Migránscsoport próbált Magyarországra szökni

2017. július 04. 12:09

Kétszáz méterre a magyar határtól állították meg a román határőrök az iraki, szíriai és iráni állampolgárokból összeverbuválódott menekültcsoport.

2017. július 04. 12:09

Romániában már nyilvántartásba vett ázsiai menedékkérők újabb, 14 tagú csoportja próbált keddre virradó éjszaka átszökni Magyarországra, a román határrendészek kétszáz méterre a határtól tartóztatták fel őket. A határrendészet közleménye szerint a borsi határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során fedezték fel a mezőn az öt férfit, két nőt és hét gyereket, akik a magyar határ felé közeledtek. 

Kihallgatásuk során kiderült, hogy iraki, szíriai és iráni állampolgárokról van szó, valamennyien menedéket kértek már a román államtól, tízen közülük pedig már az elmúlt hétvégén is megpróbáltak átszökni Magyarországra, így nem először indul ellenük tiltott határátlépésért bűnvádi eljárás. Marin Bondar, a Bihar megyei határrendészet szóvivője két hete arról tájékoztatta a román Agerpres hírügynökséget, hogy az idei év első öt hónapjában csaknem háromszor több illegális bevándorlót fogtak el a román-magyar határ Arad és Bihar megyei szakaszán, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szóvivő rámutatott: a határon elfogott migránsok ellen a határrendészet feljelentést tesz, de az ügyészség a legtöbb esetben vádemelés nélkül zárja le a bűnvádi eljárást, szigorúbban csak az embercsempészek és a migránsok szállítását biztosító személyek ellen járnak el.

A román büntető törvénykönyv bűncselekménynek minősíti az illegális határátlépést, amelyért hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az embercsempészetet kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MrTájfel
2017. július 04. 14:02
"A román büntető törvénykönyv bűncselekménynek minősíti az illegális határátlépést, amelyért hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki." Ha egy mintademokráciában ilyen jogszabályok lehetnek hatályban, érdemes volna nekünk is megfontolni...
bunko_jobbos
2017. július 04. 13:31
Sosem értettem, hogy a migrik hogy lehetnek olyan hülyék, hogy nem kerülik meg a kerítést a román-magyar-szerb határnál. Gondolom, azért mert a románok "hatékonyan" működnek. Bár nem tudom, ez mit jelent, de elképzelésem van róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!