Nem tiltják be a székely zászlót és himnuszt Romániában

2017. április 20. 11:03

Elutasították azt a jogszabály-kezdeményezést, amely betiltotta volna a régiók zászlóinak kitűzését és a régiók himnuszainak éneklését.

2017. április 20. 11:03

A román képviselőház döntő házként utasította el azt a jogszabály-kezdeményezést, amely betiltaná a régiók zászlóinak kitűzését és a régiók himnuszainak éneklését.  A tervezet betiltotta volna, hogy a Románia által el nem ismert országok, vagy Románia egységét veszélyeztető szervezetek által használt szimbólumokat bárki használhassa, amely burkoltan a székely himnusz és a zászló használatának betiltását célozta, ugyanakkor arra kötelezte volna a tanintézményeket, hogy minden nap, az iskolakezdést megelőzően, és minden sporteseményen, mérkőzésen a román himnuszt játsszák el, írja az RMDSZ közleménye nyomán az Agerpres román nemzet hírügynökség. A törvénymódosítást tavaly februárban kezdeményezte 58 szociáldemokrata és liberális törvényhozó.

Jelenleg az RMDSZ parlamenti csoportja egy olyan törvénycsomagon dolgozik, amely lehetővé tenné szimbólumaink szabad használatát: „A rendszerváltás óta küzdünk a parlamentben, kormányon és ellenzékben a célunk mindig ugyanaz volt. Több jogot, nagyobb biztonságot közösségünknek, tiszteletet az erdélyi magyaroknak. 100 évvel a Gyulafehérvári ígéretek után folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy közösségünket újabb és újabb támadások érik. Már nemcsak az a kérdés, hogy bővíthetjük-e megszerzett jogainkat, hanem az is, hogy visszaveszik-e azokat tőlünk. Egy erős parlamenti képviselet hiányában senki nincs, aki megakadályozza, hogy magyarellenes törvények szülessenek” – hangsúlyozta az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, Korodi Attila.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doxi
2017. április 20. 16:53
Ha ilyen jól haladnak a románok, még a végén visszacsatolni akarják Erdélyt Mo.-hoz. Igaz akkorra már az erdélyiek fogna tiltakozni, hogy a Magyar Királysághoz tartozzanak és Viktorra kelljen fölesküdniük,
gabor7th
2017. április 20. 12:52
Majd más utat keresnek.
hartnesz
2017. április 20. 12:18
A betiltás ellen vajon miért nem jajveszékelnek a dicső liberális szervezetek?
kispufi
2017. április 20. 11:57
Mintademokrácia, no, hát ha egyszer meg van mondva. Hisz közénk is lövethetnének. Vagy az is megvolt már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!