Veszélyben a Norvég Alap

2017. április 07. 15:07

Az Orbán-kormány nem bízná civilekre a társadalmi szervezeteknek szánt támogatások elosztását, veszélybe sodorva ezzel a Norvég Alap következő támogatási ciklusának 60 milliárd forint összegű keretét – írja a Népszava.

2017. április 07. 15:07

A norvég támogatások felhasználásáról tartottak konferenciát csütörtökön. Olaf Berstad nagykövet beszámolója alapján a norvégok kitartanak amellett, hogy a továbbra is a civil szervezetek végezzék a pénz elosztását. Az Orbán-kormány viszont nem akarja annyiban hagyni, hogy olyan szervezetek végezzék a támogatások elosztását, amelyeknek finanszírozásába a kormány nem szólhat bele – tudósít a Népszava.

A kormány már a 2014-es választásokat követően támadásba lendült a Norvég Alap civil kerete ellen: LMP-s pártkötődéssel vádolták a pénzosztókat, adószámokat függesztettek fel, házkutatásokat végeztek és egyéb vádakkal illették a szevezeteket. Mivel nem derült fény semmilyen szabálysértésre, az offenzíva nem hozott eredményt. A Népszava értesülései szerint a tegnapi NCTA-konferencián Olav Berstad norvég nagykövet is megerősítette a két állam közötti nézeteltéréseket.

A most lezárult második finanszírozási ciklus 448 projektet támogatott, amelyek nagyrésze sikeresnek bizonyult. Olaf Berstad nagykövet utalt rá: ha nem jut a két fél megállapodáshoz, akkor a Norvég Alap működése Magyarországon veszélybe kerül. A civil törvény tervezett kormányoldali módosítása is aggodalomra int – írja a Népszava.

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2017. április 09. 11:32
"Óh beh szomorú! Megint egy tőrdöfés a demokrácia szívébe!"
kombinátor
2017. április 08. 08:37
ökotárs: "Tanító néni! A csúnya Lázár beleharapott a lazacos szendvicsembe": http://deformacio.blog.hu/2015/02/02/a_civilek_panaszkodnak_merkelnek
smarton
2017. április 08. 07:56
60 milliárdért már érdemes sírni, izé, ajvékolni. Ismerek pár embert, akiknek köze van ehhez a szervezethez. Eléggé fajtatiszták.
bumburi
2017. április 07. 21:37
Mindez napnál fényesebben bizonyítja, hogy a kormány nem korrumpálható :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!