Román elnök: Románia a kisebbségek együttélésének követendő példája

2017. április 10. 16:55

Európai szinten elismert, valós interkulturális modellt épített fel Románia a kisebbségek együttélését tekintve, véli Klaus Iohannis.

2017. április 10. 16:55

A romániai németek az ország történelmének és identitásának szerves részét képezik, minden román tiszteli és becsüli őket, áll Klaus Iohannis román elnök üzenetében, amelyet a román-német kormányközi bizottság huszadik ülése alkalmával tett közzé, tudósít az Agerpres román nemzeti hírügynökség. Klaus Iohannis itt azonban nem állt meg, hozzátette még ezt is: „A román-német együttélés modellje példa lehet a nemzeti kisebbségek jogainak megvédésére irányuló erőfeszítéseknek. Románia egy követendő példát mutat a kisebbségek együttélésére vonatkozóan, egy valós interkulturális modellt épített fel az interetnikus kapcsolatokat tekintve és ezt európai szinten is elismerték.”

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2017. április 11. 10:13
Románia ügyes diplomáciát folytat, ügyelve arra, hogy mindig legyen pár "látszat intézkedése", mostanában például végre kitették magyarul is a városnév táblát Kolozsvárra, van mire hivatkozni.
illesl
2017. április 11. 09:25
Ez olyan, mint amikor a hóhér a lefejezés előtt megsimogatja az elítélt fejét: NEM KELL FÉLNI, NEM FOG FÁJNI....... Nevét sem németül, hanem románul írja: Johannis helyett Ioannis-nak; hasonló neofita túlbuzgó, mint Siegfried Mureşan a Magyarországgal foglalkozó európai néppárti újromán. Klaus Johannis Eminescut olvas fel: mit jelent jó románnak lenni? laus Johannis államfő a román kultúra napja – január 15. – és Mihai Eminescu, a román nemzet költője születésnapja alkalmából Eminescut olvas fel. De nem verset, vagy irodalmi értekezést keresett ki az államelnök, hanem Eminescu – amúgy meglehetősen a román ősrögös konzervativizmus berkeiben mozgó – publicisztikáját találta érdemesnek megosztani velünk. Íme Eminescu véleménye arról, hogy mit jelent jó románnak lenni. Már csak az a kérdés maradt, hogy mit tudhat erről Klaus Johannis? http://t-rex.egologo.transindex.ro/?p=5518 Se împlinesc 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Să recitim măcar un rând din opera lui!
Ellensúly
2017. április 10. 23:53
Ha Magyarország tizedannyi intézkedést hozna a kisebbségekkel szemben, mint Románia, kapásból felfüggesztenék az uniós szavazati jogát. Követendő példa, ja!
Akitlosz
2017. április 10. 21:12
"Követendő példa, ahogy a kisebbségek együtt élnek Romániában, véli az elnökük, Klaus Iohannis" Hát ha ezt a kisebbségek mondanák ... De ez így olyan, mint amikor a főnök mondja a dolgozójának, hogy elégedett a fizetésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!