Általános a munkaerőhiány az országban

2016. szeptember 27. 09:29

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van Magyarországon, a feldolgozóipar különböző területein, az idénymunkában, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, a vendéglátásban, az informatikában vagy a mérnökök között.

2016. szeptember 27. 09:29

Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta – mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán. Rolek Ferenc kifejtette: a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van, a feldolgozóipar különböző területein, az idénymunkában, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, a vendéglátásban, az informatikában vagy a mérnökök között. Hozzátette, hogy elsősorban demográfiai okok miatt ez évről évre növekszik.

Véleménye szerint az országnak vannak még belső munkaerőforrásai, például a közfoglalkoztatottak egy része, vagy a túl nagy részarányt képviselő költségvetési alkalmazottak átképezhetők lennének a versenyszféra számára. Bizonyos területeken azonban szükség lenne külföldi vendégmunkásokra is, főleg szakmunkásokra. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: olyan külföldi munkavállalókra lenne szükség, akik ideiglenesen jönnek ide, kulturálisan jól illeszkednek az országhoz és képesek adaptálódni.

Hangsúlyozta: a vendégmunkás és a migráns két teljesen más és külön kezelendő kérdéskör. A migráció véleménye szerint alapvetően humanitárius, emberi jogi kérdés.

(MTI)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. szeptember 28. 11:40
Nem munkaerő, hanem fizetőlépes kereslet hiány van. Ami valószínű, hogy minimál vagy akörüli bérért nincs jól képzett munkaerő.
noMores
2016. szeptember 27. 14:16
Mindeközben százezrek közmunkán - akarom mondani: látens munkanélkülin. Ja, és aki teheti menekül. Orbán meg bekerült végre a törikönyvbe, hurrá, a vezér faszságairól lehet végre az iskolában órán nyomni fullba a lószart. Modern oktatás. Broáf.
Korrupt Kornél
2016. szeptember 27. 13:33
juncki tavalyi adata 23 millió munkanélküli Európában, 17 millió ebből az Euban. Nos, 1 év alatt ezek nem tűnnek el, tehát a németek, magyarok válogathatnának belőlük. Nem pedig a semmire sem jó migrik. Nos, gyáriparosok, el lehet kezdeni a toborzást közülük. Nem nyafogni, munkába állni!
Mutimi
2016. szeptember 27. 12:28
Tessenek nagyobb részt vállalni a képzésben, és jobban megfizetni a munkavállalót. Hiszen Önöknek van szükségük rájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!