Menekültkérdés: Mitől fél a konzervatív és mitől a liberális?

2016. szeptember 13. 20:14

A vizsgálat egyértelműen rámutatott, hogy a magukat konzervatívnak vallók azok, akik inkább valószínűsítik a fenyegető jelenségek bekövetkezését abban az esetben, ha a menekültek visszatérnének hazánkba.

2016. szeptember 13. 20:14
Mindset Pszichológia

„Magyarország 2015 őszén soha nem látott méretű menekülthullámmal találkozott. A válság kezdeti perceitől hazánk lakossága negatívan viszonyult a menekültekhez: a sokkoló párizsi terrortámadást követően év végére – megdöntve az 1995-ös 40%-os arányt – a megkérdezettek 53%-a válaszolta azt, hogy egyáltalán nem fogadna be menekülteket az országba. Szociálpszichológiai kutatások tömkelege taglalja a konzervatív orientációjú emberek erősen előítéletes világnézetét és idegengyűlöletét, azonban ha hihetünk a közvélemény-kutatások eredményeinek, felmerül a kérdés: vajon tényleg csak a konzervatív embereknek ellenszenvesek a menekültekkel szemben? Léteznek-e olyan, menekültekkel kapcsolatos tartalmak, amelyek mindkét szekértábor számára félelemkeltőek? Mitől fél a konzervatív, és mitől a liberális a menekültkérdés kapcsán? (...)

A vizsgálat egyértelműen rámutatott, hogy a magukat konzervatívnak vallók azok, akik inkább valószínűsítik a fenyegető jelenségek bekövetkezését abban az esetben, ha a menekültek visszatérnének hazánkba.

A csoportok közti átlagok összevetése is megmutatta, hogy a liberálisok értenek legkevésbé egyet nemcsak a saját, hanem a konzervatív értékeket fenyegető tételekkel is. A menekültkérdés kapcsán felmerülő fenyegető kijelentéssekkel – legyen az liberális vagy konzervatív értékrendet veszélyeztető kijelentés – a magukat inkább konzervatívak értenek egyet.

Ez az összefüggés igazodik a zárt gondolkodás, az előítéletek és a konzervativizmus összefüggéseit kutató korábbi kutatások eredményeihez, de felveti azt a lehetőséget is, hogy egyes félelemkeltő események (pl. terrorista cselekmények) általánosan növelik a konzervativizmus mértékét egy társadalomban. Bizonyított, hogy jelentős eltérés lehet önmagunk politikai dimenziók mentén történő címkézése, a ténylegesen vallott nézetek és a preferált cselekedetek között.”

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. szeptember 14. 16:14
Pinter68 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. szeptember 14. 14:09 Nem azért félsz, mert konzervatív vagy. Hanem azért vagy konzervatív, mert félsz. A félelem és szorongás tárgya irreleváns." vagy úgy, erre nem gondoltam...Pinter maga egy Freud!
catalina9
2016. szeptember 14. 13:25
Pinter68 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. szeptember 14. 10:03 @catalina9 Azért félsz, mert nagyobb az amigdalád, ami az agy szorongásért és félelemért felelős területe." Nem, Pinter elvtárs, én azért félek a liberálisoktól,mert ennél képmutatóbb,silányabb, hazugabb bandát nem ismerek.
catalina9
2016. szeptember 14. 09:59
Én nagyon konzervatív vagyok és egytől nagyon félek: a liberálisoktól. ennél képmutatóbb, silányabb, hazugabb bandát nem ismerek. "...És miért van az, hogy ma tisztességes emberek éppen olyan intenzíven utálják a liberálisokat – legalábbis Magyarországon –, mint egykor a kommunistákat? Vaclav Klaus:    Ön a mai liberálisokról beszél. Akiknek édeskevés közük van a klasszikus liberálisokhoz. Sokkal inkább álcázott kommunisták. ..." no igen, ők pedig mint tudjuk: „A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.” szóval ezektől én nagyon félek, meg ezektől a mindsetes okostojásoktól..
catalina9
2016. szeptember 14. 07:39
Jó ez a vizsgálat, rámutat, hogy a "konzervatívok" mennyivel józanabbak, mint Sorosmintájú "liberálisok"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!