Németh: Európára a legnagyobb fenyegetést maga Európa jelenti

2016. szeptember 07. 18:20

Európára a legnagyobb fenyegetést maga Európa jelenti, mivel nem tudja reflektálni önmaga helyzetét – jelentette ki Németh Zsolt szerdán a krynicai nemzetközi gazdasági fórumon. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke továbbá azt is elmondta: a Kelet-Közép-Európa kifejezés több a földrajzi meghatározásnál. Ez a térség a valódi európai értékek hordozója.

2016. szeptember 07. 18:20

Európa önmagát veszélyezteti, ha nem ad válaszokat saját helyzetére – értékelte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán a krynicai nemzetközi gazdasági fórumon, s hozzátette, hogy a kontinens megerősítéséhez a visegrádi csoport járulhat hozzá. A magyar politikus szerdán két, a kelet-közép európai együttműködésnek szentelt panelbeszélgetésen is részt vett. A délelőtti, a térségbeli biztonságpolitikai együttműködést taglaló beszélgetésen Antoni Macierewicz lengyel, valamint Hannes Hanso észt nemzetvédelmi miniszter is kifejtette álláspontját.

A Kelet-Közép-Európa kifejezés „több a földrajzi meghatározásnál” – mondta Németh Zsolt, hangsúlyozva: a térséget a történelmi múltja, kultúrája is meghatározza, de mindenekelőtt értékközösségként értelmezhető, s ebben a tekintetben „a valódi európai értékek hordozója”. A térségünket különböző helyzetű országok alkotják, de a szolidaritás és a mélyebb értékek összekötik őket – értékelte Németh Zsolt. Úgy látta: az itt élő nemzetek identitására a biztonsági helyzet is kihat.

Németh: Európa nem tudja reflektálni önmaga helyzetét

Európára „a legnagyobb fenyegetést maga Európa jelenti, mivel nem tudja reflektálni önmaga helyzetét” – jelentette ki Németh. Ebben a vonatkozásban elmondta: a visegrádi országcsoport (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország – V4) „küldetést teljesíthet” a kontinens megerősítésében. A külügyi bizottság elnöke fontos feladatnak nevezte az európai hadsereg létrehozását, amely a migrációs válság kezelésében is segíthetne, és amelyet a V4 tagjai is támogattak az utóbbi időben tett nyilatkozataikban.

A délutáni panelbeszélgetésen, amelyet a Balti- a Fekete- és az Adriai-tenger „tengelye” mentén elhelyezkedő országok együttműködésének szántak, Németh Zsolt úgy értékelte: a térség összekötő erejét paradox módon azok a fenyegetések is jelentik, amelyek Európa keleti és déli szomszédságában észlelhetők, és az általuk kiváltott migrációs válság is. A külügyi bizottság elnöke megismételte, hogy a visegrádi országcsoport „küldetést teljesíthet” az önmagát veszélybe sodró Európa megerősítésében. És e tekintetben fontos feladatnak nevezte az európai hadsereg V4 csoport által támogatott létrehozását.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akvínói akvavit
2016. szeptember 08. 06:32
Megszólalt a neokon, aki rávette Orbánt, hogy "Georgiát" használja Grúzia helyett, a neokon és kivágott Szaakasvili kérésére.
Pál Pusztai
2016. szeptember 07. 22:40
Hát nincs határa a hülyeségnek.Európa jelenti a legnagyobb fenyegetettséget.Még jó,hogy van a derék V4-ek bácsi (persze Orbán vezetésével)aki majd eszmeileg,morálisan meg gazdaságilag helyreteszi az önmagára veszélyes nyugatot. Csak azt magyarázza meg valaki miért mindég ők a nyertesek és miért nem mi? Lehet,hogy ezt is Soros intézi?
pemete jakab
2016. szeptember 07. 22:16
"Németh: Európára a legnagyobb fenyegetést maga Európa jelenti" És az elmeháborodott Orbán meg majd megvédi Európát.
madarasi.abel
2016. szeptember 07. 21:39
és azt tudjátok, hogy ezekben a vészterhes időkben elquaestoroztuk a nemzet stratégiai élelem tartalékát? ha tényleg beüt valami kemény, mi éhen halunk. vagy leesszük a kék plakátokat, biztos tele vannak vitaminnal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!