Megszerezte az Index a költségvetés tervezetét

2017. április 11. 15:39

Magyarországnak 340-350 milliárd forintot kell előteremteni, hogy ne sértse meg a maastrichti kritériumokat. Az Index megszerezte kedden a 2018. évi központi költségvetés tervezetét.

2017. április 11. 15:39

A Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásával kapcsolatos döntést igénylő kérdésekről szóló előterjesztés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol jövőre, ami már pont ellene megy az Európai Unió szabályainak – szerezte meg az információt az Index.

A 2016-ban az Európai Bizottságnak beadott konvergenciaprogramban Magyarország a GDP 1,8 százalékának megfelelő hiányt ígért 2018-ra. Ehhez viszont 484 milliárd forintot kellene valahonnan spórolnia vagy valamiből összeszednie a kormánynak.

Nő a GDP, de a hiány is

A NGM előrejelzése szerint 2018-ban 4,3 százalékkal nő majd a GDP, vagyis még nagyobb mértékben, mint 2017-ben (idén 4,1 százalékos növekedéssel számolnak);továbbá az EU-s pénzeknek, a csoknak és a társasági adó csökkentésének köszönhetően beindulnak a beruházások. Az Index információja szerint arra is számítanak, hogy a növekvő bérek felpörgetik a fogyasztást, tovább fehéredik a gazdaság és, ami itt talán a legfontosabb, mindezektől nőnek az adóbevételek. 

A másik oldalon viszont az állam sok egyszeri bevételtől elesik 2018-ban, amivel 2016-ban vagy az idén még számolni tudott – nem jön be például pénz a kormány adóparadicsomi ötletéből vagy a növekedési adóhitelből, amivel tavaly például sikerült nagy adózó cégeket ide csábítani. A földárverések lezárultával szintén jelentős pénzforrás szűnik meg, ráadásul a különböző áfacsökkentések miatt is kevesebb pénz jön be a költségvetésbe, emellett pedig nőnek az állam tervezett kiadásai. Mindez összességében a hiány növekedéséhez vezet.

Így csökkenthető a hiány

Az Index információja szerint a NGM össze is szedett pár dolgot, amivel szerintük csökkenteni lehetne a hiányt. A beruházások 15 százalékos csökkentésével (150 milliárd forint), valamint a gazdaságfehérítő intézkedésekkel (e-számla); (70 milliárd forint) lehetne pénzt megtakarítani. A minisztériumoknak szánt összegek 1 százalékos csökkentésével 46 milliárd forintot és a 203 milliárd forintos költségvetési tartalék 30 milliárd forintos csökkentésével lehet spórolni.

Az állami és egyházi dolgozók bérkompenzációjának kivezetésével (20 milliárd forint) és a vagyonértékesítéssel, például állami erdők egy részének privatizációjával (10-30 milliárd forint) is szeretnék csökkenteni a hiányt. A Nemzeti Eszközkezelő program ütemezésének csúsztatásával további 8 milliárd forint maradna meg. Így összesen 334–364 milliárd forintot lehetne spórolni.

A költségvetési törvényjavaslat normaszövegéről április 6-én a közigazgatási államtitkári értekezlet tárgyalt, most a Költségvetési Tanácshoz kerül az anyag. Ezek után még tárgyalja egyszer a Gazdasági Kabinet és a kormány, majd április 26-én vagy május 2-án nyújtják majd be a költségvetési javaslatot a parlamentnek. 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. április 11. 20:24
Holnapra mást találjatok ki, tetvek! Ez biztosan nem jön be!
Berecskereki
2017. április 11. 18:58
Akkor a zsindex hazudós? Félrevezető információkat közölt az Index a 2018-as költségvetésről 2017. április 11. 16:02 Az Index által a költségvetésről ma megjelentetett írás téves és valótlan információkat tartalmaz: a következő évi költségvetésben folytatódnak a kormány által eldöntött béremelések, csökkennek a munkát terhelő adók, és az ideinél nagyobb mértékben emelkednek a nyugdíjak. A kormány a folytatódó gazdasági növekedés mellett a bevételek növekedésével kalkulál, így minden tervezett kormányzati intézkedés fedezete biztosított lesz. Felhívjuk a figyelmet, hogy az Index által nyilvánosságra hozott dokumentum már csak a fentiek miatt sem tekinthető a kormány álláspontjának. http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/felrevezeto-informaciokat-kozolt-az-index-a-2018-as-koltsegvetesrol
puszika
2017. április 11. 18:28
Az EU 3% hiányt vár el!!!!! Ez a tény!!!!!
Anonymtalan
2017. április 11. 18:22
Nem értem minek a CIA, ha az index egymagában is túltesz rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!