmadik generációs török bevándorlók közt hódító popkultúráról. Mit gondol, veszélyes ez a jelenség, vagy nagyobb a füstje, mint a lángja?

Ez a német kultúra és öntudat gyengeségének a jele. 

Előadásában feltette a kérdést: mivel a muszlimok pár dologban hasonlóan gondolkodnak, mint a konzervatívok, nem kellene-e az európai konzervatívoknak összefogni a muzulmánokkal, legalábbis egy-egy ügyben, a baloldal törekvései ellen? Vagy felesleges, mivel ők a baloldallal működnek együtt, mint a córdobai katedrális esetében?

A córdobai katedrális eset szimbolikus példája annak, hogy mi folyik Európában mind kulturálisan, mind politikailag. Ezen a példán jó látszik, hogy a muszlim lobbisták hogyan próbálják meg keresztülvinni saját elképzeléseiket a baloldal segítségével. A bevándorló muzulmánoknak és az európai baloldalnak nagyon mások az elképzeléseik, de eszközként felhasználják egymást. A muszlimok alkalmazkodtak a baloldali, multikulturális beszédmódhoz, ami nagyon okos lépés volt a részükről. 

Együtt kellene működnie a konzervatívoknak a baloldallal, hogy véget vessenek a bevándorlásnak, vagy inkább a muzulmánokkal, hogy véget vessenek a baloldali kultúrharcnak?

Az egy nyitott kérdés, hogy együtt lehet-e működni a bevándorló muzulmánokkal egyes kérdésekben. Nem gondolom, hogy a muszlim vezetők pártolnák például a melegházasságot. Paradox helyzet, hogy a baloldallal működnek együtt, hogy a saját elképzeléseiket keresztülvigyék, miközben számos konkrét kérdésben ellenkező állásponton vannak, mint a baloldal. Szóval elméletben elképzelhető, hogy konkrét kérdésekben a konzervatívok és jobboldaliak együttműködjenek a muszlimokkal, de nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy végül a muszlimok őket használják ki saját céljaik érdekében. Nyitott kérdés, hogy mi az igazi ellenség: az iszlám vagy a liberalizmus?

Roger Scruton azt írja valahol: nem érdemes olyan kultúrában élni, amelyikben nincs helye a bornak. 

Hát igen, az iszlámban nem lehet bort inni. A párhuzamok valahol véget érnek. Az isteni, a szent iránti fogékonyság, valamint bizonyos hagyományos értékek összekötik a muzulmánokat és a nyugati konzervatívokat, de ezzel véget is érnek a közös pontok. De taktikailag mégis fontos lehet, hogy egyes kérdésekben a konzervatívok együttműködjenek muzulmán szervezetekkel, s legalább egy részüket megosszák és eltávolítsák a baloldaltól. 

***

Marc Jongen: dél-tiroli származású német filozófus, az Alternatíva Németországért (AfD) párt baden-württembergi politikusa, a Karlsruhei Alkotóművészeti Főiskola docense.

 

 

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. augusztus 15. 20:45
Hé libsik! A manust megvette Orbán Viktor? Két fogalmat ízlelhessetek: öntudat, öntudatlan! Ez utóbbi orvosi beavatkozásra gyógyul.
Mich
2017. augusztus 15. 18:19
Én nem örülök annak, hogy Nyugat-Euróból (csak) a szélsőjobboldal, illetve a szélsőjobboldaliaknak bélyegzettek, részéről jön elismerés a magyar kormány egyenes és eredményes migrációs politikáját illetően. A Mandi-troll is ezt szögezi ki a washingtoni/brüsszeli Politico jobbikos hazugsága mellé, miszerint a Fidesz és a Jobbik "helyet cserélt" volna... Orbán és a jobbközép Fidesz kormány egyik fő erénye éppen az, hogy majdnem egyedül is szembe mer nézni a valósággal és az EU öngyilkos migráns-politikájával...
nyúlzug49
2017. augusztus 15. 17:38
A jobb oldal halála lenne, ha muszlim szervezetekkel fogna össze. Ha valamelyik jobboldali párt vezetése ezt a tagság egyértelmű támogatása nélkül megtenné, akkor lényegében azt tenné amit Merkel asszony és a migránssimogatók. Én azt nem értem, hogy a migránsok jogellenes behívása (beengedése) miért nem számít bűncselekménynek ? Az általuk (migránsok) elkövetett bűncselekményekért senki nem felelős? Amíg ennek valamilyen formában nem találják meg a büntethetőségét, addig nem fog az EU - s politika változni.
Akitlosz
2017. augusztus 15. 16:49
"Roger Scruton azt írja valahol: nem érdemes olyan kultúrában élni, amelyikben nincs helye a bornak. Hát igen, az iszlámban nem lehet bort inni." Aztán miért is? Más a hatása a bornak ezen az éghajlaton és más a sivatagban. Európában aki lerészegedik és kidől, kialussza magát, felébred, nem emlékszik semmire és hazamegy. Na a sivatagban nem ébred fel és nem megy haza, ott pusztul el a részegeskedése miatt. Azaz jóval veszélyesebb a részegség fagyos és forró éghajlaton az emberre, mint mérsékelt éghajlaton. Persze nem a borral meg nem az alkohollal van a baj, ezek egészséges dolgok mértékkel fogyasztva. De az emberek jó része magától, önként képtelen mértéket tartani, ezért kell nekik valamilyen ások által betartatott korlát. Elég ha egyszer egy józan pillanatában kitiltatja, mert kitiltathatja valaki magát akár a Föld összes kaszinójából is. Nincsen visszaút, biztos, hogy többet kaszinóban nem fog játszani, de ezt önként magától sohasem tudná megtenni, nem elég erős hozzá, kell a korlátozó hatalom. Mondjuk nem a bor meg az alkoholfogyasztás kellene betiltani, hanem csupán az alkoholizmust. Mondjuk 18 éves korban automatikusan kapnának az addig problémamentes emberek alkoholfogyasztási engedélyt. Amelynek birtokában vásárolhatnának alkoholt, nélküle viszont senki. S ezt az engedélyt lehetne és kellene visszavonni a mértéket tartani képtelenektől, az alkoholistáktól. Na persze szegény boltosoknak nem lenne egyszerű dolguk, nem teljesen fair bolti pénztárosokkal betartatni akarni az ilyen törvényeket. Ők nem hatóság, nem is népnevelő intézet, hanem csak alkalmazottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!