FKF-vizsgálat: a nyertes IT cég vezetője írta Csontos válaszait

2016. szeptember 23. 07:59

Az FKF tenderein feltűnően sikeresen szereplő SAS Group tulajdonosa és ügyvezetője állította össze az FKF vezérigazgatójának válaszait a Budapesti Városüzemeltetési Holding kérdéseire – derül ki a Mandiner birtokába került dokumentumokból.

2016. szeptember 23. 07:59
mandiner .

Az FKF informatikai tenderein taroló SAS Group tulajdonosa és ügyvezető igazgatója állította össze Csontos István FKF-vezérigazgató válaszait a Budapesti Városüzemeltetési Holdingnak az FKF gyanús tendereit firtató kérdéseire, derül ki a lapunk birtokába jutott dokumentumokból.

Az iratok azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy a SAS Group többször is „fedőcégek” nevében nyert újabb FKF-informatikai tendereket, illetve vezetője maga kéri a beszerzés megindítását.

„Készítettem egy összefoglalót, amely szerződésenkénti bontásban tartalmazza a szükséges háttérinformációkat, továbbá a BVH által feltett két kérdésre általam jónak vélt válaszokat” – így kezdődik Sikos Zsolt, a SAS Group ügyvezető igazgatójának és tulajdonosának egy 2016. július 25-i emailje, amelynek egyik címzettje Csontos István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A levélben azokról a kérdésekről van szó, amelyeket a tulajdonosi jogokat gyakorló Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) tesz fel az FKF több, gyanús tenderével kapcsolatban. 

A BVH kérdései ugyan minden informatikai szerződés esetben ugyanazok („A szerződés megkötésének indoka” illetve „Melyik az a szaktudás, ami nem állt rendelkezésre a Társaságnál, amit a fenti szerződésekkel váltottak ki?”), azonban Csontos helyett valójában végig Sikos válaszol. Méghozzá a WSH Számítástechnikai és Oktató Szolgáltató Kft-vel kötött. 2016. január 27-én hatályba lépett, nettó 59 940 000 forint értékű szerződés esetében is.

A közel 60 milliós szerződés alvállalkozója a jól ismert SAS Group volt, amely 53 946 000 forintot, azaz a teljes érték pontosan 90%-át számlázta be. A SAS Group esetében a teljesítések jóváhagyása is igen érdekes módon zajlott, hiszen még a kisebb, nettó 10 millió forint értékű szerződések teljesítését is Csontos írta alá, nem a beszerzés vagy az informatika. 

A SAS kivételezett helyzetét, illetve Sikos „elszemtelenedésének” csúcsát talán az mutatja a legjobban, hogy a „Járműirányítási szoftver alkalmazás beszerzése” ügyében 2016. január 7-i emailjében arra kéri az FKF egyik vezető beosztású tisztségviselőjét: mivel (Sikos) csatolja a szoftver műszaki specifikációját, így „kérem ez alapján a beszerzés elindítását”!

Az FKF gyors válasza – ahol másolatban ismét szerepel Csontos - ugyancsak meghökkentő az állami vagy önkormányzati beszerzésekben járatosak számára: „Kérem, hogy indítsátok el a beszerzést saját beszerzésben vezérigazgató úr engedélyezi a soron kívüli ajánlatkérés nélküli beszerzést”. A SAS Group ismét győzedelmeskedik a tenderen, és így egy bruttó 5,33 milliós megrendeléshez jutott.

A Mandiner eddigi cikkei az FKF-ügy témájában:

Korrupciós botrány az FKF-nél

Botrány után: azonnal vizsgálat indul az FKF-nél

FKF-botrány: dokumentumok cáfolják a vezérigazgatót

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2016. szeptember 23. 10:35
Már megint írta: Mandiner Ezt a terméket most eszik, vagy isszák? Esetleg melyik belső-külső vendégszerző van Mandiner név alatt? Ez így sunyiskodás, felelőtlen hergelés. Pedig a téma még érdekes is lehetne. Így viszont átmegy a "zöld-dossziés" András bohózatába.
gudmen
2016. szeptember 23. 09:32
a balkáni viszonyokat nem degradálnám le a magyar politikai és korrupcios morállal..
gudmen
2016. szeptember 23. 09:31
ujra kell pozicionálni helyünket a világban: távol afrikátol (is)
Békanász a hasadon
2016. szeptember 23. 08:51
Milyen szar cikk ez? Milyen SAS irta? Milyen Csontos? Csontos micsoda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!