Csökkenhet a hal áfája

2017. március 11. 10:57

Az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését kezdeményezi a Földművelésügyi Minisztérium, mivel az szerintük fehérítené az ágazatot és serkentené a halfogyasztást.

2017. március 11. 10:57

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezi az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését, mert ez fehérítené az ágazatot és hozzájárulna ahhoz, hogy a halfogyasztás pár év alatt a duplájára nőjön – mondta Fazekas Sándor földművelés miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évértékelő rendezvényén a szaktárca pénteki közleménye szerint.

A miniszter megerősítette: a tárca dolgozik a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy bevezetésén, amely garanciát jelent a vásárlók számára, a tervek szerint karácsonyra már a boltokba kerülhetnek az első védjegyes termékek – írja a közlemény.

A szaktárca közölte: a földművelésügyi miniszter szerint a Tisza tó környéki települési önkormányzatok, vadásztársaságok, vízügyi szervek, a Hortobágyi Nemzeti Park és a minisztérium összefogása évről évre látványos eredményeket hoz a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkájában. 

A szaktárca 100 millió forinttal támogatja a halak élőhelyének és ívóhelyének fejlesztését, 2017-ben 11 millió forint jut országosan az invazív, halfogyasztó kárókatona-állomány visszaszorítására – írja az FM. (MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PiriReis
2017. március 13. 14:06
Ezzel az áfa-csökkentős történettel nincs baj. A belső piac adott. Nem veszek(veszünk) több dolgot a szükségesnél. Itt nem lehet nagyobb bevételre számítani. A környező országokban magasabb az adóterhelés. Sokáig hoztunk be húst ausztriából,néha németországból,mert megérte! Az áfacsökkentéssel talán helyreteszi végre a kormány ezt a versenyhátrányt. Persze az engem is örömmel töltene el, ha olcsóbban jutnék hozzá dolgokhoz. Összegezve szerintem csak azzal van baj,hogy ezt úgy adják elő,mintha a magyar fogyasztó érdekeit szolgálná,holott a magyarországi vállakózók érdekeit szolgálja. Bár az se rossz,azért nem ugyanaz!
trendo
2017. március 13. 08:03
A sertés hús fogyasztói ára alig két hónapig volt alacsonyabb. Ráadásul a termelők sírnak, mert az átvételi ár lecsökkent. Na, hol a különbözet? A csirke ára még nem érte el a korábbi szintet, de már nagyon közelíti. Rosszul járt az állam, mert nem folyik be adó elég, a termelő. Csak a kereskedők nyelik be a hasznot.
Csalaver
2017. március 12. 21:02
A hal ma hazánkban nem "népélelmezési" cikk ! Fajlagosan az egyik legdrágább élelmiszer. Ha csak a közkedvelt pontyot nézzük,annak most az élősúly kg ára 800 - 1000,- Ft körül van boltban. Egy négytagú családot nem lehet jóllakatni egy átlagos 2,5 kg-os ponttyal, mert ahhoz, hogy 4 adag halászlé és 4 adag rántott hal kijöjjön belőle - kevés. 2500 Ft-ból pedig már kapsz 2 kg körüli disznóhúst és azzal már jól tud lakni a család. A magasabb élvezeti értékű harcsa, vagy süllő pedig a lazac, vagy a vörös tonhal áráért kapható. Ilyen árakon az egészséges halhús fogyasztás növelése csak ábránd marad ! Mi többször is fogyasztanánk halat, ha nem lenne ennyire drága. Én dolgoztam huzamosabb ideig a halas szakmában, láttam, hogy működik, az ÁFA csökkentés nagyon üdvös lenne, de ugyanúgy le fogják nyelni a különbözetet a termelők és a kereskedők, mint a setéshús esetében.
OrangeOrder
2017. március 12. 10:09
Nahát! És ez se elég jó a demokrata ellenzéknek :DDD továbbra is világbajnok a 27%, mi? Persze, mert inni meg dohányozni szeretnének a piócák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!