Az orosz köztévé szerint a CIA szervezte az 1956-os forradalmat

2016. október 25. 08:02

Oroszországban is megemlékeztek a hatvan évvel ezelőtti magyarországi eseményekről, bár a Kettős Mérce szerint kicsit más felhanggal, mint itthon. Az orosz állami tévé riportja szerint a nyugati titkosszolgálatok tevékeny szerepet vállaltak az 1956-os magyar forradalom kitörésében. Egyúttal az első, „baráti országban” szított „színes forradalomnak” nevezték 1956-ot.

2016. október 25. 08:02

Az orosz köztévé heti politikai magazinműsorában is megemlékeztek ötvenhatról, bár nem pont úgy, ahogy mi emlékszünk rá. A Kettős Mérce szerint a köztévé igazgatóhelyettese, Dmitrij Kiszeljov által vezetett műsorban a hruscsovi olvadás mellett a nyugati titkosszolgálatoknak tulajdonították a forradalom kitörését, összehasonlítva azt a 2003-as georgiai és a 2004-es ukrán forradalmakkal: a lap szerint „az első, »baráti országban« szított »színes forradalomnak« nevezték ki” a magyar forradalmat.

Kiszeljov megrendülten azzal zárja a mondókáját, hogy a harcok során hétszáz szovjet katona halt meg – miközben a többezer magyar áldozat csak a blokk nyolcadik percében kerül említésre” – írja a Kettős Mérce. A riportban egy ízben pogromként emlegetik a felkelést, majd kiemelik, hogy „ezrével engedtek el nácikat a börtönökből”. A riportban Havas Szófia szocialista politikus is arról beszél, hogy „a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat”, illetve hogy „a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül, akik a fasiszta-ellenforradalmi puccsot voltak hivatottak előmozdítani”.

Az orosz köztévé riportjának végén tanulságot is levontak: „az ’56-os események megmutatták, milyen katasztrófába torkollhatnak a hirtelen elmozdulások.

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vörös Gyuláné
2016. október 25. 22:42
Havas Szófia ragaszkodik a kommunista hagyományokhoz. Ő nem az Eu-ban árulja a hazát, mint ájróper párttársai, ő még most is Moszkvába jár hazugságokat terjeszteni a hazájáról. Gondolom, ő örökölte meg nagybátyja pufajkáját, és nem akar érdemtelenné válni rá.
VéZSé
2016. október 25. 15:11
Na most a nemzeti ruszofilok keményen bandzsítanak a monitorra... a kis ér kidagad a homlokon. Tolják a processzinget, de már érzik, ebből nagyon nehezen fogják a tudatukat kifaroltatni.
bdi
2016. október 25. 14:13
Most elválik, hogy, eleget fizet-e putyin a bérkommentelőinek.
brekker
2016. október 25. 14:03
A SZU szervezte, a CIA csak kontrázott hozzá. Akkor éppen mindkettőnek jó volt itt a térségben a status quo, ennek bizonyítására pedig egy levert kis puccs. Csak ez a kis puccs túl jól sikerült, mert túl nagy volt a siker lehetősége melletti propaganda, valószínűleg nem az oroszok által. Az oroszok a saját közönségüket átverhetik, de minket nem. A CIA és az USA viszont leginkább minket magyarokat vert át '56-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!