Trudeau szerint az egész világnak jó egy erős EU

2017. február 16. 14:37

Első kanadai miniszterelnökként szólalt fel az Európai Parlamentben Justin Trudeau. A kanadia kormányfő beszédében „csodálatos vívmánynak, a békés együttműködés példátlan modelljének” nevezte az Európai Uniót, amely szerinte kulcsfontosságú szereplő azoknak a kihívásoknak a megoldásában, amelyekkel a nemzetközi közösség szembenéz.

2017. február 16. 14:37

Az egész világnak a javára válik egy erős és hatékony Európai Unió, amely a globális színtéren nemcsak kívánatos, hanem egyenesen elengedhetetlen – jelentette ki csütörtökön Justin Trudeau kanadai kormányfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban. Beszédében Trudeau „csodálatos vívmánynak, a békés együttműködés példátlan modelljének” nevezte az Európai Uniót, amely szerinte kulcsfontosságú szereplő azoknak a kihívásoknak a megoldásában, amelyekkel a nemzetközi közösség szembenéz.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy országának az EU-hoz fűződő baráti, partneri és szövetségesi kapcsolatai „ellenállóak”, ugyanis közös értékekre épülnek, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, az átláthatóság, a sokféleség tiszteletére. Kijelentette, hogy ezeken a területeken a nemzetközi közösség vezetésre szorul, és méltatta, hogy az unió a legnagyobb donor a fejlesztéspolitikában és a segélyezésben. „Hatalmas dolgokat érhetünk el a következő években” – fogalmazott.

Az EP szerdán jóváhagyta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA), amelynek legtöbb rendelkezése így már áprilisban hatályba léphet, annak ellenére, hogy a szerződést még az uniós tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell, ami a szakértők szerint évekig is eltarthat. Ennek kapcsán a kanadai kormányfő kiemelte, „ha sikeresek vagyunk, akkor a CETA más kereskedelmi megállapodásokhoz is a mintául szolgálhat”, márpedig a siker mindkét félnek érdeke.

Azt akarjuk, hogy a kanadai és az uniós állampolgárok minden egyes generációja nagyobb jólétben éljen, mint a korábbi nemzedékek, és a megállapodás ehhez járul hozzá” – fogalmazott. 

Trudeau angolul és franciául elmondott beszédét tapsviharral fogadták az ülésteremben. Az EP zöldpárti frakciója viszont – amelynek tagjai a CETA ellen szavaztak – bírálta a kormányfőt, amiért nem egyezett bele, hogy a képviselőcsoportok vezetői az ülésen reagálhassanak a felszólalására.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy az EU-nak és Kanadának a közös értékek mentén kell kialakítaniuk a globális kihívásokra adott válaszaikat, minthogy a feleknek „hasonló a nyitott világról alkotott elképzelésük”.

Trudeau az első kanadai miniszterelnök, aki felszólalt az uniós parlament ülésén. (MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyest
2017. február 16. 22:02
Nincs mit csodálkozni, egy páholyból nézi az előadást ,,európai'' elvtársaival. Kanadának is az a baja, hogy túlságosan homogén a népesség, nincs fogalmuk a multikulturalizált társadalom-massza pusztító hatásáról, csak e miatt választanak kormányfőnek egy ilyen liberálmarxista, vakolókanalas lárvát. Persze ha majd megérkezik a Breton-foki Szigetre az első szállítmány néger, meg Belső-Québec kis halászfalvaiba a Nyugat-Európából importált ,,szír menekültek'', akkor ott is elzavarják majd az ilyeneket. De addig még hosszú út vár rájuk; én drukkolok nekik!
gabor7th
2017. február 16. 19:57
Akkor hadják abba a tönkretételét.
tom hagen
2017. február 16. 18:38
A békés együttműködés példátlan modellje... Miről beszél ez az ember? Kik, mikor, hol és hányszor bombázták/támadták őket a világháborúkban? Mi a tököm bajuk van ott Canadában?! Behányok már az ilyen dumáktól...
formaegy
2017. február 16. 17:44
Kanada. Nekem egyből az jut eszembe, amikor a mocskos kanadai nagykövet járta az országot, és elkürtölte a világban, hogy menekítik a romákat, miközben üdülni vitték őket!!!!!! Szépen kivette a részét a romák uszításában! A nagypofájú Kanada, aki szintén taposta országunkat, ezeket a "szegény" romákat visszatoloncolta. Majd bekussolt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!