Már 16 éves kortól szavazati jogot adna az LMP

2017. augusztus 07. 19:48

Az LMP már 16 éves kortól szavazati jogot adna minden magyar állampolgárnak. A Jobbik műveltségi cenzusát azonban elvetik.

2017. augusztus 07. 19:48

Már 16 éves kortól szavazati jogot adna minden magyarnak az LMP, és fejlesztené az állampolgári ismeretek terjesztését – írja a 24.hu. A párt ifjúsági szervezetének közleménye szerint első lépésben az önkormányzati és az EP választáson, továbbá a helyi népszavazásokon biztosítaná a részvételt.

A párt ezzel reagált a Jobbik javaslatára, amely szerint meg kellene vonni a válaszójogot, azoktól akik nem tudnak írni-olvasni.  A Jobbik szerint „gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség”.

A Lehet Más a Jövő azonban elveti a Jobbik műveltségi cenzusát, inkább a választójog kiterjesztését indítványozza, emellett hatékonyabbá tennék „az állampolgári ismeretek terjesztését” és javítanának a közoktatáson is, „hogy a jövő generációja tudatosabban hozhasson döntést”.

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. augusztus 08. 14:24
Agyrém, még akkor is, ha Ausztriában így van. Egyáltalában, ez az egész ötletelés komolytalan. Bármilyen cenzust bevezetni lehetetlen a környezet miatt is, de abban is van ráció, h. az általános, titkos választójog egy alappillér. Tessék több pénzt nyomni az oktatásba, jobb tanárokat képezni, kisebb létszámú osztályokat indítani, egyből kisebb lesz a civilizációs, műveltség és tájékozottságbeli különbség. Az előzetes regisztráció olyan sok helyen van, h. az talán átment volna, de már belföldön megbukott. Amellett LEHET úgy kormányozni, h. a legszegényebbek is lássanak valamilyen kitörési lehetőséget. Fölösleges körök futása.
Amondó
2017. augusztus 08. 12:00
Tudjuk mire való mindenféle korhatár folyamatos csökkentésének eröltetése a szélsőbal (pl. a környezetvédelmi jelmezben lopakodó LMP) részéről. Ha 16 évesen, aztán majd 14 évesen stb., stb. választ(hat)ó vagy, akkor már azt is csak te döntöd el, kivel fekszel le. Tehát a buzerálás elfogadása, majd népszerűsítése után következik a PEDOFÍLIA LEGALIZÁLÁSA, ami a "nyitott társadalom"-nak (by Gyuri bácsi) az áttörést, míg Európának a kegyelemdöfést jelenti.
Amondó
2017. augusztus 08. 11:56
Inkább emelni kellene a korhatárt. Ma már egy egész korosztálynak a világról való ismereteit(?) a FaceBook programozza be - a FaceBook-ot meg tudjuk ki programozza.
Bástyaelvtárs
2017. augusztus 08. 08:15
Nem is rossz felvetés az LMP tol ez a szavazati jog korlátozott kiterjesztése a 16 evesekre! Fiatalon gyakorolhatják a demokráciát kicsiben, korábban kezd így önálló véleményük kialakulni. A demokráciára való oktatást is bevezetném az iskolákba. Hogy tudatosuljon bennük hogy mik a valós értékek , a szabadság a kritikai gondolkozás a jogegyenlőség a polgári öntudat stb.... És nem menő a rasszizmus a kirekesztés az erőszak amire fogékony ez a korosztály mert könnyen befolyásolhatók még. Erre van szükség a 21. sz ban nem honvédelmi ismeretekre meg lövészetre bmeg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!