Meghalt a magyarok legnagyobb lengyel ismerője és barátja. Jarosław Gizińskitől búcsúzunk

2016. augusztus 13. 01:13

A hazájában és Magyarországon egyaránt elismert újságírót, szerkesztőt, Jarosław Gizińskit súlyos betegség következtében érte a halál augusztus 12-én, pénteken. Ötvennyolc éves volt.

2016. augusztus 13. 01:13

Gyors lefolyású, súlyos betegség következtében augusztus 12-én meghalt Jarosław Giziński lengyel újságíró, szerkesztő. A hazájában is nagy megbecsültségnek örvendő médiatekintély (többek között a Rzeczpospolita, a Newsweek Polska és WPROST munkatársa) az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult filológiát, s családi szálakon is kötődött a magyarsághoz.

Giziński anyanyelvi szinten beszélt és írt magyarul, állandó publicisztikáit a magyar olvasók a Heti Válasz hasábjain követhették nyomon. A Mandinernek két interjút is adott: 2012-ben a magyar-lengyel párhuzamokról és 2014-ben a lengyel kormányválságról.

Giziński pontos ismerője volt hazája politikai és társadalmi viszonyainak, emellett minden kétséget kizáróan ő volt az a lengyel, aki legjobban ismerte, értette és mindemellett rajongásig szerette Magyarországot. Pontos elemzései, felkészültsége és mindig szilárd értékalapja, tartása miatt mindkét ország újságírását pótolhatatlan veszteség érte a halálával. 

Jarosław Giziński 58 éves volt. 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2016. augusztus 13. 21:17
Isten nyugosztalja, nagyon fiatal volt, nagy veszteség. Egyáltalában nem volt a Fidesz lelkes híve, a Heti Válasz megszólalásai inkább kritikusak voltak. A változatosság kedvéért valami hatékonyat kéne állami, egyetemi szinten lépni az alapfokú lengyel oktatás megvalósítása céljából. Az, h. a nyilvánosságban megszólalók is csak ritkán találják el a helyes kiejtést, elég elkedvetlenítő. Látni kéne azt, h. egy jobb sorsra érdemes, rokontalan és gyakran ellenszenvvel kezelt nép vagyunk és a lengyel oktatás felfuttatásával kéne honorálni, jól felfogott önérdekből is, h. a lengyel az egyetlen európai, majdnem szomszéd nép, amely testületileg kedvel minket.
Arma Gedeon
2016. augusztus 13. 16:43
A röhej az, hogy a svéd kormány bizonyára tökingyen kampányol Orbánnak... :-)
Arma Gedeon
2016. augusztus 13. 16:41
Nyugodjon, de remélem, akad pár lengyel, aki tőle jobban ismeri és érti Magyarországot...
nemecsekelek
2016. augusztus 13. 15:49
Kár érte. Nyugodjon békében. Remélem lesz valaki aki átveszi tőle a stafétabotot a magyar-lengyel barátság ápolásában, Magyarország Lengyelországi népszerűsítésében és viszont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!